2310 966100
Πληροφορίες για τον ασθενή

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ-ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΟ
ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

Τι είναι η αξονική τομογραφία;

Η αξονική τομογραφία ή υπολογιστική τομογραφία αποτελεί πρότυπη ακτινολογική μέθοδο σάρωσης και απεικόνισης του ανθρωπίνου σώματος με τη χρήση ακτινών Χ. Οι αξονικές τομογραφίες διενεργούνται με τον αξονικό τομογράφο.

Η Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός διαθέτει αξονικό τομογράφο GE, με δυνατότητα απεικόνισης 64 τομών ανά δευτερόλεπτο.

Πώς διενεργείται μια αξονική τομογραφία;

Ο εξεταζόμενος τοποθετείται σε ύπτια θέση σε ένα κινούμενο κάθισμα, το οποίο αργά διέρχεται μέσω μιας μεγάλης κυκλικής οπής του αξονικού τομογράφου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ακτίνες Χ εκπέμπονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα τη λήψη κάθετων λεπτών τομών, μεταξύ 0,6-10 χιλιοστών, του ανθρώπινου σώματος, οι οποίες αποτυπώνονται σε φιλμ.

Ο ειδικός τεχνικός που βοηθά στην εκτέλεση της αξονικής βρίσκεται σε παράπλευρο χώρο, από όπου επικοινωνεί με τον εξεταζόμενο μέσω ενδοεπικοινωνίας. Εκείνος συμβουλεύει για τη διαδικασία και τα πρωτόκολλα εκτέλεσής της. Η διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από 30 λεπτά της ώρας.

Οι εικόνες αυτές αποθηκεύονται σε ειδικό υπολογιστή και μπορούν να μεταφερθούν οπουδήποτε -συνήθως δίνονται στον εξεταζόμενο σε CD, συνοδευόμενες από υπογεγραμμένο πόρισμα του ειδικού Ακτινολόγου.

Για ποιο λόγο πραγματοποιείται;

Ο θεράπων Ιατρός ενδέχεται να ζητήσει τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας, σε περίπτωση:

 • Διάγνωσης μυϊκής ή οστικής ανωμαλίας, όπως για παράδειγμα κάταγμα, όγκο, κ.α.,
 • Επακριβούς καθορισμού όγκου, φλεγμονής ή θρόμβου αίματος,
 • Διενέργειας επεμβατικής χειρουργικής πράξης, όπως βιοψία ή ακτινοθεραπεία,
 • Ανίχνευσης και παρακολούθησης διαφόρων νοσογόνων καταστάσεων, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακή νόσος, λιπώματα στο συκώτι, κ.α.,
 • Παρακολούθησης της προόδου ειδικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων,
 • Ανίχνευσης εσωτερικών τραυματισμών ή/και αιμορραγίας.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την διενέργειά της;

Η εξέλιξη της ιατροτεχνολογίας συνδυάζεται με ελαχιστοποίηση των κινδύνων που αφορούν στην διενέργεια της αξονικής τομογραφίας.

Ωστόσο, πιθανοί παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

 • έκθεση στη ραδιενέργεια,
 • βλάβη σε έμβρυο,
 • αλλεργικές αντιδράσεις στο σκιαγραφικό υγρό που χρησιμοποιείται.
 • Συστήνεται η ενημέρωση του ειδικού Ακτινολόγου σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή αλλεργίας. 

Τι είναι το σκιαγραφικό υγρό;

Σε αρκετές περιπτώσεις, ανάλογα με τη νοσολογία, συστήνεται η διενέργεια αξονικής τομογραφίας με τη χρήση σκιαγραφικού υγρού. Το υγρό αυτό χορηγείται είτε από το στόμα, είτε ενδοφλέβια στον εξεταζόμενο, πριν την εξέταση, και λειτουργεί επιβοηθητικά, ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα η υπό διερεύνηση περιοχή του σώματος.

Η κατανάλωση υγρών βοηθά στην αποβολή του υγρού από τον οργανισμό, με την ολοκλήρωση της αξονικής τομογραφίας.

