2310 966100
Kαρκίνος παχέος εντέρου

Kαρκίνος παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στον ανθρώπινο οργανισμό. Συνήθως επηρεάζει τους ηλικιωμένους, αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ξεκινά ως μικρές συστάδες κυττάρων που ονομάζονται πολύποδες, οι οποίοι σχηματίζονται μέσα στο παχύ έντερο. Οι πολύποδες δεν είναι αυτόματα καρκίνος αλλά προκαρκινωματώδεις βλάβες. Ορισμένοι, λοιπόν, μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνους του παχέος εντέρου με την πάροδο του χρόνου.

Προκαλούν συμπτώματα οι πολύποδες?

Οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συνιστούν τακτικές προληπτικές εξετάσεις για την αναζήτησή τους. Η εύρεση και η αφαίρεση των πολυπόδων βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνεται με τα χρόνια και αυτό αποδίδεται στον προληπτικό έλεγχο.

Τι συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου?

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχουν συμπτώματα στην αρχή. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, πιθανότατα θα εξαρτώνται από το μέγεθος του καρκίνου και από το πού βρίσκεται στο παχύ έντερο. Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα
  • Συνεχείς ή περιστασιακές ενοχλήσεις στην περιοχή της κοιλιάς, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
  • Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει κατά τη διάρκεια της κένωσης
  • Αδυναμία ή κόπωση
  • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση του παχέος εντέρου?

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται όσο αυξάνει η ηλικία! Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα
  • Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή πολύποδα του παχέος εντέρου
  • Γενετικά σύνδρομα όπως η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση και άλλα (σπάνια ευτυχώς) σύνδρομα

Σημαντικοί είναι επίσης παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας
  • Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά) και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία
  • Κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου

Πρόληψη. Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου?

Τα άτομα με μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου πρέπει να ξεκινήσουν τον προληπτικό (προσυμπτωματικό) έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περίπου στην ηλικία των 45 ετών. Τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο θα πρέπει να σκεφτούν να ξεκινήσουν τον προληπτικό έλεγχο νωρίτερα και συνήθως είναι εκείνα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η επικρατέστερη είναι η κολονοσκόπηση. Σημαντική είναι επίσης η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου ζωής.

Γράφει ο κ. Ζουριδάκης Κωνσταντίνος Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος και Συνεργάτης της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης kzouridakis.gr

arrow-icon

Τι είναι το λέμφωμα;

HIPEC: Ισχυρό εργαλείο κατά του καρκίνου στο πιστοποιημένο κέντρο της Kλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός

arrow-icon