2310 966100
διατήρηση βάρους-γιορτές

Έξυπνα tips για να διατηρήσεις το βάρος σου στις γιορτές!

Συνήθως στις γιορτές καταναλώνουμε παραπάνω τροφή και συνταγές πιο πλούσιες σε ζάχαρη, λίπος και θερμίδες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και επιβάρυνση της υγείας μας. Ιδιαιτέρως οι ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με καρδιολογικά, καρδιαγγειακά, μεταβολικά νοσήματα ή παθήσεις του γαστρεντερικού είναι πιο ευάλωτες στην υπερκατανάλωση φαγητού και στην αύξηση βάρους. Παρακάτω είναι κάποιες έξυπνες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήστε ανάμεσα στη υγιεινή διατροφή και στα εορταστικά εδέσματα.

Αποφύγετε συνταγές πλούσιες σε ζάχαρη και ζωικά βούτυρα.

Aντικαταστήστε τις με υλικά όπως μέλι, καρποβούτυρα, ταχίνι, χαρουπάλευρο κ.α. Πχ μελομακάρονα με μέλι και φυτικό λάδι, η μπισκότα με βρώμη, μπανάνα και μέλι.

Πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των εορτών

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση πείνας, πονοκέφαλο, κόπωση και αδιαθεσία. Προτιμήστε εναλλακτικά και ένα ρόφημα βοτάνων ή ένα χυμό φρούτων και λαχανικών στη βόλτα σας.

Υγιεινά ενδιάμεσα σνακ

Έξυπνες λύσεις είναι η μπάρα δημητριακών, το παστέλι, το κουλούρι, γιαούρτι με φρούτο, ξηροί καρποί, γάλα με δημητριακά, κεφίρ, σούπα λαχανικών. Θα σας βοηθήσουν να νιώσετε χορτάτοι και να περιορίσετε τα τσιμπολογήματα.

Καλύτερες επιλογές στο τραπέζι

Επιλέξτε μία μη ποιοτική επιλογή κάθε φορά στο τραπέζι. Πχ στη μία μέρα λίγο παραπάνω ποσότητα, την άλλη το γλυκό και την επόμενη το αλκοόλ. Έτσι δε θα επιβαρυνθείτε εύκολα με περίσσιες θερμίδες.

Προστατευτείτε από την αλκοόλη

Μειώστε την ποσότητα κατανάλωσης στο μισό σε σχέση με άλλες φορές ή αντικαταστήστε με μη αλκοολούχες επιλογές (μπύρα ή κρασί χωρίς αλκοόλ ή mocktail).

Καταναλώστε ένα μικρό γεύμα μετά το ξενύχτι

Πχ γάλα με δημητριακά ή 1 κουλούρι με κεφίρ ή 1 τοστ με χυμό τα οποία θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις υπογλυκαιμίες από την κατανάλωση αλκοόλης χωρίς να επιβαρύνετε την πέψη σας πριν τον ύπνο.

Απλά τηρήστε τα υγιεινά γεύματα της ημέρας και ενυδατωθείτε.

Τα τακτικά μικρά γεύματα βοηθούν στην αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης τροφής

Συστηματική φυσική δραστηριότητα

Επιλέξτε συστηματικά περπάτημα στις λίγες ελεύθερες ώρες που σας δίνονται στις γιορτές. Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλύτερα επίπεδα καύσεων που  συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους.

Φροντίστε τον εαυτό σας και επιλέξτε πιο ποιοτικό τρόπο ζωής που θα συμβάλλει στην ευεξία σας, στην υγεία και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία!

Γράφει ο Δρ Αναστάσιος Βαμβάκης, Κλινικός, Αθλητικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πιστοποιημένος Ανθρωπομέτρης ISAK 3 και συνεργάτης της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης 

arrow-icon

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Τί είναι και πώς θεραπεύεται;

Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη, προφύλαξη και πρώιμη διάγνωση

arrow-icon