Υπάρχει ειδική προετοιμασία;

Συνιστάται αποφυγή κατανάλωσης φαγητού και υγρών λίγες ώρες πριν την εξέταση. Επίσης, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα ή τεχνητές οδοντοστοιχίες, θα πρέπει να αφαιρούνται.

Μετά την αξονική τομογραφία τι;

Με το πέρας της αξονικής τομογραφίας, ο εξεταζόμενος δύναται να επιστρέψει άμεσα στην φυσιολογική δραστηριότητα. Σε περίπτωση χρήσης σκιαγραφικού, ενδέχεται να δοθούν ειδικές οδηγίες ή να ζητηθεί να παραμείνει για λίγο χρόνο στην κλινική.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, καλέστε στο 2310 966224 ή 2310 966300.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ
 • Kλασική Ακτινολογία
 • Σαλπιγγογραφία
 • Κυστεογραφία
 • Ουρηθρογραφία
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ – TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ

Διενεργείται όλων το φάσμα των Υπερηχογραφημάτων όπως Άνω-Κάτω Κοιλίας, Ήπατος-Χοληδόχου κύστης, Προστάτου, Νεφρών-Ουρητήρων, Θυρεοειδούς, Μήτρας- Ωοθηκών κ.α καθώς και Triplex Καρωτίδων, Αρτηριών, Φλεβών, Λαγονίων κ.α.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ψηφιακή αγγειογραφία είναι μια διαγνωστική, επεμβατική και σχετικά ακίνδυνη εξέταση κατά την διενέργεια της οποίας με τη χρήση σκιαστικών μέσων λαμβάνονται εικόνες των αγγείων διάφορων μερών τους σώματος, με σκοπό τη διερεύνηση των αγγειακών παθήσεων όπως στενώσεις, ανευρύσματα, αιμορραγία εγκεφάλου, αιμορραγία πεπτικού, αποφράξεις αγγείων (καρωτίδες, νεφρικές, λαγόνιες κ.α).

Κατά τη διενέργεια ψηφιακής αγγειογραφίας οι Επεμβατικοί Ακτινολόγοι έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν και να θεραπεύσουν στον ίδιο χρόνο ένα μεγάλο φάσμα αγγειακών παθήσεων με σύγχρονες ιατρικές τεχνικές όπως αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή αρτηριακός εμβολισμός.

Διενεργούνται μεταξύ άλλων:

 • Ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου
 • Ψηφιακή αγγειογραφία καρωτίδων – σπονδυλικών αρτηριών
 • Ψηφιακή αγγειογραφία άνω άκρων
 • Ψηφιακή αγγειογραφία κοιλιακής αορτής
 • Ψηφιακή αγγειογραφία νεφρών
 • Ψηφιακή αγγειογραφία ήπατος
 • Ψηφιακή αγγειογραφία άνω – κάτω μεσεντερίου αρτηρίας
 • Ψηφιακή αγγειογραφία λαγονίων αγγείων – κάτω άκρων
 • Ψηφιακή αγγειογραφία βρογχικών αγγείων
 • Ψηφιακή αγγειογραφία πνευμονικών αρτηριών
ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική εξέταση στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι το σημαντικότερο όπλο στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ακόμη και στις γυναίκες που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα ή ενόχληση.

Συστήνεται ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος για τις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών ή αναλόγως του ιστορικού τους από την ηλικία που κρίνει ο ειδικός ιατρός.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, καλέστε στο 2310 966224 ή 2310 966300

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

Η Επεμβατική Ακτινολογία έχει χαρακτηριστεί ως μια νέα υποειδικότητα της ακτινολογίας, η οποία μέσω των απεικονιστικών μεθόδων της ακτινολογίας και της χρήσης ειδικών μικροσκοπικών εργαλείων βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων παθήσεων χωρίς τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Οι εξειδικευμένοι επεμβατικοί ακτινολόγοι της κλινικής, διενεργούν ευρύ φάσμα σύγχρονων επεμβατικών τεχνικών και ακτινολογικών θεραπειών, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επιπλοκών για τον ασθενή, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ

Το Αιματολογικό Τμήμα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός είναι εξοπλισμένο με πολυπαραμετρικούς αναλυτές της Roche για τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων και αναλυτές της Siemens για τον προσδιορισμό δοκιμασιών της πήξης.

