2310 966100
Συνηθισμένες αρρώστιες - παθήσεις

Συνηθισμένες αρρώστιες - παθήσεις ενός ακόμη “covid-19 καλοκαιριού”: αναγνώριση, πρόληψη και θεραπεία

Αναμφίβολα το καλοκαίρι είναι η θερμότερη εποχή του χρόνου και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε πάντοτε να οργανώσουμε τις διακοπές μας για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα!

Ωστόσο, οι ασθένειες δεν πάνε κι αυτές διακοπές…, όπως και ο covid-19. Απεναντίας μπορούν εύκολα να αλλάξουν ή ακόμη και να ματαιώσουν τα δικά μας καλοκαιρινά σχέδια. Πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι το καλοκαίρι με τις διαρκώς αυξανόμενες θερμοκρασίες, δεν κινδυνεύουμε μόνο από την αφόρητη ζέστη, αλλά και από κάποιες ασθένειες!

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουμε έξαρση σε συγκεκριμένες παθήσεις, των οποίων η αύξηση συνδέεται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Ειδικότερα, η πολύ υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσουν τον οργανισμό μας και να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο σε παθολογικές καταστάσεις.

To φετινό καλοκαίρι δυστυχώς είναι ακόμα στη σκιά της πανδημίας. Δεύτερο καλοκαίρι που τα αποτυπώματα της καραντίνας θα είναι ακόμη πιο έντονα μέσα μας. Η πανδημία έχει δοκιμάσει τις ψυχικές αντοχές όλων με τα δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, η πίεση, η μοναξιά και η θλίψη να υπερισχύουν. Το καλοκαίρι, από την άλλη μεριά, είναι μια εποχή όπου κυριαρχεί η ανάλαφρη διάθεση, γι’ αυτό και τα παραπάνω «βαριά» συναισθήματα χάνουν αρκετή από την πίεση που ασκούν πάνω μας – αναμφίβολα βοηθά και ο καλός καιρός και οι διακοπές για να τα καταπολεμήσουμε ή έστω να τα αποδυναμώσουμε.

Τι πρέπει να προσέξουμε, εκτός από τα “υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα” που πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε ενάντια στον covid-19; 

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες αρρώστιες του καλοκαιριού, αλλά και στον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

1. Γαστρεντερίτιδα

Είναι ίσως η πιο συχνή πάθηση του καλοκαιριού. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων ειδικά από την αλλοίωση των τροφίμων, τόσο των ωμών, όσο και των μαγειρεμένων. Τα μικρόβια εισέρχονται από το στόμα στο έντερο και δημιουργείται λοίμωξη. Εμφανίζεται με διάφορες μορφές: διάρροια, εμετός, πονόκοιλος, πυρετός. Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν 2-7 ημέρες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρούν χωρίς να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.
 
Όταν όμως τα συμπτώματα επιμένουν, και ειδικά στα παιδιά, θα πρέπει να αναζητείται ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πιο σημαντική επιπλοκή είναι η οξεία αφυδάτωση

2. Ουρολοίμωξη

Άλλη μία πάθηση που έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης το καλοκαίρι. Πρόκειται για λοίμωξη-φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος που οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια) που προσβάλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον νεφρό. Λόγω ανατομίας του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος, οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνή παθολογική κατάσταση ιδιαίτερα στις γυναίκες. Τα μολυσμένα νερά (θάλασσες και πισίνες), κακή υγιεινή είναι μερικά από τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Επίσης, τα μωρά που φοράνε ακόμα πάνα, ζεσταίνονται και ιδρώνουν με αποτέλεσμα η περιγεννητική περιοχή να γίνεται πιο ευάλωτη στις λοιμώξεις.

Τα κύρια συμπτώματα είναι τα θολά ούρα, ο πόνος και το αίσθημα καύσου (τσούξιμο) κατά την ούρηση, η συχνοουρία, το αίμα στα ούρα, ακόμη και πυρετός. Για τη διάγνωση πρέπει να γίνει γενική εξέταση ούρων και ειδική καλλιέργεια των ούρων, ενώ η θεραπεία γίνεται κατά κύριο λόγο με αντιβιοτικά (8-10 ημέρες).

