2310 966100

Πού υπερέχει το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ έναντι των άλλων τεχνικών υποβοήθησης

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, είναι ο πόνος στις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου, λόγω εκφυλισμού και βλαβών των αρθρικών χόνδρων.

Η Οστεοαρθρίτιδα, αντιμετωπίζεται κατ’ αρχάς συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες και εγχύσεις παραγόντων στην άρθρωση. Σε προχωρημένες όμως ηλικίες και περιπτώσεις, όπου τα συμπτώματα όπως συνεχής πόνος, δυσκαμψία και δυσκολία στην βάδιση, έχουν επιβαρύνει την καθημερινότητα του ασθενούς, προτείνεται η χειρουργική θεραπεία.

Η χειρουργική θεραπεία, η οποία δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας είναι η αρθροπλαστική, η οποία συνίσταται στην αντικατάσταση της άρθρωσης που πάσχει, με τεχνητά εμφυτεύματα, τα πιο σύγχρονα από τα οποία είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο που ελαχιστοποιούν τις φθορές και υπόσχονται διαστήματα αντοχής άνω των 20 ετών.

Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές για την αρθροπλαστική επέμβαση, με τις πιο σύγχρονες να θεωρούνται η χρήση συστημάτων πλοήγησης και η ρομποτικά υποβοηθούμενη (Μako). Η πρώτη αναφέρεται στην κατεύθυνση του χειρουργού για την σωστή τοποθέτηση του εμφυτεύματος ενώ η ρομποτικά υποβοηθούμενη στηρίζεται στην εξαιρετική ακρίβεια που παρέχει ο ρομποτικός βραχίονας, όπου σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του ιατρού, επιτυγχάνoνται τα βέλτιστα αποτελέσματα και αποκλείεται η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Πιο συγκεκριμένα:

Αρθροπλαστικές με συστήματα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality)

Πρόκειται για φορητά συστήματα τα οποία σκανάρουν την ανατομία και τους άξονες των αρθρώσεων. Οι πληροφορίες μεταφέρονται σε ειδικά «έξυπνα» γυαλιά (augmented reality glasses) και βοηθούν κατά την διάρκεια της επέμβασης στην σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Ωστόσο, σταθερό θέμα  της αρθροπλαστικής με συμβατικό τρόπο παραμένει η επιλογή και επίτευξη συμμετρίας συνδεσμικών τάσεων καθώς και ότι η συγκεκριμένη τεχνική περιορίζεται στις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος.

Ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

Πρόκειται για Ρομποτικό Σύστημα, όπου η κοπή και η τοποθέτηση γίνεται με χρήση του ρομποτικού βραχίονα, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη ακρίβεια και να μηδενίζεται το ανθρώπινο λάθος. Το μοναδικό σύστημα που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, τη λεγόμενη SmartRobotics, είναι το Mako της Stryker, το οποίο για την Ελλάδα είναι εγκατεστημένο σε δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα κατά αποκλειστικότητα στην Euromedica Κυανούς Σταυρός.

Πού υπερέχει το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ έναντι των άλλων τεχνικών υποβοήθησης

Το Μako υπερέχει έναντι των άλλων τεχνικών υποβοήθησης για τους εξής λόγους:

  1. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία συνοδεύεται από μικρό χρόνο νοσηλείας των ασθενών
  2. Πραγματοποιεί μικρή τομή και επιτρέπει ταχεία επιστροφή του ασθενή σε πλήρη δραστηριότητα.
  3. Βασίζεται σε εξατομικευμένο σχεδιασμό του χειρουργείου βάσει αξονικής τομογραφίας
  4. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους και δεόντως πιστοποιημένους σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού ορθοπεδικούς χειρουργούς
  5. Είναι το μοναδικό σε σχέση με άλλα αναφερόμενα συστήματα ρομποτικής, που χρησιμοποιεί σε αληθινό χειρουργικό χρόνο το τρισδιάστατο πραγματικό ανατομικό μοντέλο του γόνατος του ασθενή βασισμένο σε προεγχειρητική αξονική τομογραφία.
  6. Παρουσιάζει συντριπτική και πολλαπλάσια ακρίβεια χρησιμοποιώντας πάνω από 90 σημεία αναφοράς της πραγματικής ανατομίας, σε σχέση με άλλα συστήματα που χρησιμοποιούν λιγότερο από 20.
  7. Είναι το μοναδικό που χρησιμοποιεί τεχνολογία αλληλεπίδρασης μέσω αφής (Haptics), με την πρωτοπορία εφαρμογής του κοπτικού εργαλείου στον ρομποτικό βραχίονα, το οποίο σταματά από μόνο του όταν τείνει να ξεφύγει ακόμη και δέκατο του χιλιοστού από την προσχεδιασμένη οστεοτομία
  8. Κατατάσσεται στην κατηγορία των SmartRobotics®, έναντι όλων των άλλων που κατηγοριοποιούνται ως παθητικά ή ημιενεργητικά

Το ρομποτικό σύστημα Mako, πραγματοποίησε την 1η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση το 2006 και έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς περισσότερες από 1.000.000 επεμβάσεις παγκοσμίως έως και σήμερα.

Δεν είναι όλες οι τεχνικές αρθροπλαστικής ίδιες, ούτε όλα τα συστήματα. Όταν οι ασθενείς αναζητούν Ρομποτική Αρθροπλαστική, θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, καθώς πολλές φορές συγχέονται οι έννοιες. Το σύστημα Mako επιτρέπει στον ιατρό να εξατομικεύσει το σχεδιασμό του χειρουργείου για κάθε έναν ασθενή (πριν καν ξεκινήσει αυτό) και να του διασφαλίσει την άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στην προσχεδιασμένη και ιδεατή θέση για τη δική του μοναδική ανατομία και ταυτόχρονα την ιδανική εξισορρόπηση των συνδεσμικών στοιχείων της άρθρωσης. Το σύστημα Mako επιτρέπει την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος με ελάχιστη επεμβατικότητα, υψηλή ακρίβεια και μακροχρόνια αποτελέσματα. Κάθε ασθενής που πραγματοποιεί χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής με χρήση του συστήματος Mako, λαμβάνει πλέον μια εξατομικευμένη «Ταυτότητα Ασθενούς» (Mako Patient I.D.), η οποία είναι μοναδική για τον ίδιο και την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

arrow-icon

Ελάχιστα επεμβατική θεραπεία λίθων των σιελογόνων αδένων

Καρκίνος Μαστού – Θεραπευτικές προσεγγίσεις

arrow-icon