2310 966100
Covid 19:

Covid 19: "Μι" η νέα παραλλαγή του ιού

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η “Mu” ή “Μι”εκ του Ελληνικού γράμματος, εμφανίσθηκε πρόσφατα για να ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά της επιδημιολογίας της νόσου (COVID-19), των συμπτωμάτων της και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Οι παραλλαγές (variants) των ιών είναι αποτέλεσμα μεταλλάξεων στο γονιδίωμα του ιού και οφείλονται στα λάθη που συμβαίνουν κατά την αντιγραφή των RNA κυρίως ιών. Οι νέοι ιοί που παράγονται  και εμφανίζουν τέτοιες μεταλλάξεις  που προκαλούν αλλαγές στη γενετική αλληλουχία σε σύγκριση με τους τυπικούς ιούς, ονομάζονται παραλλαγές. Να σημειωθεί ότι κάθε παραλλαγή μπορεί να εμφανίζει στο γονιδίωμά της πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις.

Η νέα λοιπόν παραλλαγή του SARS-CoV-2 γνωστή διεθνώς ως “Mu” ή  “Μι” ή “B.1.621” ορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως “παραλλαγή υπό διερεύνηση” (Variant of Interest, VOI) στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, λόγω της συνεχούς  εμφάνισης Παγκοσμίως, νέων κρουσμάτων. Στον κατάλογο των “παραλλαγών υπό διερεύνηση” ο Π.Ο.Υ. έχει κατατάξει άλλες τέσσερις παραλλαγές του ιού τις”Eta” ( Ήτα), “Iota” (Γιώτα), “Kappa” (Κάππα) και “Lambda”(Λάμδα) χωρίς καμία από αυτές να αναταξινομηθεί στην κατηγορία των πιο επικίνδυνων παραλλαγών τις “παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος” (Variants of Concern, VOC). 

Η παραλλαγή αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, και αργότερα σε περισσότερες από 39 χώρες, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. , μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ο Ισημερινός, ο Καναδάς και χώρες της Ευρώπης.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την διαπίστωση 6 περιπτώσεων της παραλλαγής “Mι” στη χώρα μας, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες τόσο στους επιστήμονες όσο και στους Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα βιβλιογραφικά δεδομένα φαίνεται ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή, αν και παρακολουθείται στενά, δεν αποτελεί κίνδυνο τόσο για την Παγκόσμια δημόσια υγεία, όσο και για τη χώρα μας, επειδή το στέλεχος που επικρατεί αυτή την στιγμή, στις περισσότερες χώρες, είναι το στέλεχος «Δέλτα» που δεν επιτρέπει προς το παρόν την επικράτηση άλλου στελέχους.

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής “Mι” είναι αρκετά χαμηλός, κυμαινόμενος περίπου στο 0,1%, παρόλο που εξαιτίας των μέχρι στιγμής λίγων δεδομένων και της αδυναμίας σε πολλές χώρες συστηματικής τυποποίησης  των στελεχών που κυκλοφορούν σε αυτές, και δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Βέβαια, η νέα παραλλαγή “Mι” φέρει μεταλλάξεις όπως η P681H, που πιθανόν να ευνοεί την ταχεία διασπορά του, καθώς και τις μεταλλάξεις E484K και K417N που πιθανόν να υποδεικνύουν  δυνατότητες  διαφυγής του από την παρεχόμενη από τα εμβόλια ή τη φυσική νόσο,  ανοσιακή  προστασία.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ο Π.Ο.Υ. από προκαταρτικές μελέτες ανακοίνωσε ότι η νέα παραλλαγή εμφανίζει δυνατότητες διαφυγής του ανοσιακού συστήματος άρα και των εμβολίων, ικανότητα που πιθανόν να είναι παραπλήσια με αυτήν της παραλλαγής «Άλφα». Πριν λίγες μέρες το πρακτορείο “Reuters” ανάφερε ότι 7 φιλοξενούμενοι γηροκομείου, πλήρως εμβολιασμένοι, αποβίωσαν από συρροή κρουσμάτων της παραλλαγής “Mι” στο Βέλγιο.

Πάντως τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ανεπαρκή για να τεκμηριώσουν κάτι για την μεταδοτικότητα, βαρύτητα, διαφυγή από την προστατευτική δράση των εμβολίων που να είναι διαφορετικό από τις μέχρι σήμερα γνώσεις μας. Αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου το ενδιαφέρον των ειδικών για την συστηματική παρακολούθηση της νέας παραλλαγής “Mι”, όπως και κάθε παραλλαγής καινούργιας ή παλαιάς.

Παρόλο λοιπόν που η παραλλαγή αυτή όπως αναφέρθηκε, δεν αποτελεί προς το παρόν σοβαρό κίνδυνο, δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από την ρήση του Anthony Fauci που είπε πρόσφατα αναφερόμενος στη νέα παραλλαγή: «θυμηθείτε,  ότι ακόμη και όταν εμφανίζονται παραλλαγές που μειώνουν κάπως την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά». Επιπλέον πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα μέχρι τώρα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται, για την μείωση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Νικόλαος Μαλισιόβας

Covid 19: "Μι" η νέα παραλλαγή του ιού

Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ., Επιστημονικός Διευθυντής Ομίλου Euromedica

arrow-icon

Εποχικές ιώσεις και COVID-19: Ομοιότητες και διαφορές

Νέο Μοριακό Εργαστήριο COVID 19 στην Euromedica Κυανούς Σταυρός

arrow-icon