Κέντρο αντιμετώπισης αιμορροϊδοπάθειας και περιπρωκτικών παθήσεων
Στα πλαίσια της συμβολής στα πλέον διαδεδομένα και καθημερινά προβλήματα υγείας, η κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός θέτει σε λειτουργία ένα εξειδικευμένο κέντρο διάγνωσης και αποκατάστασης των ορθοπρωκτικών παθήσεων και της περιπρωκτικής χώρας.
Αιμορροΐδες
Η Αιμορροϊδοπάθεια είναι η πιο κοινή πρωκτολογική ασθένεια του Δυτικού Πολιτισμού. Περίπου το 50% των ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω που ζουν σε βιομηχανοποιημένες χώρες υπολογίζεται ότι υποφέρουν ή υπέφεραν στο παρελθόν από συμπτώματα που σχετίζονται με την αιμορροϊδοπάθεια.
Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική κατασκευή στο κατώτερο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Σχηματίζουν ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται “αιμορροϊδικό πλέγμα”. Χρησιμεύουν στην προστασία του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (αιμορροϊδικά “μαξιλάρια”) και στο μηχανισμό εγκράτειας του πρωκτικού σφιγκτήρα.
Υπάρχουν αιμορροΐδες σε όλους τους ανθρώπους;
Υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο φυσιολογικά, όταν όμως διογκωθούν και πάσχουν είτε από φλεγμονή είτε από αιμορραγία τότε οι ιστοί που τις συγκρατούν χαλαρώνουν και έχει σαν αποτέλεσμα να προβάλλουν (να “κρέμονται”) κάτω από τον πρωκτικό δακτύλιο.
Τι είναι αυτό που επιδεινώνει τις αιμορροΐδες;
Κύρια αιτία θεωρείται ο λεγόμενος “δυτικός” τρόπος ζωής, δηλαδή ο άστατος τρόπος διατροφής, η καθιστική ζωή, η μειωμένη άσκηση, το καθημερινό άγχος κτλ. Παράγοντες που προδιαθέτουν επίσης είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση, η μη καλή τοπική καθαριότητα, η κληρονομική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία κ.α.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων;
Η αιμορραγία, ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού, η έντονη φαγούρα, η έκκριση υγρών και βλέννας και η πρόπτωση μετά την κένωση.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Συνήθως από ειδικό ιατρό του πρωκτού με το ιστορικό, τη δακτυλική εξέταση και την πρωκτοσκόπηση.
Χρειάζονται άλλες εξετάσεις;
Αν ο ασθενής δεν έχει κληρονομικό ιστορικό και είναι κάτω των 50 ετών, πιθανόν όχι. Αν έχει κληρονομικό ιστορικό και είναι άνω των 50 ετών καλό θα ήταν να υποβληθεί σε μια κολοσκόπηση για έλεγχο του υπολοίπου εντέρου.
Ποια είναι τα είδη των αιμορροΐδων;
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές και διαφέρουν ως προς την αιμάτωσή τους, τη συμπτωματολογία και την αντιμετώπισή τους. Ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια εμφάνισής τους διακρίνονται σε:
- 1ου βαθμού: δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό
- 2ου βαθμού: προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μόνες τους
- 3ου βαθμού: προβάλλουν κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενή
- 4ου βαθμού: προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτικό σωλήνα
Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;
Αν το πρόβλημα είναι μικρό, πιθανόν μόνο με τοπική θεραπεία με ειδικές κρέμες και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας .
Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία;
Αν το πρόβλημα είναι μικρό, πιθανόν μόνο με τοπική θεραπεία με ειδικές κρέμες και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας .
Ποια είναι τα προβλήματα της αφαίρεσης;
- Μετεγχειρητικός πόνος
- Ειδικές δίαιτες
- Πιθανή μετεγχειρητική στένωση
- Απώλεια ημερών εργασίας λόγω αδείας
Υπάρχει ανώδυνη θεραπεία στις αιμορροΐδες;
Υπάρχει η διακοπή της κυκλοφορίας και της ροής του αίματος με σκοπό να μαραθούν.
