2310 966100

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Στις 30 Μαΐου κάθε έτους, η ημέρα είναι αφιερωμένη στην πολλαπλή σκλήρυνση .

Πρόκειται για αυτοάνοση και νευροεκφυλιστική νόσο που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα . Η πολλαπλή σκλήρυνση ( ή αλλιώς σκλήρυνση κατά πλάκας), είναι η συχνότερη μη τραυματική αιτία νευρολογικής αναπηρίας σε νέους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 2.8 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από τη νόσο, ενώ στην Ευρώπη μόνο υπολογίζονται σε περίπου 1.2 εκατομμύρια άτομα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα , περίπου 21.000 άτομα πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Η συχνότητα διάγνωσης της νόσου τείνει να αυξάνεται τα τελευταία έτη παγκοσμίως και προσβάλλει συχνότερα της γυναίκες από τους άνδρες. Η αιτοπαθογένεια της νόσου φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική, όμως τα ακριβή αίτια είναι προς το παρόν άγνωστα. Συνήθως εμφανίζεται σε  νέους ενήλικες 20-40 ετών, όμως λιγότερο συχνά μπορεί να διαγνωσθεί και στην παιδική/εφηβική ηλικία όπως και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο σκοπός αυτής της ημέρας, αφιερωμένης στην πολλαπλή σκλήρυνση, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτή την πάθηση. Ο λόγος είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην πορεία της νόσου.

Επίσης, η χορήγηση κατάλληλης συμπτωματικής θεραπείας και η διενέργεια διάφορων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για διάφορα συμπτώματα, μπορεί να ανακουφίσουν αισθητά τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.  Επομένως είναι σημαντικό, να γνωρίζουμε ότι καταστάσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως αιμωδίες, μυϊκή αδυναμία, θόλωση όρασης, διπλωπία, αστάθεια, μπορεί ενίοτε να αποδίδονται σε πρώτη εκδήλωση της νόσου και να απευθυνόμαστε στον θεράποντα ιατρό μας.  Η νόσος εκφράζεται διαφορετικά στον καθένα, για αυτό απαιτείται εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Οι σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση  της νόσου έχει ως στόχο την ανάσχεση της εξέλιξης της αναπηρίας και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

*Χρήστος Μπακιρτζής, ιατρός Νευρολόγος, MD, MSc, PhD και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Νευρολογικού Τμήματος της Κλινικής Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης

arrow-icon

Ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή

Ελάχιστα επεμβατική θεραπεία λίθων των σιελογόνων αδένων

arrow-icon