2310 966100

Καρκίνος Μαστού – Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού ετησίως. Η συχνότητα εμφάνισης είναι 1 στις 7 ή 8 γυναίκες. Αυτό οφείλεται, επιπλέον των κληρονομικών και σε αύξηση των προδιαθεσικών παραγόντων για την δημιουργία του (άγχος, κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, καθιστική ζωή, διατροφικοί παράγοντες, αύξηση σωματικού βάρους κ.ά.).

Απεναντίας, σημειώνεται αύξηση στα χρόνια επιβίωσης όσων νόσησαν, που οφείλεται σε αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των γυναικών που ενημερώνονται, προχωρούν σε αυτοεξέταση, προληπτικούς κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους καθώς και σε έγκαιρες θεραπευτικές παρεμβάσεις (χειρουργικές, χημειοθεραπευτικές, ακτινοθεραπευτικές).

Συνήθως, όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθεί ο καρκίνος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς. Η πλήρης ίαση από τον καρκίνο του μαστού ανέρχεται πλέον σε ποσοστό περίπου 85% των ασθενών που νόσησαν. Ευτυχώς, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, που ένας μικρός σε μέγεθος καρκίνος θα έχει άσχημη εξέλιξη.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο του μαστού

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί ραγδαία οι θεραπευτικές προσεγγίσεις, ώστε να εφαρμόζεται η καταλληλότερη θεραπευτική αγωγή για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου (στοχευμένες θεραπείες).

Χρησιμοποιούνται πλέον χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες, που επιμηκύνουν τον χρόνο της ζωής του ασθενούς και καταπολεμούν τις μεταστάσεις αυτών των καρκίνων.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και ιδιαίτερα αυτές των ακτινοθεραπευτικών επιλογών επιφέρουν επίσης καλύτερα αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα και με λιγότερες παρενέργειες.

Επιπλέον, οι χειρουργικές τεχνικές βελτιώθηκαν, περιορίστηκαν οι εκτεταμένες επεμβάσεις (μαστεκτομές), γίνονται περιορισμένες εκτομές (ογκεκτομές, τμηματεκτομές), ογκοπλαστικές επεμβάσεις, αποκαταστάσεις μαστών στον ίδιο (ή σε μελλοντικό) χρόνο με την επέμβαση, αισθητικές παρεμβάσεις, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου νοσηλείας του ασθενούς και καλύτερα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Στην Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός, όλες οι παραπάνω θεραπευτικές προσεγγίσεις εφαρμόζονται στον ίδιο χώρο από ομάδα ειδικών ιατρών, που συνεργάζονται για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα στον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Προτείνεται, λοιπόν στις γυναίκες:

  • μηνιαία αυτοεξέταση
  • κλινική εξέταση ανά τακτά διαστήματα που θα καθορίσει ο εξειδικευμένος γιατρός, ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος και την σύσταση των μαστών, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό κ.ά.
  • εργαστηριακές εξετάσεις που θα προτείνει ο ειδικός γιατρός ανάλογα με τα ευρήματα από την κλινική εξέταση, όπως ψηφιακή μαστογραφία, τομοσύνθεση, υπερηχογράφημα μαστών, ελαστογραφία, μαγνητική τομογραφία μαστών έως και βιοψία και ιστολογική εξέταση.

Στους άνδρες προτείνεται η επίσκεψη σε ειδικό ιατρό μαστού, όταν ψηλαφήσουν σκληρία, διαπιστώσουν έλκος ή έχουν αιμορραγική έκκριση από την θηλή του μαστού.

Εφόσον μία γυναίκα είναι συνεπής στα παραπάνω, είναι σε μεγάλο ποσοστό καλυμμένη για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Δεν απαιτούνται λοιπόν άσκοπες και υπερβολικές εξετάσεις και θεραπείες, ούτε προληπτικές και χωρίς ιδιαίτερο λόγο χειρουργικές επεμβάσεις.

*Χαράλαμπος Φρόνης, Γενικός Χειρουργός

arrow-icon

Πού υπερέχει το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ έναντι των άλλων τεχνικών υποβοήθησης

Συμβουλές για σωστή διατροφή - Ο ρόλος των φυτικών ινών στη υγεία μας

arrow-icon