Συγκεκριμένα η γενική αίματος, η ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, τεστ δρεπανώσεως, η μικροσκοπική εξέταση του επιχρίσματος περιφερικού αίματος, η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών, ο προσδιορισμός ομάδας αίματος και οι δοκιμασίες Coombs καθώς και παραγόντων πήξεως του αίματος (χρόνος προθρομβίνης, χρόνος μερικής θρομβοπλαστίνης, ινωδογόνο, d-dimers κα) είναι μερικές από τις εξετάσεις που διενεργούνται καθημερινά.

Το αιματολογικό μας εργαστήριο διαθέτει τμήμα αιμοδοσίας το οποίο λαμβάνει, συντηρεί και διαθέτει αίμα και παράγωγα αίματος από το συνεργαζόμενο Κέντρο Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ και με αυτό τον τρόπο καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών μας για μετάγγιση όλο το 24ωρο. Καθημερινά γίνεται εσωτερικός ποιοτικός έλεγχος σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ενώ για τη διασφάλιση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας των αναλύσεών του, το εργαστήριο συμμετέχει σε πρόγραμμα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου. Το εργαστήριο είναι πιστοποιημένο με το διεθνές πρότυπο ISO 9001.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ- ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ

Το Aνοσολογικό Tμήμα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός πραγματοποιεί ορολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση ορολογικών δεικτών στον οργανισμό με τη βοήθεια τεχνικών χημειοφωταύγειας των αναλυτών της Roche. Καθημερινά διενεργούνται εξετάσεις για τον έλεγχο δεικτών οστεοπόρωσης, υπέρτασης, θυρεοειδούς, επινεφριδίων, αυτοάνοσων νοσημάτων. Επίσης, γίνεται προσδιορισμός παραγόντων συμπληρώματος και έλεγχος αλλεργίας σε διάφορα αλλεργιογόνα (τροφές, ζώα κ.α.).

Επιπλέον, εκτός από ορμονολογικό έλεγχο, πραγματοποιείται μέτρηση της συγκέντρωσης διαφόρων καρκινικών δεικτών (PSA, free PSA, CEA, CA19-9, CA15-3, CA125, a-FP κ.α.) στο αίμα παρέχοντας πληροφορίες για τη διάγνωση, πρόγνωση και παρακολούθηση της νόσου.

ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ

Το Βιοχημικό Τμήμα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός ασχολείται με τον προσδιορισμό ενζύμων, ιχνοστοιχείων και διαφόρων ουσιών στον οργανισμό μας με τη βοήθεια σύγχρονων και πλήρως αυτοματοποιημένων βιοχημικών αναλυτών της Roche.

Συγκεκριμένα, διενεργούνται εξετάσεις αίματος για τον λειτουργικό έλεγχο ηπατικής ( SGOT,SGPT, g-gt , χολερυθρίνη, ALP, λευκώματα), νεφρικής (ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ), παγκρεατικής (αμυλάση ορού και ούρων) και οστικής λειτουργίας (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο). Επί πρόσθετα πραγματοποιείται έλεγχος λιπιδαιμικός (χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια), και μεταβολισμού του σιδήρου (σίδηρος, τρανσφερρίνη, TIBC) καθώς και προσδιορισμός ηλεκτρολυτών βιολογικών υγρών, βιταμινών, πρωτεϊνών οξείας φάσεως και καρδιακών δεικτών.

Καθημερινά γίνεται εσωτερικός ποιοτικός έλεγχος σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ενώ για τη διασφάλιση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας των αναλύσεών του, το εργαστήριο συμμετέχει σε πρόγραμμα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου. Το εργαστήριο είναι πιστοποιημένο με το διεθνές πρότυπο ISO 9001.

ΙΟΛΟΓΙΚΟ

Το ιολογικό τμήμα ανιχνεύει την παρουσία αντιγόνων και αντισωμάτων έναντι μιας πλειάδας παθογόνων όπως ηπατίτιδων Α, Β, C, HIV II , τοξοπλάσματος, κυτταρομεγαλοϊού, ερπητοϊών, Epstein Barr, σύφιλης, ερυθράς, εχινόκοκκου κ.α.

