Ο χειρουργός ορθοπαιδικός κος Γιαννακοβίτης Πέτρος, επιστημονικός διευθυντής της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, μας ενημερώνει σχετικά με τη ρήξη μηνίσκου, έναν από τους συχνότερους τραυματισμούς τόσο των επαγγελματιών αθλητών όσο και των ανθρώπων της καθημερινότητας
Ο ρόλος και η λειτουργία του μηνίσκου
Ο μηνίσκος αποτελείται κυρίως από κολαγόνο και πρωτεογλυκάνες. Οι δύο μηνίσκοι που έχει κάθε γόνατο (ο έσω και ο έξω μηνίσκος) λειτουργούν ως αποσβεστήρες κραδασμών που αναπτύσσονται μεταξύ του μηριαίου και του κνημιαίου οστού, ενώ σταθεροποιούν και κατανέμουν ομοιόμορφα το σωματικό βάρος στην άρθρωση του γόνατος. Είναι τοποθετημένοι στην περιφέρεια των αρθρικών επιφανειών των κονδύλων της κνήμης, τις οποίες κάνουν βαθύτερες, βελτιώνουν την επαφή τους με τους μηριαίους κονδύλους και αυξάνουν έτσι τη σταθερότητα του γόνατος.
Ρήξη μηνίσκου – Συμπτώματα
Αποτελεί έναν από τους συχνότερους τραυματισμούς ενός επαγγελματία αθλητή, ωστόσο ρήξη μηνίσκου μπορεί να υποστεί οποιοσδήποτε χωρίς απαραίτητα να αθλείται. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι:
- Έντονος πόνος στη έσω ή στην έξω πλευρά του γόνατος (ανάλογα με τον μηνίσκο που έχει υποστεί την ρήξη).
- Δυσκαμψία και οίδημα
- Αίσθημα αστάθειας και μαγκώματος ή εμπλοκής του γόνατος
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση με ειδικές τεχνικές. Ο απεικονιστικός έλεγχος και πιο συγκεκριμένα η μαγνητική τομογραφία χρησιμεύει για επιβεβαίωση της διάγνωσης, αποκλεισμό άλλων βλαβών και για το σχεδιασμό της θεραπείας.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Η συντηρητική αγωγή δεν ενδείκνυται στο συγκεκριμένο τραυματισμό, αντιθέτως μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση με την πάροδο του χρόνου. Η αποτελεσματικότερη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση και πιο συγκεκριμένα η αρθροσκοπική μηνισκεκτομή. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται περίπου στα 10 λεπτά και ο ασθενής μετά από λίγες ώρες μπορεί να λάβει το εξιτήριο του από την κλινική. Λόγω της μεθόδου που χρησιμοποιείται και του ελάχιστου χειρουργικού χρόνου, η επέμβαση είναι σχεδόν ανώδυνη.
Αποθεραπεία μετά την επέμβαση
Η αρθροσκοπική μηνισκεκτομή χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά επιτυχίας, με το πέρας του χειρουργείου ο ασθενής είναι σε θέση να αρχίσει την κίνηση του μέλους που υποβλήθηκε σε επέμβαση. Ο ασθενής στο πρόγραμμα της αποκατάστασης χρησιμοποιεί βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες) για διάστημα 5 έως 10 ημερών και δίνεται ειδικό ασκησιολόγιο για ενδυνάμωση του τετρακέφαλου με ιδανικότερη τη χρήση κολυμβητηρίου ως ιδιοδεκτική άσκηση βάδισης.