3. Ωτίτιδα

Ονομάζεται και “το αυτί του κολυμβητή”. Τα μικρόβια περνάνε στο αυτί  από το μολυσμένο νερό της θάλασσας ή της πισίνας. Επίσης, αρκετά συχνά το αυτί μολύνεται από την άμμο ή τον αέρα. Εμφανίζεται με ένα αιφνίδιο πόνο στο ένα ή και τα δυο αυτιά, ενώ κάποιες  φορές στο αυτί “τρέχει” ένα κιτρινωπό υγρό.

Για την αποφυγή της ωτίτιδας συνιστάται το σκούπισμα του αυτιού με μια πετσέτα, κρατώντας το κεφάλι στο πλάι προκειμένου να φύγει τυχόν νερό που έχει εισέλθει. Η φροντίδα των αυτιών είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων που μπορούν να προκαλέσουν το αυτί του κολυμβητή. Μετά την αναγνώριση της ωτίτιδας από το γιατρό, προβλέπεται αντιβίωση για 8-10 μέρες, καθώς και ειδικές σταγόνες για πλύσιμο ή ανακούφιση των πόνων

4. Θερμοπληξία (αφυδάτωση)

Πρόκειται για την πιο σοβαρή από τις ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη του καλοκαιριού. Εκδηλώνεται, όταν το σώμα πάσχει από μακρά, έντονη έκθεση στη θερμότητα και χάνει την ικανότητά του να κρυώσει. Σε παρατεταμένες, υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας) το μέρος του εγκεφάλου που κανονικά ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος δυσλειτουργεί. Υπάρχει μείωση στην ικανότητα του σώματος να ιδρώνει και, ως εκ τούτου, να κρυώνει.

Σε συνδυασμό με τη θερμοπληξία πολύ συχνά εμφανίζεται και η αφυδάτωση του οργανισμού. Είναι μια πονηρή πάθηση, γιατί μπορεί να περάσει απαρατήρητη μέχρι να εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα. Λόγω της υπερβολικής ζέστης, χάνονται υγρά από τον οργανισμό μας. Είναι ιδιαίτερα συχνή στα παιδιά και τους εφήβους, που δεν αντιλαμβάνονται τη δίψα τους για να ζητήσουν νερό ή ξεχνιούνται με το παιχνίδι. Εμφανίζεται με ξερό στόμα και χείλη, έλλειψη σάλιου, ξηρό δέρμα, νωθρότητα και υπνηλία, πυρετό και λιποθυμία.

Η αφυδάτωση αντιμετωπίζεται με άμεση χορήγηση υγρών από το στόμα ή σε βαριές περιπτώσεις με τη χορήγηση υγρών με ορό στο νοσοκομείο φυσικά. Γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε νερό και χυμούς τακτικά στα παιδιά, αλλά και εμείς οι ίδιοι να φροντίζουμε να πίνουμε συνεχώς νερό και υγρά, ειδικότερα κατά την περίοδο του καύσωνα.

5. Ηλιακό έγκαυμα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια οξεία βλάβη του δέρματος, η οποία προκαλείται κυρίως από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα από τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B. Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος διαφοροποιούνται ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος, τη διάρκεια της έκθεσης του ατόμου στον ήλιο, την ώρα της ηλιακής έκθεσης και των λαμβανομένων μέτρων προστασίας.

Όταν έχουμε ήπια ηλιακά εγκαύματα, αντιμετωπίζονται, σε πρώτη φάση, με τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων και ενυδατώνοντας συνεχώς το δέρμα. Ακόμη, συνίσταται η τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του άλγους, και η παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον.