Το εργαστήριο είναι πιστοποιημένο με το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Στο Μικροβιολογικό Τμήμα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός εκτελούνται άμεσες μικροσκοπικές εξετάσεις (γενική ούρων, γενική και παρασιτολογική κοπράνων) ,καλλιέργειες διαφόρων βιολογικών υγρών σε ειδικά θρεπτικά υλικά, ταυτοποίηση του υπεύθυνου μικροοργανισμού και δοκιμή ευαισθησίας στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα). Επίσης γίνονται αιμοκαλλιέργειες για αερόβια και αναερόβια βακτηρίδια και μύκητες από δείγματα ασθενών με μικροβιαιμία/ σηψαιμία.

ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Στο τμήμα μοριακής βιολογίας πραγματοποιούνται εξετάσεις με μοριακές μεθόδους ανίχνευσης και ανάλυσης του γενετικού υλικού ιών (COVID-19, HBV, HCV), που είναι απαραίτητες στη διάγνωση και στην παρακολούθηση ιογενών λοιμώξεων, όπως της SARS – CoV-2 καθώς και των ηπατίτιδων B και C. Οι εξετάσεις αυτές παρέχουν τη δυνατότητα μέτρησης του ιικού φορτίου των ως άνω ιών και του προσδιορισμού των υποτύπων των ιών HBV και HCV.

Στο ειδικά διαμορφωμένο Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός πραγματοποιούνται όλες οι εξετάσεις και επεμβάσεις με καταστολή του ασθενούς ώστε η διαδικασία να είναι άνετη και ανώδυνη.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 • Διαγνωστική, θεραπευτική και επείγουσα ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, πολυπεκτομή)
 • Eνδοσκοπική υπερηχοτομογραφία(EUS)
 • Ενδοσκοπική Παλίνδρομος Χολάγγειο- Παγκρεατογραφία(ERCP)
 • Βιοψία ήπατος ή άλλων οργάνων
 • Έλεγχος χρόνιων ηπατίτιδων
 • Έλεγχος χρόνιων διαρροιών
 • Έλεγχος για ύπαρξη ελικοβακτηριδίου (δοκιμασία αναπνοής και αιματολογικός έλεγχος)
 • Μανομετρία οισοφάγου και ορθού

Εξετάσεις

 • Σπιρομέτρηση – έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας
 • Αέρια αίματος
 • Επεμβατικός και μη επεμβατικός αερισμός
 • Βρογχοσκόπηση (βιοψία βρόγχων)
 • Παρακέντηση θώρακος για αφαίρεση πλευριτικού υγρού

Στο Ουροδυναμικό Τμήμα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός διενεργούνται τα παρακάτω:

 • Μικροβιολογικές εξετάσεις αίματος και ούρων για τη διάγνωση ουρολογικών παθήσεων, όπως το PSA και τα κλάσματά του (Free PSA, Complex PSA) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
 • Αξονική πυελογραφία: τομογραφικές εικόνες του ουροποιητικού συστήματος και εικόνες κλασικής πυελογραφίας με μία μόνο εξέταση (URO-CT)
 • Υπερηχογράφημα ουροποιητικών οργάνων (νεφρά, ουροδόχος κύστη, προστάτης, όρχεις)
 • Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη και σπερματοδόχων κύστεων (TRUS) και κατευθυνόμενη βιοψία προστάτη
 • Triplex υπερηχογράφημα πέους με ταυτόχρονη ενδοσηραγγώδη έγχυση αγγειοδραστικών ουσιών για τη διερεύνηση της στυτικής δυσλειτουργίας
 • Ανιούσα κυστεογραφία, ουρηθρογραφία για τον έλεγχο της κυστεο-ουρητηρικής παλινδρόμησης και στενωμάτων ουρήθρας
 • Κυστεοσκόπηση (με άκαμπτα και εύκαμπτα κυστεοσκόπια) για τη διερεύνηση αιματουρίας, υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων και την παρακολούθηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης