2310 966100
δισκοκήλη

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση οσφυϊκής δισκοκήλης με την τεχνική UBE

Άντρας ηλικίας 66 ετών προσήλθε για Νευροχειρουργική εκτίμηση επί εδάφους αιφνίδιας εισβολής οσφυαλγίας πριν από δυο εβδομάδες, η οποία προοδευτικά αυξήθηκε σε ένταση, με αντανάκλαση του πόνου στο δεξί κάτω άκρο και σταδιακή έναρξη αδυναμίας του. Η συντηρητική αντιμετώπιση με φαρμακευτική θεραπεία που είχε λάβει μέχρι τότε ο ασθενής δεν είχε προσφέρει καμία βελτίωση των συμπτωμάτων.  

Κατά την κλινική εξέταση ο ασθενής βάδιζε δυσχερέστατα με εμφανή κλίση της σπονδυλικής του στήλης, το εύρος κινητικότητας της οποίας ήταν άκρως περιορισμένο. Παρουσίαζε σαφή σημεία τάσης ρίζας [Σημείο Laseque (+) στις 10ο] με καταφανέστατη αδυναμία του δεξιού κάτω άκρου και ειδικότερα του τετρακεφάλου και του άκρου ποδός στην ραχιαία κάμψη του. Τα σύστοιχα αντανακλαστικά (επιγονατιδικό και hamstring) ήταν κατηργημένα. Επιπρόσθετα εμφάνιζε και μειωμένη αισθητικότητα στο κάτω άκρο ριζιτικής κατανομής Ο4 και Ο5 ριζών. 

Λόγω της προοδευτικής αδυναμίας του κάτω άκρου του ασθενούς διενεργήθη μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης η οποία ανέδειξε ευμεγέθη δισκοκήλη στο μεσοσπονδύλιο διάστημα μεταξύ του 4ου και 5ου σπονδύλου (Ο4-Ο5) δεξιά με ανιούσα πορεία και έντονα πιεστικά φαινόμενα.

Στον ασθενή προτάθηκε η ενδοσκοπική δισκεκτομή με την μέθοδο UBE (Unilateral Biportal Endoscopy) την οποία εφαρμόζει ο Δρ. Μαρινόπουλος. Η συγκεκριμένη τεχνική προσφέρει ελαχιστοποιημένη παρέμβαση, τομές 6 mm, με μηδαμινό τραύμα στα μυϊκά στρώματα, ελάχιστο ή και καθόλου μετεγχειρητικό πόνο ούτως ώστε δεν απαιτείται λήψη αναλγητικών φαρμάκων και έτσι επιτυγχάνεται η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και η επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες τάχιστα. 

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση οσφυϊκής δισκοκήλης με την τεχνική UBE
Μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης

Η μέθοδος αυτή έχει και πολλά διεγχειρητικά πλεονεκτήματα. Η πολύ καλή οπτική που προσφέρει το ενδοσκόπιο με την εξαιρετική καθαρότητα του πεδίου και την μεγάλη μεγέθυνση σε συνδυασμό με την ευχέρεια χρήσης εργαλείων δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ένα εξαιρετικό και ασφαλές αποτέλεσμα.

Αυτό έγινε φανερό διεγχειρητικά στο συγκεκριμένο ασθενή καθώς κατά την πλήρη αφαίρεση της δισκοκήλης αποκαλύφθηκε μια ανατομική ιδιαιτερότητα, αυτή των συνενωμένων ριζών (conjoined roots), η οποία δεν ήταν ορατή στον προεγχειρητικό έλεγχο και ενδεχομένως να οδηγούσε σε πιθανές επιπλοκές ή και μη ολοκληρωτική εξάλειψη της συμπτωματολογίας.  

Ο ασθενής κινητοποιήθηκε άμεσα μετά το χειρουργείο, χωρίς να παρουσιάζει πόνο και κυρίως με τη δύναμη να έχει επιστρέψει πλήρως στο κάτω άκρο του και έλαβε εξιτήριο από την κλινική.  Επέστρεψε άμεσα στην καθημερινότητά του έχοντας λάβει οδηγίες, στα πλαίσια της αποκατάστασης, για απώλεια βάρους σώματος και μυϊκή ενίσχυση των μυών του πυρήνα του κορμού.

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση οσφυϊκής δισκοκήλης με την τεχνική UBE
Διεγχειρητική απεικόνιση με τη χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος

*Δρ Δημήτριος Μαρινόπουλος MD, PhD Νευροχειρουργός, Συνεργάτης της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός 

arrow-icon

Η εφαρμογή της σύγχρονης Ογκολογίας στην υπηρεσία των ασθενών μας

Αλτσχάιμερ: Η επιδημία του 21ου αιώνα

arrow-icon