2310 966100

Υψηλή Οστεοτομία Κνήμης για τη θεραπεία της Βαρειάς Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος

Η υψηλή διορθωτική οστεοτομία της κνήμης, αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην προχωρημενη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, σε νέους ασθενείς.

Βασίζεται σε μια παλαιά και δοκιμασμένη χειρουργική τεχνική, στην σύγχρονη όμως μορφή της, εμπλουτισμένη με ταυτόχρονη αρθροσκοπική επέμβαση και με ενίσχυση της αναγέννησης του αρθρικού χόνδρου με βιολογικούς παράγοντες. Αναμένεται να διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της βαρειάς οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, σε ασθενείς με σημαντικές αποκλίσεις του άξονα του γόνατος και ιδίως με ραιβογονία (κοινώς «στραβά γόνατα») σε νέους ασθενείς, κάτω των 60 ετών.

Και ενώ οι εξαιρετικές και καλοδεχούμενες εξελίξεις στην αρθροπλαστική του γόνατος (είτε ολική, είτε διαμερισματική), με την λειτουργία στην Κλινική μας του μοναδικού Κέντρου στην Βόρεια Ελλάδα που διαθέτει το τελευταίας γενιάς SmartRobotics MAKO της Stryker, υπόσχονται άριστα, άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, η υψηλή οστεοτομία της κνήμης (High Tibial Osteotomy -HTO), ανακτά την μοναδική θέση της, σε ακραία περιστατικά, με συγκεκριμένες ενδείξεις σε συγκεκριμένους ασθενείς, αλλά και με σοβαρά πλεονεκτήματα:

-Μεταθέτοντας τον άξονα φόρτισης στο πιο υγιές και ανώδυνο τμήμα της άρθρωσης, ανακουφίζει σημαντικά από τα συμπτωματα και τον πόνο, για διάστημα κατά μέσο όρο πολύ περισσότερο των 10 – 15 ετών.

Ευθυγραμμίζει, ισιώνει τα γόνατα των ασθενών, προσφέροντας αισθητική βελτίωση και προσθέτοντας εμμέσως και το χαμένο ύψος στους ασθενείς, κατά 0.5-1 εκατοστό. Βελτιώνεται επίσης ο τρόπος βάδισης, καθώς οι ασθενείς με ραιβά γόνατα, βαδίζουν με έναν τρόπο ιδιαίτερα κοπιαστικό και αντι-αισθητικό.

-Αποτελεί αναίμακτη τεχνική.

-Απομπλέκει τους ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλες παραμορφώσεις του άξονα του γόνατος, άνω των 12°-14°, από τύπους αρθροπλαστικής σύνθετους και περιοριστικού τύπου, που παρουσιάζουν μικρότερο χρονικό διάστημα αντοχής. Οι ασθενείς με μεγάλες παραμορφώσεις του γόνατος, ούτως ή άλλως δεν είναι υποψήφιοι ούτε για διαμερισματική αρθροπλαστική,  ούτε για «κανονικό» συνηθισμένο τύπο ολικής αρθροπλαστικής.

-Υπάρχουν ενδείξεις και βιβλιογραφική υποστήριξη, ότι όταν η διορθωτική οστρεοκομία της κνήμης συνδυάζεται με ορθοσκοπικές διορθωτικές επεμβάσεις και έγχυση βιολογικών παραγόντων, επέρχεται κάποιος βαθμός αναγέννησης του αρθρικού χόνδρου εντός του έτους από την ημέρα επέμβασης.

Μειονέκτημα της υψηλής ανοικτής οστρεοκομίας είναι το μεγάλο διάστημα αναμονής, με συνέπεια ο ασθενής να μπορεί να πατήσει με το 100% του βάρους το σκέλος, περίπου σε 1,5 μήνα. Μπορεί ωστόσο άμεσα να μετακινείται με υποστήριξη με βακτηρίες.

-Το σπουδαίο όμως  πλεονέκτημα σε σχέση με τις αρθροπλαστικές είναι ότι μετά το πέρας της περιόδου αυτής, ο ασθενής δεν έχει πλέον κανέναν περιορισμό ακόμη και για τις πιο επίπονες εργασιακές και αθλητικές δραστηριότητες, καθώς διαθέτει το δικό του γόνατο, χωρίς κίνδυνο φθοράς οποιουδήποτε εμφυτεύματος.

Ένα άλλο μειονέκτημα της ΗΤΟ σε σχέση με τις αρθροπλαστικές οι οποίες πλέον με την ακρίβεια τοποθέτησης της ρομποτικής υποβοήθησης υπόσχονται παντοτινή ανακούφιση, είναι ότι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, η οστεοαρθρίτιδα μάλλον θα επανέλθει με έντονα συμπτώματα.

-Ήδη όμως, και καθώς αναφερόμαστε αποκλειστικά σε νέους ασθενείς, θα έχουν κερδηθεί 2 στοιχήματα: α) η ανώδυνη λειτουργία του γόνατος για πολλά χρόνια ακόμη και στις πιο ακραίες δραστηριότητες, β) Όταν και αν θα παραστεί μετά από χρόνια ανάγκη για αρθροπλαστική, θα είναι δυνατή πλέον η επιλογή ενός regular τύπου αρθροπλαστικής με άριστο αποτέλεσμα για την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς, καθώς πλέον θα συζητούμε για εφαρμογή της σε «ισιο» γόνατο.

Η ΗΤΟ υποστηρίζεται με την τοποθέτηση ειδικής μεταλλικής πλάκας, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα και ανώδυνα σε 1 – 1.5 έτος από την ημερα επέμβασης, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Συνεπώς η σύγχρονη εκδοχή της ΗΤΟ αποτελεί μια θαυμάσια βιολογική χειρουργική θεραπεία, η οποία διατηρεί το ίδιο το γόνατο του ασθενή, με αυστηρές όμως ενδείξεις σε νέους ασθενείς και με συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν τον άξονα, το προεγχειρητικό εύρος κίνησης και την συνδεσμική σταθερότητα του γόνατος.

Η ΗΤΟ εφαρμόζεται στην Κλινική «Κυανούς Σταυρός – Euromedica» Θεσσαλονίκης, και παρατίθεται παράδειγμα μιας περίπτωσης ασθενούς 55 ετών, που αντιμετωπίσθηκε από τον υπογράφοντα Ορθοπαιδικό Χειρουργό κσι συνεργάτη της Κλινικής μας, Δρ. Αλασεϊρλή Δημοσθένη.

Υψηλή Οστεοτομία Κνήμης για τη θεραπεία της Βαρειάς Οστεοαρθρίτιδας του ΓόνατοςΕικόνα 1 : Ειδική ακτινογραφική λήψη, όπου διακρίνεται σοβαρή ραιβη παραμόρφωση των γονάτων. Διακρίνονται μετρήσεις που εκτιμούν την διόρθωση που πρέπει να γίνει χειρουργικά
Υψηλή Οστεοτομία Κνήμης για τη θεραπεία της Βαρειάς Οστεοαρθρίτιδας του ΓόνατοςΕικόνα 2: Προ εγχειρητικές μετρήσεις στην μαγνητική τομογραφία που επίσης υπολογίζουν τις επιμέρους διαστάσεις και γωνίες της διόρθωσης

gfnnvn

*Αλασεϊρλής Δημοσθένης Ορθοπαιδικός Χειρουργός Συνεργάτης της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός.

arrow-icon

Συγγενείς καρδιοπάθειες: Τι είναι και πώς εντοπίζονται

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης καρκίνου;

arrow-icon