6. Μυκητιάσεις

Μια άλλη πάθηση που εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι είναι  οι μύκητες στα πέλματα και τα μεσοδακτύλια. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, που αναπτύσσονται μόλις βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες (αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία). Η αγωγή γίνεται με τοπικά αντιμυκητισιακά. Για να αποφύγουμε τις μυκητιάσεις, επιλέγουμε να φοράμε κλειστά παπούτσια και προτιμούμε να περπατάμε ξυπόλυτοι.

Συμβουλές για τη προστασία του οργανισμού μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

  • Αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, δηλ. από τις 12.00 έως τις 16.00, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι απευθείας κάθετες. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (με τουλάχιστον 15 SPF) για να αποφύγουμε βλάβες στο δέρμα.
  • Πίνουμε άφθονο νερό και γενικότερα αυξάνουμε την πρόσληψη υγρών (π.χ. χυμοί) τόσο στο σπίτι όσο και ενώ μετακινούμαστε, για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Βεβαιωνόμαστε πως πίνουμε τουλάχιστον 10 με 12 ποτήρια υγρών μέσα στη ημέρα, χωρίς φυσικά σ’ αυτά να περιλαμβάνεται το αλκοόλ.
  • Φοράμε ελαφριά, άνετα και φωτεινά ρούχα, καθώς τα σκουρόχρωμα ρούχα απορροφούν περισσότερη θερμότητα, ενώ τα στενά δεν αφήνουν το σώμα σας να αποβάλλει τον ιδρώτα. Επιλέγουμε ελαφρά και απορροφητικά υλικά, όπως το βαμβάκι.
  • Φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια ταξιδιών ή στις υπαίθριες δραστηριότητες. Το καπέλο και τα γυαλιά θα αποτρέψουν τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες να πλήξουν τις ευαίσθητες περιοχές του προσώπου μας, το οποίο θα διατηρήσουμε με τον τρόπο αυτό φρέσκο, χωρίς ρυτίδες.
  • Πλένουμε τα χέρια μας σωστά και ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων. Πλένουμε τα χέρια μας πριν ακουμπήσουμε ή μαγειρέψουμε κάποια είδη τροφίμων, για να αποφύγουμε λοιμώξεις από τα τρόφιμα και το νερό. Πλένουμε τα χέρια σας κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την τουαλέτα. Φυσικά το μέτρο αυτό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω και της πανδημίας, οπότε εκτός από το καλό πλύσιμο των χεριών απαιτείται και η απολύμανσή τους με τα ειδικά αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα.
  • Αποφεύγουμε τα τρόφιμα που πουλάνε το καλοκαίρι στον δρόμο, αλλά και το έτοιμο φαγητό απ’ έξω. Προσπαθούμε να καταναλώνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως καρπούζι, αγγούρι, ντομάτες, πεπόνια και μάνγκο. Τρώμε μικρά, ελαφρά και συχνά γεύματα.

Καλοκαίρι χωρίς μάσκες και χωρίς παθήσεις…

Η ανάγκη για να απολαύσουμε το φετινό καλοκαίρι είναι μέγιστης σημασίας, σίγουρα όμως αυτό που προέχει είναι ο αυτοέλεγχος και η δυνατότητα να συμπεριφερθούμε με ενσυνείδηση και υπευθυνότητα, έτσι ώστε βγάζοντας τις μάσκες να τις αντικαταστήσουμε με γέλιο και ουσιαστικές επαφές.

Το καλοκαίρι είναι μια όμορφη στιγμή για να απολαύσουμε τις διακοπές και να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας δημιουργώντας  αναμνήσεις, παραμένοντας, ωστόσο, υγιείς. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε σε υγιή κατάσταση είναι να τηρήσουμε κάποιες προφυλάξεις ώστε να απολαύσουμε τις ωραιότερες στιγμές μας και ελπίζοντας ότι το επερχόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας να είναι πολύ διαφορετικοί (προς το καλύτερο φυσικά…) από αυτούς που αφήσαμε πίσω μας και μακριά!!!

arrow-icon

Χειρουργική Αγκώνα & Άνω Άκρου

Φρούτα Εποχής Αυγούστου και Διατροφή

arrow-icon