Αρθροπλαστική Γόνατος, Ισχίου, Ώμου & Αγκώνα
2310 966100
Αρθροπλαστική γόνατος
ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ, ΙΣΧΙΟΥ, ΩΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΚΩΝΑ

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ, ΙΣΧΙΟΥ, ΩΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΚΩΝΑ

Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Η άρθρωση μπορεί να αποκατασταθεί ανακατασκευάζοντας τις επιφάνειες των οστών ή να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η λύση της τεχνητής άρθρωσης.

Πολλοί τύποι αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν τις αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα, ή εκφυλιστική νόσος της άρθρωσης, είναι η απώλεια του χόνδρου και είναι η πιο κοινή αιτία της αρθρίτιδας.

 Σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές αρθροπλαστικής οι MIS τεχνικές προσφέρουν μικρότερες τομές με στόχο τον λιγότερο πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση αλλά σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  Το ίδιο ισχύει και για νεότερες τεχνικές όπως η καθοδηγούμενη αρθροπλαστική και η εξατομικευμένη ( CUSTOM ) αρθροπλαστική. Ο στόχος σε όλες τις περιπτώσεις είναι η ιδανική τοποθέτηση των υλικών της πρόθεσης που θα προσφέρει με τη σειρά της την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Στην Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός  αντιμετωπίζονται περιστατικά που αφορούν σε όλο το φάσμα των αρθροπλαστικών όπως γόνατος, ισχίου, ώμου και αγκώνα  προσφέροντας στους ασθενείς ουσιαστική βελτίωση του αρθρικού πόνου, της ικανότητας να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και της ποιότητας ζωής του.

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ, ΙΣΧΙΟΥ, ΩΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΚΩΝΑ
ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ, ΙΣΧΙΟΥ, ΩΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΚΩΝΑ

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος (TotalKneeReplacement) είναι η αντικατάσταση ενός «φθαρμένου» γόνατος (πχ λόγω οστεοαρθρίτιδος, φλεγμονώδες νόσου κτλ) με ένα που αποτελείται από τεχνητά μέρη (πρόθεση).

Η αρθρίτιδα του γόνατος είναι μηχανικό πρόβλημα, που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης και κυρίως το άνετο περπάτημα. Ο πόνος επικεντρώνεται στο σημείο του γόνατος όπου ο χόνδρος έχει υποστεί φθορά. Μετά από ένα συγκεκριμένο στάδιο έρχεται δυσκαμψία η οποία σταδιακά επιδεινώνεται. Το γόνατο δεν μπορεί πια να λυγίσει ή να τεντώσει τελείως. Ο ασθενής δυσκολεύεται και κουράζεται όταν είναι όρθιος, καθώς η άρθρωση δεν «κλειδώνει» και δεν «στηρίζει» πια σωστά. Όσο η αρθρίτιδα επιδεινώνεται, οι μύες, που κινούν το γόνατο, αποδυναμώνονται με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οι άλλες αρθρώσεις (το άλλο γόνατο, το ισχίο, η σπονδυλική στήλη, ο αστράγαλος, κτλ.).

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ, ΙΣΧΙΟΥ, ΩΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΚΩΝΑ

50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ

ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Η τομή είναι συνήθως η μέση παραεπιγονατιδική.  Το μέγεθος της τομής με τις σύγχρονες τεχνικές είναι μικρό.  Κύριο μέλημα του χειρουργού είναι ο ελάχιστος δυνατός τραυματισμός του τένοντα του τετρακεφάλου μυός γιατί έτσι συμβάλλουμε στην όσο το δυνατό ανώδυνη και γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς (fast track protocols).

Η πρόθεση αποτελείται από την αντικατάσταση του φθαρμένου τμήματος της κνήμης και του μηρού.  Οι οστεοτομίες είναι ακριβείας, ανάλογες με το είδος της πρόθεσης που έχει επιλεγεί από τον ιατρό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η χρήση σύγχρονων εργαλείων επιτρέπουν στους ιατρούς εξαιρετική ακρίβεια ως προς την ορθότητα των οστεοτομιών τόσο του μηρού όσο και της κνήμης.  Η ορθή ευθυγράμμιση της πρόθεσης σε σχέση με τον ανατομικό και μηχανικό άξονα του γόνατος θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την μακροχρόνια καλή λειτουργία και επιβίωση της πρόθεσης.

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου ( TotalHipReplacement ) είναι η αντικατάσταση ενός «φθαρμένου» ισχίου (πχ λόγω οστεοαρθρίτιδος, ισχαιμικής νέκρωσης, φλεγμονώδες νόσουκτλ) με ένα που αποτελείται από τεχνητά μέρη (πρόθεση).

Τρία είναι τα κυρίως αίτια που οδηγούν στην ολική αρθροπλαστική ισχίου.

  • Πόνος: Ο πόνος, συνήθως, εστιάζεται στη βουβωνική περιοχή, στο πλάι και μερικές φορές μπορεί να αντανακλά στο γόνατο. Η ενόχληση μπορεί να χειροτερεύσει σε σημείο που να εμποδίζει στο περπάτημα ή να ξυπνάει τον ασθενή τη νύχτα. 
  • Παραμορφώσεις: Η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη, δυσκολεύοντας τις κινήσεις. Με την εξέλιξη της αρθρίτιδας, οι μύες που κινούν την άρθρωσή αποδυναμώνονται διότι δε λειτουργούν σωστά.  Αυτό έχει σαν συνέπεια τη κακή στάση και βάδιση γεγονός που συχνά προκαλεί προβλήματα στο γόνατο, στη σπονδυλική στήλη, στο άλλο ισχίο, κτλ.
  • Προστασία των άλλων αρθρώσεων: Όταν η παθολογία στο ισχίο έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, μειώνεται η λειτουργικότητα και το εύρος κίνησης στην άρθρωση με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν και άλλες αρθρώσεις όπως του γόνατος και της σπονδυλικής στήλης.  Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προβεί κάποιος σε ολική αρθροπλαστική ισχίου για την προστασία γειτονικών αρθρώσεων.

Το νέο ισχίο ή η πρόθεση όπως ονομάζεται, αποτελείται από δύο τμήματα:

  • Ένα που αντικατέστησε την μηριαία κεφαλή και τμήμα του μηριαίου και αποτελείται από ένα στέλεχος πάνω στο οποίο εισάγεται μια σφαίρα (κεφαλή πρόθεσης)
  • και ένα που αντικατέστησε την κοτύλη (το κυπέλλιο)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «επέμβαση του αιώνα» καθώς έχει δώσει εξαιρετικές λύσεις σε ασθενείς με πολύ σημαντικά κινητικά προβλήματα. Οι συνεχείς έρευνες εξελίσσουν τεχνικές (νέα υλικά, κτλ.) και προσφέρουν συνεχώς αυξανόμενες εγγυήσεις για ένα καλό και ασφαλές αποτέλεσμα.

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ, ΙΣΧΙΟΥ, ΩΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΚΩΝΑ

50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