ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΟΓΟΝΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ - Εuromedica Κυανούς Σταυρός
2310 966100
Παχυσαρκία και άσκηση
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΟΓΟΝΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

Λαπαροσκοπική Χειρουργική Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Διαταραχών

TΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ;

Ως παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη εναπόθεση λίπους στον οργανισμό. Ως δείκτης παχυσαρκίας χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΕ) (BodyMassIntex, BMI). Πρόκειται για ο βάρος του ανθρώπου σε κιλά, διαιρούμενο με το ύψος του στο τετράγωνο σε μέτρα (Β/Υ2).

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΟΓΟΝΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΟΓΟΝΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΒΑΘΜΟΙ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Ανάλογα με το ΔΜΣ οι άνθρωποι χωρίζονται σε:

 • Νορμοβαρείς με ΔΜΣ 20-25
 • Λιπόσαρκους με ΔΜΣ <20
 • Υπέρβαρους με ΔΜΣ 25-30
 • Παχύσαρκους με ΔΜΣ 30-35
 • Νοσογόνα παχύσαρκους με ΔΜΣ 35-50
 • Υπερνοσογόνα παχύσαρκους με ΔΜΣ >50

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΟΓΟΝΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΗ ΕΙΝΑΙ;

Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία

 • παγκοσμίως 1,7 δισεκατομμύρια υπέρβαροι
 • 312 εκατομμύρια παχύσαρκοι
 • στην Ευρώπη σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
 • 10-20% των ανδρών και το 15-25% των γυναικών παχύσαρκοι
 • 2% νοσογόνα παχύσαρκοι
 • αύξηση των βαριατρικών επεμβάσεων 750% τα τελευταία 10 έτη

ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΖΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

» Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
» υπέρταση
» δυσλιπιδαιμία
» χολολιθίαση
» ακράτεια ούρων
» γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
» φλεβική στάση, φλεβοθρόμβωση, πνευμονική εμβολή
» νεφρωσικό σύνδρομο
» κήλες
» καλοήθη ενδοκράνιο υπέρταση
» αναπνευστική ανεπάρκεια (Pickwicksyndrome)
» σύνδρομο υποαερισμού
» υπνική άπνοια
» στεφανιαία νόσος
» καρδιακή ανεπάρκεια
» αιφνίδιος θάνατος
» διαταραχές ΕΡ – αμηνόρροια
» υπερτρίχωση
» σύνδρομο Stein – Leventhal
» υπογονιμότητα
» καρκίνωμα ενδομητρίου
» καρκίνωμα μαστού
» άλλα καρκινώματα (κόλου, προστάτη, νεφρών)
» νεκρωτικές φλεγμονές δέρματος
» επιμολύνσεις τραυμάτων
» παγκρεατίτιδα
» οστεοαρθρίτιδα
» κατάθλιψη
» διπολική διαταραχή
» νευρώσεις – διαταραχή πανικού
» κοινωνική διάκριση – ρατσισμός
» δυσκολία ανεύρεσης εργασίας
» δυσκολία ανεύρεσης ερωτικού συντρόφου
» απομόνωση
» αίσθημα απόρριψης – ενοχής
» στίγμα

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις της νόσου και του κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού που βιώνουν οι παχύσαρκοι.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι κατά βάση συντηρητική με δίαιτα, γυμναστική, αλλαγή τρόπου ζωής και ψυχολογική υποστήριξη. Δυστυχώς έχει αποδειχτεί πως οι νοσογόνα παχύσαρκοι συχνά υποτροπιάζουν (φαινόμενο γιογιο) και πως απλώς κάνουν ένα ταξίδι στη χώρα των αδυνάτων.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

 • δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) > 40 kg/m2 ή > 35 kg/m2 με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπνική άπνοια, οστεοαρθρίτιδα κλπ)
 • αποτυχία συντηρητικής αγωγής

δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) > 40 kg/m2 ή > 35 kg/m2 με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπνική άπνοια, οστεοαρθρίτιδα κλπ)
αποτυχία συντηρητικής αγωγής

ΕΙΔΗ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Δεν υπάρχει ιδανική επέμβαση που να εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς. Όλες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να συζητούνται διεξοδικά και με ειλικρίνια μεταξύ γιατρού και ασθενούς. Γι αυτό εξάλλου υπάρχουν τόσες επεμβάσεις. Καθήκον του γιατρού είναι να γνωρίζει τις επεμβάσεις και τα αποτελέσματά τους, να τονίζει την αναγκαιότητα της παρακολούθησης και της συνεργασίας του ασθενούς και να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, με βάση κυρίως τη βιβλιογραφία και τη στατιστική.

ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΑΣΚΟΣ

Τοποθετείται γαστροσκοπικά. Δυστυχώς προσφέρει μικρή απώλεια βάρους, που επανακτάται γρήγορα μετά την αφαίρεσή του ασκού σε 6 ή 12 μήνες. Κύρια ένδειξη είναι η προεγχειρητική μείωση του βάρους σε ασθενούς υψηλού χειρουργικού κινδύνου (bridge), ώστε να χειρουργηθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ

Σχετικά απλή επέμβαση που χρησιμοποιήθηκε ευρέως τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, οι μακροχρόνιες επιπλοκές πολλές, η ποιότητα ζωής χαμηλή, όπως και η ικανοποίηση του ασθενούς, με αποτέλεσμα να τείνει να εγκαταλειφθεί. Σήμερα αποτελεί ποσοστό μικρότεροτου 4% των βαριατρικών επεμβάσεων διεθνώς.

ΕΠΙΜΗΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ

Αυτή τη στιγμή είναι η πλέον συχνά διενεργούμενη βαριατρική επέμβαση τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ. Είναι γνωστή και σαν γαστρικό μανίκι από τη μετάφραση του αγγλικού όρου sleevegastrectomy. Πρόκειται για την επιμήκη εκτομή του 85% περίπου του στομάχου με σωληνοποίηση του εναπομείναντος τμήματος. Προσφέρει απώλεια του 60-70% του πλεονάζοντος σωματικού βάρους, με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Πλεονέκτημα της επέμβασης είναι η απώλεια της όρεξης, ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής της ορεξιογόνου ορμόνης γρελίνης που παράγεται κυρίως στο θόλο του στομάχου που εκτέμνεται. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά εφόσον η επέμβαση είναι τεχνικά άρτια και υπάρχει συνεργασία γιατρού – ασθενούς.

ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΤΥΧΩΣΗ

Πρόκειται για σχετικά νέα μέθοδο μείωσης της γαστρικής χωρητικότητας χωρίς γαστρεκτομή, με πτύχωση του στομάχου. Είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με την επιμήκη γαστρεκτομή και δεν έχει αποδειχθεί η αντοχή της στο χρόνο. Το κύριο πλεονέκτημα της γαστρικής πτύχωσης είναι το χαμηλό της κόστος.

ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Ήταν μέχρι πρόσφατα η πλέον συχνά διενεργούμενη επέμβαση παχυσαρκίας διεθνώς, το goldstandard, η επέμβαση με την οποία συγκρίνονταν όλες οι άλλες. Υπάρχει μακροχρόνια διεθνής εμπειρία από το 1966 που πρωτοανακοινώθηκε. Πρόκειται για μια επέμβαση που έχει δύο σκέλη, ένα περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας και δεύτερο δυσαπορρόφησης λόγω της παράκαμψης που μεγαλύτερου μέρους του στομάχου, του 12δακτύλου και άλλοτε άλλου τμήματος του λεπτού εντέρου. Προσφέρει απώλεια του 70% του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και καλά μακροχρόνια αποτελέσματα. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, την οποία πρακτικά θεραπεύει. Δυστυχώς μετεγχειρητικά χρειάζεται ισόβια λήψη βιταμινών και ασβεστίου, συστηματική μετεγχειρητική παρακολούθηση για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τυχόν θρεπτικών ελλειμμάτων.

ΜΙΝΙ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Πρόκειται για μια απλούστερη παραλλαγή της γαστρικής παράκαμψης. Άλλες ονομασίες είναι γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης ή γαστρική παράκαμψη αγκύλης. Έχει παρόμοιο μηχανισμό δράσης με την κλασική γαστρική παράκαμψη και παρόμοια αποτελέσματα.

ΧΟΛΟΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ

Πρόκειται για τις πλέον αποτελεσματικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας, ως προς την απώλεια βάρους και τη βελτίωση των συμπαραμαρτούντων νοσημάτων και κυρίως του σακχαρώδη διαβήτη. Υπάρχουν τρία είδη τέτοιων επεμβάσεων, η Scopinaro, η Marseau με δωδεκαδακτυλικό διακόπτη (duodenalswitch) και η γαστρική παράκαμψη μακράς έλικας (longlimpgastricbypass). Παρά τη μεγάλη αποτελεσματικότητά τους δεν τυγχάνουν ευρείας αποδοχής (αποτελούν μόνο το 3-4% των βαριατρικών επεμβάσεων διεθνώς), λόγω των επιπλοκών τους, των διαρροιών και της στεατόρροιας που συχνά τις συνοδεύει, του κινδύνου υποθρεψίας, της εντατικής παρακολούθησης, της ισόβιας χορήγησης φαρμάκων και των επανεγχειρήσεων. Επιφυλάσσονται κυρίως για ασθενείς με υπερνοσογόνο παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, λόγω της αποτελεσματικότητάς τους. Επίσης έχουν θέση ως επανεπεμβάσεις σε αποτυχία άλλης επέμβασης.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η επιλογή της βαριατρικής επέμβασης είναι ένα δύσκολο θέμα, καθότι δεν υπάρχουν αυστηρές ενδείξειες. Δεν υπάρχει ιδανική επέμβαση παχυσαρκίας. Όλες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, προσδοκίες και επιλογές. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται διεξοδική συζήτηση με τον ασθενή προκειμένου να κατανοήσει την επέμβαση και το πως θα επηρεάσει τη ζωή του. Η ηλικία, το φύλο, οι συνυπάρχουσες παθήσεις και κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης, το είδος και η βαρύτητα της παχυσαρκίας, η ύπαρξη ή όχι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οι διαιτητικές συνήθειες και πολλοί άλλοι παράγοντες έχουν σχέση με την επιλογή της βαριατρικής επέμβασης. Είναι απαραίτητη η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης και ειλικρίνιας μεταξύ γιατρού και ασθενούς, όπως και η συστηματική παρακολούθηση, προκειμένου να επιιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.