2310 966100
Τμήμα Ρομποτικής Ορθοπαιδικής
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ

Τμήμα Ρομποτικής Ορθοπαιδικής

Τμήμα Ρομποτικής Ορθοπαιδικής, που θέτει την πλέον σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία στην υπηρεσία της ορθοπαιδικής χειρουργικής, διαθέτει η Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης. Μάλιστα,  η Κλινική είναι εδώ και λίγο καιρό η πρώτη και μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα που παρέχει μέσω του Τμήματος αυτού υπηρεσίες ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Mako, για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος και ισχίου.

Ειδικότερα, διατηρώντας στενή επαφή με τις τεχνολογικές εξελίξεις στην εν λόγω ειδικότητα, το Τμήμα Ρομποτικής Ορθοπαιδικής της κλινικής αξιοποιεί το σύστημα ρομποτικά υποβοηθούμενης ορθοπαιδικής χειρουργικής Mako του αμερικανικού οίκου Stryker, εξασφαλίζοντας περισσότερο ακριβείς επεμβάσεις αρθροπλαστικής, μακροχρόνια αποτελέσματα, άρα και μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών.

Άλλωστε, το σύστημα Mako επιτρέπει στον ιατρό να εξατομικεύσει τον σχεδιασμό του χειρουργείου για κάθε έναν ασθενή, πριν καν ξεκινήσει αυτό, και να του διασφαλίσει την άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στην προσχεδιασμένη και ιδεατή θέση για τη δική του μοναδική ανατομία και ταυτόχρονα την ιδανική εξισορρόπηση των συνδεσμικών στοιχείων της άρθρωσης. Η χειρουργική επέμβαση δεν εκτελείται από τον ρομποτικό βραχίονα Mako, αλλά από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, ο οποίος χρησιμοποιεί το λογισμικό του συστήματος για να προσχεδιάσει την επέμβαση και να καθοδηγήσει διεγχειρητικά τον ρομποτικό βραχίονα.

Τι είναι η αρθροπλαστική;

Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης και την εξάλειψη του πόνου μέσω της απομάκρυνσης του πάσχοντος οστεοαρθριτικού τμήματος και της αντικατάστασής του από μια τεχνητή άρθρωση.

Εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις εκφυλιστικής αρθρίτιδας ή σοβαρών τραυματισμών των αρθρώσεων που έχουν ως συνέπεια την απώλεια του αρθρικού χόνδρου, άρα και τη δυσλειτουργικότητα της άρθρωσης συνοδεία πόνου. Οι πιο συχνές αρθροπλαστικές είναι αυτές του γόνατος, του ισχίου, του ώμου, του αγκώνα και της ποδοκνημικής.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ

Πιστοποιημένοι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί του Ομίλου Euromedica στο ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ

Αδάμ Αθανάσιος

Αλασεϊρλής Δημοσθένης

Γιαννακοβίτης Πέτρος

Ιωαννίδης Γεώργιος

Μάντζης Λάζαρος

Νενόπουλος Αλέξανδρος

Παπαδόπουλος Νικηφόρος

Σιάσιος Ιωάννης

Τοψής Δημήτριος

Χρυσάνθου Χρύσανθος

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ

50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ

Πώς λειτουργεί το σύστημα Mako

Το σύστημα Mako λειτουργεί με τη χρήση αξονικής τομογραφίας, επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει μια τρισδιάστατη εικόνα για τον κάθε ασθενή και τις ανάγκες του και να λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, έχοντας περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή του.

Συνδυάζει έτσι τρία βασικά στοιχεία: σχεδιασμό βασισμένο στη 3D αξονική, απτική τεχνολογία AccuStop και αναλύσεις δεδομένων σε μια πλατφόρμα που έχει δείξει καλύτερα αποτελέσματα για ασθενείς που υπάγονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου. Μάλιστα, με τη χρήση της Accustop haptic technology συνδυαστικά με την αξονική ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μόνο όσο κόκκαλο πρέπει και κρίνει και άρα να διασώσει υγιές  οστούν, αλλά και να προστατεύσει το περίβλημα των μαλακών ιστών, να δημιουργήσει δηλαδή λιγότερη διάσπασή τους, που οι πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα των ασθενών. Η τεχνολογία αυτή δεν επιτρέπει στον γιατρό να αποκλίνει διεγχειρητικά από τα όρια που ο ίδιος έχει θέσει.

