2310 966100
Λαπαροσκοπική Βουβωνοκήλη

Λαπαροσκοπική Βουβωνοκήλη: Γιατί υπερτερεί η λαπαροσκοπική επέμβαση έναντι της ανοιχτής;

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή μορφή κήλης. Εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες στην περιοχή που ονομάζεται βουβωνική χώρα, δηλαδή ανάμεσα στον κορμό και το μηρό. Μπορεί να εμφανιστεί δεξιά, αριστερά ή και στις δύο πλευρές. Η βουβωνοκήλη προβάλλει σε περίπτωση που υπάρχει κενό στο κοιλιακό τοίχωμα, το οποίο δημιουργείται είτε σε στιγμιαία (απότομη άρση μεγάλου βάρους) είτε σε χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως συμβαίνει σε αύξηση σωματικού βάρους, σε χρόνια δυσκοιλιότητα και σε καταστάσεις με χρόνιο βήχα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες τεχνικές, όμως τα πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής βουβωνοκήλης την κάνουν να υπερτερεί έναντι της ανοιχτής.

Λαπαροσκοπική χειρουργική βουβωνοκήλης

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά. Ο Γενικός Χειρουργός μέσω τριών οπών θα φτάσει στην περιοχή, όπου θα ανασκευάσει τη βλάβη και χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πλέγμα, θα κλείσει το κενό του κοιλιακού τοιχώματος απ’ όπου έχει προβάλλει η κήλη. Αυτό το ειδικό πλέγμα είναι φιλικό προς τον οργανισμό για να αποφεύγονται πιθανές αντιδράσεις.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης διακρίνεται στην επέμβαση TAPP και την επέμβαση TEP. Η επέμβαση TEP είναι ουσιαστικά εξέλιξη της επέμβασης TAPP.

  • Λαπαροσκοπική επέμβαση TAPP: ο χειρουργός εισέρχεται μέσω της κοιλιακής κοιλότητας και φτάνει στην περιοχή της βουβωνοκήλης.
  • Λαπαροσκοπική ενδοσκοπική εξωπεριτοναϊκή επέμβαση TEP: ο χειρουργός εισέρχεται κατευθείαν στο κοιλιακό τοίχωμα. Η επέμβαση TEP (Total Extraperitoneal Patch Plastic) εκμεταλλεύεται και μεγιστοποιεί τα οφέλη της TAP (Transabdominal Patch Plastic). Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνικής είναι πως αφήνει ανέπαφη την κοιλιακή κοιλότητα, καθώς ο Γενικός Χειρουργός εισέρχεται κατευθείαν ανάμεσα στους μύες και το περιτόναιο. Η μέθοδος αυτή είναι ακόμα πιο ανώδυνη και αναίμακτη για τον ασθενή. Το γεγονός πως αφήνει ανέπαφη την κοιλιακή χώρα μηδενίζει τα ποσοστά εμφάνισης πιθανών συμφύσεων. Η λαπαροσκοπική ενδοσκοπική εξωπεριτοναϊκή επέμβαση TEP αποτελεί πλέον την πιο καινοτόμο μέθοδο αποκατάστασης της βουβωνοκήλης. Παραλλαγή της TEP αποτελεί η μέθοδος e-TEP. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως η είσοδος στο κοιλιακό τοίχωμα δεν γίνεται από τα συνηθισμένα σημεία. Η ειδική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται στην περίπτωση που ο Γενικός Χειρουργός δεν μπορεί να προσπελάσει τα συγκεκριμένα σημεία λόγω κάποιας προηγούμενης επέμβασης στην περιοχή.

Οι λαπαροσκοπικές τεχνικές TAPP και TEP πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση χρειάζεται μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του Γενικού Χειρουργού, καθώς η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι η συχνότερη μορφή κήλης, όμως παρουσιάζει δυσκολία ως προς την ανατομία της περιοχής.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης έναντι ανοιχτής

Η λαπαροσκόπηση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση, γι’ αυτό και επιλέγεται όσες φορές αυτό καθίσταται δυνατό. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής βουβωνοκήλης είναι:

  • Μικρότερο τραύμα άρα και λιγότερος πόνος
  • Γρηγορότερη ανάρρωση
  • Μικρότερη νοσηλεία
  • Γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες (7-10 μέρες μετά την επέμβαση). Σε ανοιχτή επέμβαση απαγορεύεται η γυμναστική και η άρση βάρους για διάστημα τουλάχιστον 4-6 εβδομάδων. 
  • Λιγότερες επιπλοκές. Σε περίπτωση ανοιχτής επέμβασης είναι μεγαλύτερο το ποσοστό εμφάνισης χρόνιων νευρογενών πόνων. Με τη λαπαροσκόπηση το ποσοστό αυτό μειώνεται καθώς οι οπές γίνονται σε περιοχή με λιγότερα νεύρα.
  • Αισθητικό αποτέλεσμα
  • Χαμηλά ποσοστά υποτροπής. Το πλέγμα που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο του κενού του κοιλιακού τοιχώματος κατά την λαπαροσκόπηση τοποθετείται εσωτερικά. Κατά την ανοιχτή αποκατάσταση βουβωνοκήλης τοποθετείται εξωτερικά και το ποσοστό εμφάνισης βουβωνοκήλης είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την λαπαροσκοπική μέθοδο.
  • Σε περίπτωση αμφιτερόπλευρης βουβωνοκήλης η αποκατάσταση γίνεται και για τις δύο πλευρές μέσω των 3 οπών.
Λαπαροσκοπική Βουβωνοκήλη

Γράφει ο Ευαγγέλου Νεόφυτος, Γενικός Χειρουργός και συνεργάτης της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός

arrow-icon

MAKO 2.0: Το υπερσύγχρονο μηχάνημα ρομποτικής αρθροπλαστικής ανανεώνεται

Αλλεργία: Τί είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε

arrow-icon