2310 966100
HIPEC κατά του καρκίνου

HIPEC: Ισχυρό εργαλείο κατά του καρκίνου στο πιστοποιημένο κέντρο της κλινικής «Κυανούς Σταυρός»

Πιστοποιημένη Μονάδα Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής & HIPEC (Ενδοπεριτοναϊκής Υπερθερμικής Χημειοθεραπείας) λειτουργεί στη γενική κλινική «Κυανoύς Σταυρός» του ομίλου Euromedica στη Θεσσαλονίκη. Πλαισιωμένη από μια έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα ιατρών, καθώς και τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό, παρέχει άριστες, ιατρικές υπηρεσίες μέσα από εξειδικευμένες ιατρικές τεχνικές, εκπαίδευση και έρευνα, συμβάλλοντας στη «μάχη» κατά της περιτοναϊκής κακοήθειας.

Στο Κέντρο Υψηλής Εξειδίκευσης Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής & HIPEC ο εξειδικευμένος Χειρουργός – Ογκολόγος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος, Αντώνιος-Απόστολος Τέντες, ο Γενικός Χειρουργός Χρήστος Χρηστάκης και ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Κυζιρίδης, κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου του εξειδικευμένου χειρουργού στην Περιτοναϊκή Κακοήθεια, με την βοήθεια αναισθησιολόγων, έμπειρων στην αντιμετώπιση ασθενών με περιτοναϊκή κακοήθεια -επικεφαλής των οποίων είναι ο Απόστολος Καλακώνας – εφαρμόζουν πρωτόκολλα θεραπείας που περιλαμβάνουν συνδυασμό Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής και Υπέρθερμης Διεγχειρητικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας, γνωστής ως ΗΙPEC. Τα πρωτόκολλα αυτά αφορούν παθήσεις οι οποίες συχνά εκδηλώνονται με περιτοναϊκή κακοήθεια. Μέσα από την εμπειρία πολυάριθμων περιστατικών, η εν λόγω ομάδα διασφαλίζει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τι είναι το HIPEC

Η αντιμετώπιση της περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά. Από την αντίληψη των αρχών της δεκαετίας του 2000 ότι η θεραπεία στηρίζεται σε παρηγορητικούς μόνο χειρισμούς, έχει μετατοπισθεί στην επιθετική πολυπαραγοντική προσέγγιση, στην οποία μετέχουν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Η προσέγγιση αυτή απέδωσε καρπούς, αφού σε αρκετές περιπτώσεις και σε ιδιαίτερους ιστολογικούς τύπους καρκίνου, έχει προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα επιβίωσης. Θεωρείται ότι η εφαρμογή της μεθόδου σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να προσφέρει σημαντική επιβίωση με αποδεκτή νοσηρότητα.

Παρότι η περιτοναϊκή κακοήθεια θεωρείται νόσος τελικού σταδίου, για την οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε ριζική θεραπεία, σήμερα έχει αποδειχθεί ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% υπάρχει ριζική θεραπεία.

Νεοπλάσματα όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού, ο καρκίνος του στομάχου, το ψευδομύξωμα του περιτοναίου, το μεσοθηλίωμα του περιτοναίου, τα οποία έχουν εξαπλωθεί στην κοιλιά και έχουν δημιουργήσει περιτοναϊκή κακοήθεια, είτε εμφανίζονται για πρώτη φορά είτε έχουν υποτροπιάσει, τις περισσότερες φορές μπορούν να αντιμετωπισθούν με χειρουργική αφαίρεση.

Η θεραπεία  επιτυγχάνεται με την κυτταρομειωτική χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι το ισχυρότερο εργαλείο στην αντιμετώπιση της περιτοναϊκής κακοήθειας. Σκοπός της κυτταρομειωτικής χειρουργικής είναι η μέγιστη δυνατή μείωση ή η εξάλειψη της νόσου από τις περιτοναϊκές επιφάνειες. Η λογική της χρήσης της ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας HIPEC  βασίζεται στο γεγονός ότι μεταξύ περιτοναίου και πλάσματος υπάρχει ένας ανατομικός φυσιολογικός φραγμός, διεθνώς γνωστός ως peritoneal-plasmabarrier, ο οποίος εμποδίζει την ταχεία απορρόφηση ενώσεων μεγάλου μοριακού βάρους, που χορηγούνται στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Έτσι, κυτταροστατικά φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μεγάλου μοριακού βάρους ενώσεις, έχουν την ιδιότητα να επικάθονται στις περιτοναϊκές επιφάνειες και να ασκούν παρατεταμένα και έντονα τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα απορροφώνται βραδέως στην συστηματική κυκλοφορία.

Κατά συνέπεια, τα φάρμακα αυτά δύνανται να καταστρέφουν τις περιτοναϊκές εμφυτεύσεις. Βέβαια, το βάθος διείσδυσης των κυτταροστατικών είναι περιορισμένο και δεν είναι δυνατό να καταστρέψουν εμφυτεύσεις με μέγιστη διάμετρο μεγαλύτερη των 2-3mm.

Σήμερα, η ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία HIPEC  χρησιμοποιείται ως βασική μέθοδος θεραπείας της περιτοναϊκής κακοήθειας οποιασδήποτε προέλευσης, αλλά επίσης χρησιμοποιείται σε μεγάλους όγκους, τοπικά προχωρημένους, του γαστρεντερικού συστήματος, οι οποίοι δεν συνοδεύονται από περιτοναϊκή κακοήθεια και σε τοπικά προχωρημένους όγκους των γυναικείων έσω γεννητικών οργάνων χωρίς περιτοναϊκή διασπορά, με σκοπό τη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης περιτοναϊκής κακοήθειας. Ακόμη χρησιμοποιείται ως παρηγορική μέθοδος αντιμετώπισης του ασκίτη που δημιουργείται από κακοήθη όγκο.

Οι παθήσεις

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με κυτταρομειωτική χειρουργική και διεγχειρητική υπέρθερμη ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία HIPEC είναι οι εξής:

  • το ψευδομύξωμα του περιτοναίου,
  • ο ορθο-κολικός καρκίνος με περιτοναϊκή διασπορά,
  • ο γαστρικός καρκίνος με περιτοναϊκή διασπορά,
  • ο καρκίνος της σκωληκοειδούς με περιτοναϊκή διασπορά,
  • ο καρκίνος του λεπτού εντέρου με περιτοναϊκή διασπορά,
  • το μεσοθηλίωμα του περιτοναίου,
  • ο τοπικά προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών (σταδίου FIGO III), και
  • η σαρκωμάτωση του περιτοναίου

Η κυτταρομειωτική χειρουργική, σε συνδυασμό με την υπέρθερμη διεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, θεωρείται σήμερα η βασική θεραπεία των παθήσεων αυτών. Η δε συνδυαστική μέθοδος θεραπείας κυτταρομειωτικής χειρουργικής και υπέρθερμης ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας έχει θεαματικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρότυπη Μονάδα Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής & HIPEC μπορείτε να βρείτε εδώ

arrow-icon

Χειρουργική αντιμετώπιση παραλυτικών καταστάσεων ποδιού μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τι είναι η Επεμβατική Ακτινολογία

arrow-icon