Με την τεχνική του Mako στο Τμήμα Ρομποτικής Ορθοπαιδικής αντικαθίσταται μόνο το παθολογικό τμήμα του αρθρικού χόνδρου και όχι όλη η άρθρωση, όπως συμβαίνει στην ολική αρθροπλαστική.

Τα δεδομένα

Το σύστημα Mako, με εμπειρία 16 ετών στην ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική,

 • Είναι το μοναδικό σύστημα ρομποτικά υποβοηθούμενης ορθοπαιδικής χειρουργικής που κατατάσσεται στην κατηγορία των SmartRobotics®.
 • Είναι το μόνο εγκεκριμένο από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και για τις τρεις επεμβάσεις αρθροπλαστικής (ολική αρθροπλαστική ισχίου, ολική αρθροπλαστική γόνατος και μονοδιαμερισματική γόνατος).
 • Είναι το μόνο σύστημα που κάνει ενεργή εξισορρόπηση ιστών πριν από τις εκτομές.
 • Έχει παραπάνω από 1.500 συστήματα εγκατεστημένα παγκοσμίως σε περισσότερες από 30 χώρες στα πιο αναγνωρισμένα κέντρα αρθροπλαστικής διεθνώς.
 • Έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς περισσότερες από 600.000 επεμβάσεις παγκοσμίως (έως τα τέλη του 2021), με τρέχουσα ροή 13.000 επεμβάσεων Mako μηνιαίως.
 • Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις στα πιο αναγνωρισμένα διεθνώς ιατρικά περιοδικά και αποτελεί το ρομποτικό σύστημα με τις περισσότερες ενεργές μελέτες σήμερα, που αποδεικνύουν την προστιθέμενη αξία του.

Το ρομποτικό σύστημα Mako χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους και δεόντως πιστοποιημένους σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού ορθοπαιδικούς χειρουργούς και αποκλειστικά με εμφυτεύματα αρθροπλαστικής του οίκου Stryker.

Τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα του Mako είναι πολλά:

 • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική.
 • Συνοδεύεται από μικρό χρόνο νοσηλείας των ασθενών.
 • Εξασφαλίζει μεγάλη ακρίβεια χάριν στον 3D προεγχειρητικό σχεδιασμό με CT- Scan και τη ρομποτική υποβοήθηση κατά την επέμβαση.
 • Πραγματοποιεί μικρή τομή.
 • Εξασφαλίζει φυσική αίσθηση της άρθρωσης.
 • Επιτρέπει ταχεία επιστροφή του ασθενή σε πλήρεις δραστηριότητες, ακόμα και αθλητικές.
 • Ελαχιστοποιεί περιεγχειρητικές επιπλοκές (περίπου το 1/3 σε σύγκριση με την ολική αρθροπλαστική).
 • Περιορίζει στο ελάχιστο τον πόνο.
 • Δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης ασθενών με πρώιμη έως μεσαία οστεοαρθρίτιδα.

Η ταυτότητα ασθενούς Mako

Κάθε ασθενής που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής με χρήση του συστήματος Mako λαμβάνει πλέον μια εξατομικευμένη «Ταυτότητα Ασθενούς» (Mako Patient I.D.), η οποία είναι μοναδική για τον ίδιο και τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Η ταυτότητα αυτή διασφαλίζει στον ασθενή ότι:

-Η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο/κλινική που διαθέτει εγκατεστημένο το γνήσιο ρομποτικό σύστημα ορθοπαιδικής χειρουργικής Mako του οίκου Stryker (ΗΠΑ).

-Ότι χειρουργήθηκε από ορθοπαιδικό χειρουργό, ο οποίος εκπαιδεύτηκε σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό κέντρο του εξωτερικού και είναι πλέον κατάλληλα πιστοποιημένος στη συγκεκριμένη πρωτοποριακή και εξαιρετικά προηγμένη χειρουργική τεχνική.

-Ότι έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης ορθοπαιδικά εμφυτεύματα τελευταίας γενιάς του κατασκευαστικού οίκου Stryker (HΠΑ).

Η Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης αποδεικνύει με το Τμήμα Ρομποτικής Ορθοπαιδικής πως βρίσκεται στην αιχμή των ιατρικών τεχνολογικών εξελίξεων, διαθέτοντας μάλιστα την τελευταία γενιά του ρομποτικού συστήματος Mako, που ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη των υπηρεσιών της.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 966 132

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ

50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