2310 966100

Επινεφρίδια: Όγκοι και αντιμετώπιση

Τα επινεφρίδια (αριστερό και δεξιό) είναι δύο όργανα που βρίσκονται αντίστοιχα επάνω από κάθε νεφρό και παράγουν πολύ σημαντικές ορμόνες για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η αφαίρεση του επινεφριδίου (επινεφριδεκτομή) κρίνεται αναγκαία όταν στο επινεφρίδιο αναπτύσσονται κάποιοι όγκοι. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να είναι είτε καλοήθεις (αδενώματα) και παράγουν υπερβολική ποσότητα ορμονών που είναι ιδιαίτερη βλαπτική για τον οργανισμό, είτε μπορεί να είναι  κακοήθεις δηλαδή καρκινώματα.

Οι τύποι της επινεφριδεκτομής είναι τρεις:

  1. Ανοικτή επινεφριδεκτομή: με μεγάλη τομή στην πρόσθια ή στην πλάγια κοιλιακή χώρα
  2. Λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή: με μικρές τομές και είσοδο στην κοιλιακή χώρα
  3. Ενδοσκοπική επινεφριδεκτομή με οπισθοπεριτοναϊκή προσπέλαση: με μικρές τομές στην ράχη χωρίς είσοδο στην κοιλιακή χώρα

Η ανοικτή μέθοδος έχει σχεδόν εγκαταλειφτεί γιατί ήταν ιδιαίτερα καταστροφική για μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος, ήταν αρκετά επώδυνη, απαιτούσε περισσότερη παραμονή στο νοσηλευτικό ίδρυμα και συνοδεύονταν με μεγάλα ποσοστά επιπλοκών και μετεγχειρητικών κηλών.

Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή είναι η μέθοδος που αντικατέστησε την ανοικτή μέθοδο και είναι αυτή που εφαρμόζεται από  την πλειονότητα των χειρουργών. Ο ασθενής με την λαπαροσκοπική μέθοδο έχει πλέον πολύ λιγότερο πόνο, λιγότερες επιπλοκές και η επάνοδος στη φυσιολογική δραστηριότητα είναι πολύ σύντομη.

Η ενδοσκοπική επινεφριδεκτομή θεωρείται η πιο καινούργια μέθοδος. Είναι λιγότερο επεμβατική από την λαπαροσκοπική μέθοδο γιατί διενεργείται χωρίς την είσοδο στην κοιλιακή χώρα, συνοδεύεται από λιγότερο πόνο και χρειάζεται λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσηλευτικό ίδρυμα (μόνο μια ημέρα)  συγκριτικά με την λαπαροσκοπική μέθοδο.

Στην Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός η ενδοσκοπική επινεφριδεκτομή με οπισθοπεριτοναϊκή προσπέλαση διενεργείται από την ομάδα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής ενδοκρινών αδένων σε μια από τις πιο σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες της  χώρας. Προσφάτως στην κλινική μας διενεργήθηκαν ιδιαίτερα απαιτητικές επεμβάσεις επινεφριδεκτομής όπως για ευμεγέθη αδενώματα, ευμεγέθη καλοήθεις όγκους και καρκινώματα πάντα με την ενδοσκοπική μέθοδο και στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Γράφει ο Πλιάκος Ιωάννης, Γενικός Χειρουργός και Συνεργάτης της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός

arrow-icon

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη Βιταμίνη D και τις νόσους που συνδέονται με την έλλειψή της.