2310 966100
σπονδυλική στήλη

Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Ελάχιστα επεμβαστικές τεχνικές για την αντιμετώπιση τους. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την σπονδυλοδεσία;

Θα αναφερθούμε σήμερα, μέσα από ένα κλινικό παράδειγμα, στα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και πως μπορούμε με τη βοήθεια τους να αποφύγουμε μια σπονδυλοδεσία.

Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα που οφείλεται στη σπονδυλολίσθηση, δηλαδή στη μετακίνηση του ενός σπονδύλου σε σχέση με το διπλανό του, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα όπως είναι ο πόνος στη μέση, ο πόνος και τα μουδιάσματα στα πόδια και η αδυναμία στη βάδιση. Η κλασική θεραπευτική προσέγγιση είναι η πεταλεκτομή για αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα με συνοδευτική σπονδυλοδεσία για σταθεροποίηση της σπονδυλολίσθησης.

Πρόκειται για εκτεταμένη επέμβαση με μεγάλη χειρουργική τομή και χρήση ξένων σωμάτων, δηλαδή βιδών, ράβδων και κλωβών. Η επέμβαση έχει μεγάλη διάρκεια, απώλεια αίματος και αργή αποκατάσταση. Σε πολλές όμως τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να αποφύγουμε τη σπονδυλοδεσία. Με τη χρήση μιας συγκεκριμένης μικροχειρουργικής τεχνικής μπορούμε με τη βοήθεια του μικροσκοπίου ή του ενδοσκοπίου να αποσυμπιέσουμε τα σπονδυλικά τρήματα αμφοτερόπλευρα μέσα από μια ελάχιστη μονόπλευρη τομή, χωρίς να διαταράξουμε τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης. Η μεγέθυνση και ο εξαιρετικός φωτισμός που προσφέρουν το μικροσκόπιο και το ενδοσκόπιο επιτρέπουν την επιλεκτική εξαίρεση μόνο εκείνων των οστεόφυτων που προκαλούν τα συμπτώματα χωρίς να αποσταθεροποιείται η σπονδυλική στήλη. Με αυτόν τον αναίμακτο ουσιαστικά τρόπο αποφεύγεται η χρήση ξένων σωμάτων, επιταχύνεται η κινητοποίηση και ανάρρωση του ασθενούς (οι ασθενείς κινητοποιούνται και παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα) και μειώνεται η περίοδος αποχής από τις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία.

Θα σας παρουσιάσουμε ένα τυπικό παράδειγμα χρήσης της μεθόδου σε μια 57χρονη ασθενή με 1ου βαθμού σπονδυλολίσθηση μεταξύ τέταρτου και πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα (Εικόνα 1).

Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Η ασθενής παραπονιόταν για πόνο στη μέση και στα πόδια, μουδιάσματα και αδυναμία κατά τη βάδιση. Είχε αρκετές προτάσεις για πεταλεκτομή και σπονδυλοδεσία. Όταν απευθύνθηκε στην ομάδα μας διαπιστώσαμε από τις απεικονιστικές εξετάσεις και την κλινική εικόνα ότι ήταν ιδανική υποψήφια για την παραπάνω ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Η ασθενής συμφώνησε και μετά από κατάλληλη προετοιμασία διενεργήθηκε η επέμβαση. Ο χειρουργικός χρόνος ήταν περίπου 60 λεπτά. Υπήρξε ελάχιστη απώλεια αίματος και δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές. Η ασθενής κινητοποιήθηκε ελάχιστες ώρες μετά το τέλος της επέμβασης αναφέροντας άμεση ανακούφιση των προεγχειρητικών συμπτωμάτων. Έλαβε εξιτήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από την αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης όπως η στένωση, η δισκοκήλη και η σπονδυλολίσθηση, και στην αντιμετώπιση ενδομηνιγγικών όγκων.

Γράφει ο κ.Ζευγαρίδης Δημήτριος,Νευροχειρουργός και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Νευροχειρουργικού Τμήματος της Κλινικής Κυανούς Σταυρός

arrow-icon

Αύξηση βάρους σε γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού

Movember: Εξετάσεις για τον άντρα σε προνομιακές τιμές

arrow-icon