2310 966100

15+1 λόγοι που πρέπει να σας οδηγήσουν στα επείγοντα

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο φόβος της μετάβασης στα επείγοντα μάς κάνει να υποτιμούμε προβλήματα υγείας που μπορεί να χρήζουν επείγουσας ιατρικής αντιμετώπισης. Με τον τρόπο αυτό θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, ρισκάροντας ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μας, ώστε να καταφύγουμε στα επείγοντα εγκαίρως και να αποφύγουμε τα χειρότερα;

15+1 συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Παθολογικού Τμήματος της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, ιατρός κ. Ευστράτιος Καρανικόλας, περιγράφει 15+1 συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή στα επείγοντα:

1. Υψηλός πυρετός που συνοδεύεται από διανοητική σύγχυση (ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα).

2. Κεφαλαλγία μετά από κάκωση κεφαλής, ιδίως όταν συνοδεύεται από αστάθεια, μυϊκή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος και διαταραχές όρασης.

3. Κεφαλαλγία αιφνίδιας έναρξης με δυσκαμψία στον αυχένα.

4. Ξαφνική αδυναμία σε μία πλευρά του σώματος, αστάθεια, διαταραχή ομιλίας, αποπροσανατολισμός.

5. Αιφνίδια εγκατάσταση δύσπνοιας με ή χωρίς πόνους στο θώρακα.

6. Οξύ θωρακικό άλγος.

7. Οξύ κοιλιακό άλγος που επιδεινώνεται και συνοδεύεται ή όχι με σύσπαση του κοιλιακού τοιχώματος (χειρουργική κοιλία).

8. Πτώση με εντοπισμένο πόνο στο σκελετό (πιθανό κάταγμα).

9. Αιμορραγία από το έντερο.

10. Κένωση μαύρου χρώματος.

11. Εμετός με αιμορραγική πρόσμιξη.

12. Σοβαρή διάρροια ή έντονος εμετός που συνοδεύεται με συμπτώματα αφυδάτωσης (ζάλη, αδυναμία, ξηρότητα στόματος, ολιγουρία).

13. Ξαφνική εμφάνιση ωχρότητας και ψυχρότητας σε κάποιο άκρο (πιθανή θρόμβωση ή εμβολή στο αρτηριακό σκέλος της κυκλοφορίας).

14. Πόνος και οίδημα (πρήξιμο) με έντονη σκληρία στην περιοχή της γαστροκνημίας (γάμπας). Πιθανή φλεβική θρόμβωση.

15. Πυρετός, βήχας, δύσπνοια και έντονη δυσφορία στον θώρακα (σοβαρή λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού).

16. Μετά από λήψη φαρμάκου ή δήγμα εντόμου η εμφάνιση κνησμού, διάχυτου εξανθήματος, λιποθυμικής τάσης, δύσπνοιας και οιδήματος (πρηξίματος) στα βλέφαρα και τα χείλη (σοβαρή αναφλεκτική αντίδραση).

24ωρη στήριξη από τη Euromedica Κυανούς Σταυρός

Η Euromedica Κυανούς Σταυρός βρίσκεται στο πλευρό σας και στα επείγουσας ανάγκης περιστατικά, προσφέροντας ιατρική υποστήριξη 24ωρες το 24ωρο. Εντός της κλινικής λειτουργεί αδιάλειπτα, μέρα και νύχτα, Μικροβιολογικό Εργαστήριο για την άμεση εκτέλεση όλων των εξετάσεων των εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών, αλλά και για τη διενέργεια των εξετάσεων που θα κριθούν απαραίτητες σε κάθε περιστατικό. Ειδικότερα, το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της κλινικής έχει τη δυνατότητα διενέργειας ευρέος φάσματος αιματολογικών, βιοχημικών, ανοσολογικών, ιολογικών, μικροβιολογικών, αλλά και εξετάσεων μοριακής βιολογίας, με την εξαγωγή των αποτελεσμάτων να είναι άμεση και υψηλής αξιοπιστίας.

Η ύπαρξη δε Παθολογικού Τμήματος στην κλινική δίνει τη δυνατότητα άμεσης αξιολόγησης από τους εφημερεύοντες ιατρούς, οι οποίοι προχωρούν και στην κατάλληλη αντιμετώπιση, είτε δίνοντας οδηγίες για κατ’ οίκον αγωγή είτε αποφασίζοντας την εισαγωγή και νοσηλεία στην κλινική για τα βαρύτερα περιστατικά.

arrow-icon

Ποιες είναι οι 5 must do προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου

Ο ρόλος της διατροφής στις νεοπλασματικές ασθένειες

arrow-icon