2310 966100
μαστός

Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη, προφύλαξη και πρώιμη διάγνωση

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες. Σκοπός μας είναι η επισήμανση της πρόληψης και η σπουδαιότητας της στην συμβολή της μείωσης της νόσου.

Η γνωριμία μας με τον μαστό ξεκινάει ακόμη από την εφηβική ηλικία με την σωστή εκμάθηση της αυτοεξέτασης. Με ενωμένα τα τέσσερα δάκτυλα η ψηλάφηση ξεκινάει από ψηλά στο θώρακα. Με το δεξί χέρι εξετάζουμε τον αριστερό μαστό και αντίστροφα και με κυκλικές ή ακτινωτές κινήσεις εξετάζουμε προσεκτικά τους μαστούς σε όρθια θέση αλλά και ξαπλωμένες στο κρεβάτι με τα χέρια πρώτα κατεβασμένα και μετά σηκωμένα.

Παρατηρούμε την συμμετρία, το σχήμα, το χρώμα, την αφή, την ομαλότητα της περιμέτρου των μαστών. Επίσης τυχόν ανωμαλίες στο δέρμα, την αίσθηση μορφώματος κάτω από αυτό, εισολκή, έκζεμα  ή έκκριμα από την θηλή.  Η αυτοεξέταση μπορεί να γίνει πιο εύκολη στο μπάνιο, κάνοντας ντους με την περιοχή σαπουνισμένη ώστε το χέρι να γλιστράει πιο εύκολα, δίνοντας περισσότερη προσοχή στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού.

Όταν εντοπίζουμε κάτι, απευθυνόμαστε αμέσως στον ειδικό Μαστολόγο.

Ο μαστός μετά την εκτίμηση από τον ειδικό ελέγχεται με υπερηχογράφημα και μαστογραφία ανάλογα με την ηλικία και τα ευρήματα.

Στις νεαρές ηλικίες τον εξετάζουμε με υπερηχογράφημα. Στα 35 κάνουμε την πρώτη μαστογραφία αναφοράς και μετά τα 40 ο ετήσιος έλεγχος τα περιλαμβάνει και τα δυο.

Ανάλογα με τα ευρήματα για περαιτέρω διερεύνηση ο Μαστολόγος μπορεί να ζητήσει να γίνει μαγνητική μαστογραφία ή βιοψία. Τα τελευταία χρόνια στους διαγνωστικούς ελέγχους έχουν προστεθεί στην μαστογραφία η τεχνητή νοημοσύνη, η 3Dμαστογραφία – τομοσύνθεση, η ελαστογραφία κ.α. με πολύτιμες πληροφορίες κυρίως για μικρούς όγκους.

Η διάγνωση μικρών όγκων οδηγεί στην πλήρη ίαση και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να μην ξεχνάμε τον προληπτικό μας έλεγχο. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις γυναίκες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως εκείνες με οικογενειακό ιστορικό και ορμονοθεραπείες.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με αποφυγή κατανάλωσης ζωικού λίπους, σωματική άσκηση και ελεγχόμενο στρες θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει.

Δεν ξεχνάμε τον ετήσιο έλεγχο μας. Γιατί κάθε μια από εμάς… είναι πολύτιμη!

Γράφει η κα Σασοπούλου Παναγιώτα, Χειρουργός Μαστού και Συνεργάτης της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός.

arrow-icon

Έξυπνα tips για να διατηρήσεις το βάρος σου στις γιορτές!

Τι είναι το λέμφωμα;

arrow-icon