2310 966100

Αλτσχάιμερ: Η επιδημία του 21ου αιώνα

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2012 ως η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια διεθνή εκστρατεία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την αμφισβήτηση του κοινού στιγματισμού που περιβάλλει τη νόσο, που θεωρείται, μάλιστα, ως η επιδημία του 21ου αιώνα.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική ασθένεια που βλάπτει τη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες. Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας που γενικεύει την απώλεια μνήμης και την απώλεια άλλων βασικών γνωστικών ικανοτήτων που είναι αρκετά σοβαρές ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι η αύξηση της ηλικίας. Αυτό είναι εμφανές στην πλειονότητα των ασθενών με Αλτσχάιμερ που είναι 65 ετών και άνω, ωστόσο δεν ταξινομεί πλήρως την ασθένεια ως ασθένεια των ηλικιωμένων, καθώς υπάρχουν για παράδειγμα περίπου 200.000 Αμερικανοί πάσχοντες κάτω των 65 ετών.

Τι είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ

Το 1906, ο Γερμανός γιατρός Dr. Alois Alzheimer περιέγραψε για πρώτη φορά “μια περίεργη ασθένεια” με βαθιά απώλεια μνήμης και μικροσκοπικές αλλαγές στον εγκέφαλο – μια ασθένεια που σήμερα γνωρίζουμε ως Αλτσχάιμερ. Στις μέρες μας, το Αλτσχάιμερ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βιοϊατρικής έρευνας, με τους ερευνητές να εργάζονται για να αποκαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της νόσου.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, ένας γενικός όρος για την απώλεια μνήμης και άλλες γνωστικές ικανότητες αρκετά σοβαρές ώστε να παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή. Η νόσος Αλτσχάιμερ ευθύνεται για το 60-80% των περιπτώσεων άνοιας.

Το Αλτσχάιμερ δεν είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Ωστόσο, ο πιο γνωστός παράγοντας κινδύνου είναι η αύξηση της ηλικίας και η πλειοψηφία των ατόμων με Αλτσχάιμερ είναι 65 ετών και άνω. Η νόσος ονομάζεται Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης, όταν επηρεάζει ένα άτομο κάτω των 65 ετών. Τα άτομα με πρώιμη εμφάνιση Αλτσχάιμερ μπορεί να βρίσκονται στο πρώιμο, μεσαίο ή τελευταίο στάδιο της νόσου.

Το Αλτσχάιμερ επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι μια προοδευτική νόσος, όπου τα συμπτώματα της άνοιας σταδιακά επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια των ετών. Στα αρχικά της στάδια, η απώλεια μνήμης είναι ήπια, αλλά στο τελευταίο στάδιο, τα άτομα χάνουν την ικανότητα να συνεχίσουν μια συνομιλία και να ανταποκριθούν στο περιβάλλον τους. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο με Αλτσχάιμερ ζει 4 έως 8 χρόνια μετά τη διάγνωση, αλλά μπορεί να ζήσει έως και 20 χρόνια, ανάλογα με άλλους παράγοντες.

Η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται σε στάδια, με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να επιβραδύνουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων της άνοιας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Σήμερα, υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια σε εξέλιξη για την εξεύρεση θεραπείας της νόσου, την καθυστέρηση της εμφάνισής της και την πρόληψη της ανάπτυξής της.

Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

Το πιο συνηθισμένο πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι η δυσκολία διατήρησης στη μνήμη νέων πληροφοριών. Ακριβώς όπως το υπόλοιπο σώμα μας, ο εγκέφαλός μας αλλάζει καθώς γερνάμε. Οι περισσότεροι από εμάς παρατηρούμε, με την πάροδο των ετών, περιστασιακά προβλήματα με την ανάκληση ορισμένων αναμνήσεων.

Οι αλλαγές του Αλτσχάιμερ συνήθως ξεκινούν στο τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μάθηση. Καθώς η νόσος του Αλτσχάιμερ εξελίσσεται στον εγκέφαλο, οδηγεί σε ολοένα και πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως αποπροσανατολισμό, αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά, βαθύτερη σύγχυση σχετικά με τα γεγονότα, τον χρόνο και τον τόπο, αβάσιμες υποψίες για την οικογένεια, τους φίλους και τους επαγγελματίες φροντιστές, πιο σοβαρή απώλεια μνήμης και αλλαγές συμπεριφοράς και δυσκολία στην ομιλία, την κατάποση και το περπάτημα.

Τα άτομα με απώλεια μνήμης ή άλλα πιθανά σημάδια του Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ότι έχουν πρόβλημα. Τα σημάδια της άνοιας μπορεί να είναι πιο εμφανή στα μέλη της οικογένειας ή στους φίλους. Αν, λοιπόν, κάποιος δικός σας άνθρωπος εμφανίσει τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Η κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός είναι δίπλα σας σε κάθε στάδιο της νόσου. Το νευρολογικό τμήμα μας είναι άρτια εξοπλισμένο με υλικοτεχνικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και στελεχωμένο με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης βελτιώνονται δραματικά, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται διαρκώς η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να βγείτε νικητές!

arrow-icon

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση οσφυϊκής δισκοκήλης με την τεχνική UBE

Αποκατάσταση Μαστού

arrow-icon