2310 966100
Καλοκαίρι και ουρολοιμώξεις

Καλοκαίρι και ουρολοιμώξεις

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο με το Escherichia coli (E. Coli) να προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Φυσιολογικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα αποβάλλονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν, πολλαπλασιαστούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές νικούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Η λοίμωξη στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, στον προστάτη προστατίτιδα και στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα, ενώ όταν έχουμε προσβολή των νεφρών τότε μιλάμε για πυελονεφρίτιδα.

Συχνότητα

Οι ουρολοιμώξεις είναι οι δεύτερες σε συχνότητα λοιμώξεις στον άνθρωπο, με τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Αυτό συμβαίνει για ανατομικούς κυρίως λόγους, μια και η γυναικεία ουρήθρα έχει μικρό μήκος, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να εισέρχονται εύκολα στην κύστη, ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον κόλπο και τον πρωκτό που βρίθουν μικροβίων.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες φαίνεται ότι η συχνότητά τους αυξάνεται περισσότερο. Βασικές αιτίες είναι η αυξημένη εφίδρωση που οδηγεί σε ελάττωση της ποσότητας των ούρων και αύξηση των μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα λόγω καθυστερημένης αποβολής τους και η υψηλότερη συχνότητα σεξουαλικών επαφών. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων αποδυναμώνοντας τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και η επαφή με μικρόβια στην παραλία, στη θάλασσα και στις πισίνες.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων είναι:

  • Συχνουρία
  • Τσούξιμο / πόνος στην ούρηση
  • Πυρετός (ειδικά υψηλός πυρετός και πόνος στην περιοχή των νεφρών μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή πυελονεφρίτιδα)
  • Αιματουρία

Ουρολοιμώξεις: Διάγνωση-Θεραπεία

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια δείγματος ούρων, ενώ η διενέργεια αντιβιογράμματος είναι απαραίτητη για την επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποτροπιαζουσών λοιμώξεων.

Τα αντιβιοτικά είναι ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης των ουρολοιμώξεων. Χρειάζεται προσεκτική επιλογή του αντιβιοτικού και χρήση του για το απαραίτητο χρονικό διάστημα, ώστε να επιτυγχάνεται η θεραπεία της λοίμωξης και να περιορίζονται οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές του, αλλά και να αποφεύγεται η ολοένα αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά λόγω της κατάχρησης τους.

Πρόληψη

Εξίσου σημαντική είναι η συστηματική εφαρμογή γενικών μέτρων πρόληψης όπως είναι η:

  • Λήψη άφθονων υγρών
  • Ούρηση με την πρώτη επιθυμία
  • Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής
  • Χρήση προφυλακτικού

Dr Γκότσος Γεώργιος MSc, PhD, FEBU
Χειρ/γός Ουρολόγος
Συνεργάτης της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός

Dr Μαλιώρης Απόστολος PhD, FEBU
Χειρ/γός Ουρολόγος
Συνεργάτης της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός

arrow-icon

Καρκίνος του δέρματος στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου. Πώς αντιμετωπίζεται;

Επιφανειακό μελάνωμα: Συμπτώματα, αίτια, θεραπεία

arrow-icon