2310 966100

Σύγχρονες Μικροεπεμβατικες Αρθροσκοπικές Χειρουργικές Τεχνικές

Τι είναι η αρθροσκοπική χειρουργική

Η αρθoσκοπική χειρουργική αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Ορθοπεδικής χρησιμοποιώντας τεχνικές που έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για τους ασθενείς. Είναι χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας που δίνουν την δυνατότητα στον Ορθοπεδικό χειρουργό να διερευνήσει την πλειονότητα των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος, όπως ο ώμος , το γόνατο, ο αγκώνας και η ποδοκνημική.

Πώς γίνεται η διαδικασία της αρθροσκόπησης

Η αρθροσκόπηση γίνεται μέσω μικροσκοπικών τομών 5 χιλιοστών και εισάγοντας ειδικά εργαλεία  τα οποία με τη βοήθεια μεγεθυντικής κάμερας, καταγράφουν και αποκαλύπτουν με απόλυτη  λεπτομέρεια την ανατομία της άρθρωσης. Η αναισθησία είναι περιοχική μουδιάζοντας μόνο το άνω η κάτω άκρο χωρίς να χρειάζεται ολική νάρκωση και γενική αναισθησία και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια  μέρα.

Ποιες παθήσεις θεραπεύονται με τη χρήση των νεότερων τεχνικών της αρθροσκοπικής χειρουργικής

Οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα των αρθροσκοπικών χειρουργικών εργαλείων επιτρέπουν πλέον να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά παθήσεις σε όλες τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος και ιδιαιτέρως στον ώμο και το γόνατο.

Ποιες παθήσεις του ώμου αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση

 1. Ρήξεις τενόντων του ώμου , όπως ο υπερακάνθιος, ο δικέφαλος και ο υποπλάτιος – Σε αυτές τις περιπτώσεις η συρραφή των παραπάνω τενόντων γίνεται αρθροσκοπικά με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
 2. Σύνδρομο  υπακρωμιακής προστριβής και πρόσκρουσης των τενόντων που οδηγεί σε επίμονες τενοντίτιδες ώμου που μειώνουν την κινητικότητα του χεριού και δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητική θεραπεία.
 3. Αστάθεια ώμου μετά από τραυματικό εξάρθρημα που συνήθως συνοδεύεται από βλάβες του επιχείλλιου χόνδρου.

Ποιες παθήσεις του γόνατος αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά

 1. Ρήξη μηνίσκου. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στο γόνατο μετά από αθλητικές κακώσεις και τραυματισμούς της καθημερινότητας. Η σωστή λειτουργία των μηνίσκων είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του γόνατος.
 2. Χονδροπλαστική σε περιπτώσεις βλάβης του αρθρικού χόνδρου ώστε να προληφθεί η οστεοαρθρίτιδα.
 3. Συνδεσμοπλαστική πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού,  οι ρήξεις των συνδέσμων αυτών αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα οδηγούν σε βλάβες της άρθρωσης του γόνατος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων αρθροσκοπικών χειρουργικών τεχνικών έναντι των παραδοσιακών παλαιοτέρων ανοικτών τεχνικών

 1. Ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης και επιστροφής στην καθημερινότητα.
  Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στην εργασία τους και στον αθλητισμό σε μερικές εβδομάδες.
 2. Μειωμένος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  Σε αντίθεση με τις κλασσικές μεθόδους οι νεότερες αρθροσκοπικές τεχνικές απαιτούν μόνο ημερήσια νοσηλεία του ασθενή και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα.
 3. Μικρότερο μέγεθος χειρουργικών τομών.
  Οι τομές που χρησιμοποιούνται στην αρθροσκόπηση δεν ξεπερνούν το 0,5 εκατοστά έκαστη και δημιουργούν κοσμητικά καλύτερο αποτέλεσμα ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών , όπως φλεγμονή, μόλυνση και ερύθημα.
 4. Ελαχιστοποίηση του πόνου μετά την επέμβαση.
  Οι αρθροσκοπικές τεχνικές προκαλούν μικρότερη έως ελάχιστη ζημιά στα μαλακά μόρια και τα νεύρα της περιοχής και με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν ταχεία ανάρρωση και μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.

*Δρ Ευστράτιος Γερακόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός MD, MSc, FRCSEng με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική ώμου και γόνατος και στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων, συνεργάτης της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης

arrow-icon

Ορθόδοξη Νηστεία και Υγεία

Προληπτικός έλεγχος για όλη την οικογένεια

arrow-icon