Πώς γίνεται η ανώδυνη εγχείρηση;
Γίνεται με δυο τρόπους:
- με αναίμακτη απολίνωση των αιμορροΐδων αρτηριών με την καθοδήγηση υπερήχων
- με χειρουργική τομή με κυκλικό ανοστομωτήρα (εγχείρηση Logo)
Ποια είναι η πιο ανώδυνη θεραπεία αιμορροΐδων και με τις λιγότερες συνέπειες;
Ανεπιφύλακτα η απολίνωση των αιμορροΐδων αρτηριών είναι η ασφαλέστερη, αρκεί ο χειρουργός να έχει μεγάλη εμπειρία στην τεχνική.
Τι γίνεται με την πρόπτωση των αιμορροΐδων;
Γίνεται μετά την διακοπή της ροής με υπερήχους ένα είδος lifting της πρόπτωσης του πρωκτού χωρίς καμία τομή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της απολίνωσης των αιμορροΐδων;
- Δε χρειάζεται ειδική δίαιτα
- Χρειάζεται το πολύ μία μέρα νοσηλείας
- Χρειάζονται πολύ λιγότερα παυσίπονα
- Επάνοδος στην εργασία σε 2-3 μέρες
- Κανένα πρόβλημα στην κένωση
- Καμία μετεγχειρητική επιπλοκή
- Καμία αντένδειξη στα χέρια του ειδικού
Τι είναι η εγχείρηση H.A.L. και η εγχείρηση T.H.D.;
Είναι η ίδια μέθοδος με διαφορετικές εταιρείες εξαρτημάτων. Αφορά την διακοπή της κυκλοφορίας τους αίματος στις αιμορροΐδες με σκοπό να μαραθούν.
Έχουν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα;
Όχι. Η εκτίμηση, η εξειδίκευση και η εμπειρία του ειδικού χειρουργού παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου απολίνωσης;
- Είναι αναίμακτη, δεν υπάρχουν τομές
- Δε χρειάζεται ειδική προετοιμασία
- Δε χρειάζεται ειδική δίαιτα μετά
- Έχει πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
- Γρήγορη επάνοδος στην εργασία
- Δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές
Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων;
Νομίζω ότι ο ασθενής θα πρέπει να επιλέξει τον ειδικό χειρουργό και όχι τη μέθοδο. Αυτός θα εκτιμήσει, θα προτείνει και θα αποφασίσει ακόμη και συνδυασμό μεθόδων. Γι’ αυτό πρέπει να είναι έμπειρος και ειδικός.
Υπάρχει αντένδειξη της μεθόδου με την απολίνωση υπερήχων; Όχι, καμία αντένδειξη σε αντίθεση με όλες τις άλλες τεχνικές.
Κονδυλώματα του πρωκτού
Τι είναι τα κονδυλώματα του πρωκτού;
Τα κονδυλώματα του πρωκτού είναι μια από τις εκδηλώσεις του ιού HPV (ιός των θηλωμάτων). Πρόκειται για μερικά μικρά ή μεγάλα μορφώματα που εμφανίζονται κυρίως γύρω από τον πρωκτό και το δέρμα γύρω από αυτόν ή στα γεννητικά όργανα στις γυναίκες, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν και στο πέος στους άντρες, στο στόμα και στο φάρυγγα. Συνήθως ανευρίσκονται στον πρωκτό και στο δέρμα γύρω από αυτόν. Η μετάδοση γίνεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή και η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται από ειδικό.
Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων;
Η συμπτωματολογία εξαρτάται από το μέγεθος τους και το σημείο που εντοπίζονται. Συνήθως εκδηλώνονται σαν μικρά σπυράκια που ματώνουν. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι φαγούρα, πόνος, τσούξιμο και άλλες φορές εκροή υγρών. Μπορεί να εμφανιστούν εξωτερικά αλλά και εσωτερικά του πρωκτού.
Είναι επικίνδυνα;
Η παραμονή της μόλυνσης από τον ιό HPV μπορεί να οδηγήσει τη νόσο να εξελιχθεί σε μία σοβαρότερη κατάσταση, όπως ο καρκίνος του πρωκτού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ιός HPV ανευρίσκεται στο 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού.
Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη των κονδυλωμάτων;
Η πρόληψη μπορεί να γίνει αφενός με μέτρα ασφαλείας κατά τη σεξουαλική επαφή, αφετέρου με πρωκτολογικό έλεγχο των ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;
Από ειδικό με κλινική εξέταση (πρωκτοσκόπηση) και βιοψία.
Πώς γίνεται η θεραπεία των κονδυλωμάτων;
Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και το σημείο που εντοπίζονται τα κονδυλώματα. Πρώτα πρέπει να γίνει πρωκτοσκόπηση από ειδικό για να αποκλειστεί η ύπαρξη κονδυλωμάτων στο έντερο. Η προσωπική εμπειρία έδειξε ότι οι διάφορες πηγές ενέργειας, όπως ο καυτηριασμός, το laser CO2, η κρυοπηξία και οι υπέρηχοι είναι οι ασφαλέστερες μέθοδοι για την αφαίρεση των κονδυλωμάτων. Αν τα κονδυλώματα είναι μικρά και εξωτερικά μπορεί να εξαφανιστούν ακόμα και με κάποια αλοιφή ποδοφυλλίνης. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητη η διάγνωση από ειδικό.
Είναι ριζική η θεραπεία των κονδυλωμάτων;
Επειδή υπάρχουν ανθεκτικά και υποτροπιάζουν είναι απαραίτητη η επανεξέταση μετά από 6 έως 8 εβδομάδες.
Περιεδρικό απόστημα και περιεδρικό συρίγγιο
Πρόκειται για δύο διαφορετικές οντότητες με κοινή κατάληξη το συρίγγιο του πρωκτού ή περιεδρικό συρίγγιο, όπως συνήθως λέγεται.
Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;
Το περιεδρικό απόστημα είναι μία οξεία και φλεγμονώδης κατάσταση η οποία οφείλεται συνήθως σε ένα εσωτερικό στόμιο συρίγγιο το οποίο δεν έχει εξωτερική επικοινωνία. Είναι δηλαδή η οξεία φάση μιας μικροβιακής φλεγμονής γύρω από τον πρωκτό.
Πώς εκδηλώνεται το περιεδρικό απόστημα;
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με όλα τα αποστήματα, δηλαδή δυνατός πόνος στον πρωκτό ή στο γλουτό, κάψιμο στον πρωκτό, ερυθρότητα του δέρματος, πυρετός (πιθανόν συνοδευόμενος με ρίγος), δυσκολία στην κίνηση και στο κάθισμα.
Πώς θεραπεύεται το περιεδρικό απόστημα;
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση συνήθως δεν είναι αρκετή και η χειρουργική διάνοιξη και η ευρεία παροχέτευση του αποστήματος είναι μονόδρομος. Αν υπάρχει εμπειρία από το χειρουργό πιθανόν να αποφύγουμε την υποτροπή.
Πώς θεραπεύεται το περιεδρικό συρίγγιο;
Η αντιμετώπιση του συριγγίου είναι μία πολύ εξειδικευμένη υπόθεση. Η θεραπεία είναι σχεδόν πάντα χειρουργική. Η επιλογή της μεθόδου, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και οι πηγές ενέργειας είναι θέμα κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και εξαρτάται από την εμπειρία και την εξειδίκευση του χειρουργού, αλλά και από τον τύπο του συριγγίου. Η ενδοσκόπηση πιθανώς να είναι απαραίτητη για αποκλεισμό φλεγμονωδών νοσημάτων, οι δε εναλλακτικές τεχνικές με laser, βιολογικά υλικά ή τεχνολογικά βύσματα δε μας έχουν δώσει καλά αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση, πριν από την επέμβαση χρειάζεται χαρτογράφηση ώστε να φανεί η πορεία, το εσωτερικό στόμιο, οι πιθανές διακλαδώσεις, καθώς και οι σχέσεις του συριγγίου με τους σφικτήρες. Η χαρτογράφηση γίνεται με εξειδικευμένη μαγνητική τομογραφία (MRI)ή με υπερηχογραφικό έλεγχο πρωκτού και προσφάτως με 3D υπέρηχο.
Υπάρχουν επιπλοκές στο χειρουργείο του συριγγίου;
Η πρώτη επιπλοκή είναι η επανεμφάνιση, αν δεν βρεθούν οι διακλαδώσεις του συριγγίου. Σοβαρή επιπλοκή είναι ο τραυματισμός των σφικτήρων με αποτέλεσμα την ακράτεια, γι΄ αυτό είναι απαραίτητο η επέμβαση να γίνεται από έμπειρο και εξειδικεύμενο χειρουργό.
Πώς δημιουργείται το περιεδρικό συρίγγιο;
Το περιεδρικό συρίγγιο δημιουργείται συνήθως από κάποια φλεγμονή στην περιοχή του πρωκτού. Η εξέλιξη του περιεδρικού αποστήματος είναι συνήθως η παραμονή ενός συριγγίου, το οποίο θα πρέπει να εκτιμηθεί εν καιρώ.
Ραγάδα Πρωκτού
Τι είναι η ραγάδα του πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου;
Η ραγάδα του πρωκτού είναι μία από τις συχνότερες και πιο επώδυνες καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού. Ουσιαστικά είναι μια λύση της συνέχειας (σχίσιμο) του βλεννογόνου στην περιοχή του πρωκτού.
Η πάθηση αυτή χαλάει την ποιότητα ζωής των ασθενών ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Η λαϊκή έκφραση γι’ αυτήν είναι “ζοχάδες”.
Πού οφείλεται;
Συνήθως οφείλεται στην επίμονη δυσκοιλιότητα και στα σκληρά κόπρανα. Άλλα αίτια είναι ο τραυματισμός της περιοχής, κάποια φλεγμονή ή φλεγμονώδες νόσημα με έντονες διάρροιες, κάποιες μολυσματικές παθήσεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το κύριο σύμπτωμα είναι πολύ ισχυρός πόνος και κάψιμο στον πρωκτό. Αρχίζει αμέσως μετά την κένωση και πολλές φορές διαρκεί έως και 2-3 ώρες. Συνήθως περιγράφεται από τους ασθενείς σαν “πυρακτωμένο σίδερο” στον πρωκτό. Ο πόνος αυτός οφείλεται σε έντονο σπασμό του σφιγκτήρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την αφόδευση για να μη νιώσουν πόνο.
Ένα άλλο σύμπτωμα είναι λίγο ή περισσότερο αίμα στα κόπρανα ή αίμα στο χαρτί της τουαλέτας. Τέλος, μπορεί να υπάρχει και φαγούρα στον πρωκτό (κνησμός).
Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Η θεραπεία στοχεύει στον έντονο σπασμό του σφιγκτήρα που προκαλεί τον πόνο και διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία συνήθως δίνεται από τους γαστρεντερολόγους και στοχεύει στην εύκολη αφόδευση και στην τοπική αναλγησία.
Γίνεται συνήθως με φάρμακα για τον έλεγχο της δυσκοιλιότητας και με διάφορες τοπικές θεραπείες, με κάποια κρέμα ή αλοιφή. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα αυτού του είδους θεραπείας είναι αρνητικά. Τα δε θεραπευτικά υπόθετα και οι αλοιφές με b-blockers συνήθως έχουν φτωχά αποτελέσματα και αρκετές παρενέργειες, με συνηθέστερη την επίμονη κεφαλαλγία (πονοκέφαλος).
To botox (τοπική έγχυση αλλαντικής τοξίνης) έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ραγάδας. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή απαιτεί επαναλήψεις και αρκετές φορές έχει επιπλοκές και υποτροπιάσεις.
Ποια είναι η ασφαλέστερη χειρουργική θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού;
Η ασφαλέστερη και μονιμότερη αντιμετώπιση είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή με κάποια πηγή ενέργειας (ηπέρηχοι, laser, κτλ.). Όταν γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς πρωκτού είναι ασφαλής, σχετικά ανώδυνη, ενώ μετά την εγχείρηση ο ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στις δραστηριότητές του.