Ρομποτική αρθροπλαστική με ΜΑΚΟ
2310 966100
mako

MAKO Smart Robotics: Το υπερσύγχρονο σύστημα ρομποτικής αρθροπλαστικής που θεραπεύει οριστικά την οστεοαρθρίτιδα

Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπεδικός

Mako Certified Surgeon

Συνεργάτης του Ομίλου Euromedica

Με την τεχνολογία να έχει μπει πλέον καθολικά στη ζωή μας, η ιατρική κοινότητα ωφελείται όλο και περισσότερο από τις εφαρμογές της. Στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, την τελευταία 15ετία έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί πολλές τεχνικές που εφαρμόζουν την τεχνολογία, με την ρομποτική αρθροπλαστική να αποτελεί την σημαντικότερη και πλέον αποτελεσματική όλων.

Η ολική αρθροπλαστική ως αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Η χειρουργική θεραπεία εκλογής για την προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και στο ισχίο ήταν διαχρονικά η ολική αρθροπλαστική. Όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται πλέον σε συντηρητικές μεθόδους, και ανεξάρτητα από την ηλικία του, ο ορθοπεδικός προτείνει την ολική αρθροπλαστική, ως μία μέθοδο όπου ολόκληρη η άρθρωση, ή μέρος αυτής, αντικαθίσταται από μια νέα άρθρωση, συνήθως αποτελούμενη από κράματα μετάλλου και πολυαιθυλένιο. Αποτέλεσμα είναι μια πλήρως λειτουργική νέα άρθρωση, χωρίς πόνο και χωρίς δυσκολία στην βάδιση.

Η εξέλιξη των μεθόδων ολικής αρθροπλαστικής ανά τα χρόνια

Παλαιότερα, η ολική αρθροπλαστική εκτελούνταν αποκλειστικά και μόνο από τον χειρουργό. Το αποτέλεσμα βασιζόταν στην εμπειρία του, χωρίς περαιτέρω δυνατότητα για ακρίβεια στις τομές, πράγμα που σήμαινε μεγαλύτερο τραύμα και δυσκολότερη αποκατάσταση. Αργότερα, και σχετικά πρόσφατα χρονικά, εισήχθησαν σταδιακά τα ψηφιακά συστήματα χειρουργικής στην ορθοπεδική, με έναν διεγχειρητικό πλοηγό (navigation) να επιτρέπει την καταγραφή της άρθρωσης και των ανατομικών χαρακτηριστικών του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τα αποτελέσματα ήταν (και είναι) εξαιρετικά καλύτερα, με μικρότερους τραυματισμούς, μεγαλύτερη ακρίβεια στην τοποθέτηση των υλικών και σαφώς ταχύτερη αποκατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, οι μέθοδοι ρομποτικής ολικής αρθροπλαστικής έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην χειρουργική θεραπεία, με το Mako Smart Robotics, του Αμερικανικού οίκου Stryker, να αποτελεί την κορωνίδα όλων των συστημάτων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος Mako;

Το Mako είναι ένας ρομποτικός βραχίονας που επιτρέπει άψογα αποτελέσματα στην έκβαση μιας ολικής αρθροπλαστικής χάριν σε 3 βασικά χαρακτηριστικά:

-προεγχειρητική απτική τεχνολογία προσομοίωσης AccuStop

3D προεγχειρητικός σχεδιασμός με βάση αξονική τομογραφία

ανάλυση δεδομένων (data analytics) με προηγμένη τεχνολογία.

Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά διαφοροποιούν το Mako από υπόλοιπα ρομποτικά συστήματα, επιτρέποντας έναν custom σχεδιασμό πριν την επέμβαση. Έτσι, ο χειρουργός έχει στη διάθεσή του όλα τα ανατομικά δεδομένα κάθε ασθενούς και μπορεί να κατευθύνει το ρομποτικό μηχάνημα αναλόγως. Η νέα άρθρωση (πρόθεση) τοποθετείται στην καταλληλότερη θέση, η διεγχειρητική αιμορραγία ελαχιστοποιείται και η αποκατάσταση γίνεται ευκολότερη από ποτέ. Οι ασθενείς σηκώνονται την ίδια κιόλας ημέρα, ενώ παίρνουν εξιτήριο σε δύο 24ωρα, με ασφάλεια. Η επαναφορά στην καθημερινότητα γίνεται πολύ γρηγορότερα και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται πλέον αισθητά.

Το ρομποτικό σύστημα Mako Smart Robotics χρησιμοποιείται σε 1000 μόνο κλινικές παγκοσμίως. Στη Β. Ελλάδα χρησιμοποιείται κατ’ αποκλειστικότητα από τον Όμιλο Euromedica-Κυανούς Σταυρός. Τα περιστατικά είναι πλέον δεκάδες και έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

arrow-icon

Movember: Εξετάσεις για τον άντρα σε προνομιακές τιμές

Σακχαρώδης διαβήτης: Η σωστή διατροφή για να τον διαχειριστείτε.

arrow-icon