2310 966100
Λειτουργικές Παθήσεις του Παχέος Εντέρου

Λειτουργικές Παθήσεις του Παχέος Εντέρου – Διερεύνηση και αντιμετώπιση

Οι λειτουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου συμπεριλαμβάνουν ένα φάσμα «παθήσεων» του εντέρου, οι οποίες επηρεάζουν την λειτουργικότητα αυτού, χωρίς όμως αυτό να οφείλεται σε ογκολογικά ή φλεγμονώδη αίτια. Τα συχνότερα συμπτώματα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής στο πλαίσιο αυτών των παθήσεων είναι η δυσκοιλιότητα, η ακράτεια ή συνδυασμός αυτών των δύο. Η συχνότητα των συμπτωμάτων αυτών δεν είναι μικρή, αλλά πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να το συζητούν με κάποιον ειδικό λόγω ντροπής ή αμηχανίας.

Ως αποτέλεσμα, πολλές φορές η ποιότητα ζωής του ασθενούς επηρεάζεται πολύ σημαντικά… υπάρχουν ασθενείς που λόγω των συμπτωμάτων αυτών δεν βγαίνουν καν από το σπίτι, ή περιορίζουν σημαντικά τις κοινωνικές τους εξόδους. Και κυρίως η ακράτεια των κοπράνων είναι το σύμπτωμα αυτό το οποίο περιορίζει συχνά τους ασθενείς στο να «ζήσουν» φυσιολογικά. Τα συμπτώματα αυτά πολλές φορές μπορούν να αντιμετωπιστούν και μάλιστα με σχετικά απλό τρόπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα στις λειτουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου;

Τα συχνότερα αίτια των συμπτωμάτων της ακράτειας είναι είτε κακώσεις κατά τον τοκετό, είτε τραυματισμοί των μυϊκών ομάδων του πρωκτού, απώλεια μυϊκής δύναμης λόγω ηλικίας ή συγκεκριμένες παθήσεις της περιοχής του πυελικού εδάφους, όπως η ορθοκήλη ή η πρόπτωση του ορθού. Συχνά, επεμβάσεις στην περιοχή του πρωκτού μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς των ιστών που περιβάλλουν τον πρωκτό με αποτέλεσμα επηρεασμένη εγκράτεια.

Η δυσκοιλιότητα από την άλλη, μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, χωρίς όμως να επηρεάζει τόσο σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, όσο η ακράτεια. Παράγοντες όπως κακές διατροφικές συνήθειες, lifestyle, κλιματολογικές αλλαγές ή φάρμακα συχνά προκαλούν δυσκοιλιότητα. Βέβαια, μπορεί να προκληθεί και από πολύ σοβαρότερους παράγοντες όπως μεγάλους πολύποδες ή όγκους του παχέος εντέρου.

Η διερεύνηση των συμπτωμάτων αυτών ξεκινάει με μία λεπτομερή συζήτηση με τον εξειδικευμένο ιατρό, μέσω της οποίας καθορίζεται το «στάδιο» των συμπτωμάτων κι ο βαθμός ο οποίος επηρεάζουν τα συμπτώματα την καθημερινότητά του ασθενούς. Επίσης, λαμβάνεται ένα αναλυτικό ιστορικό παθήσεων και επεμβάσεων. Μία αρχική κλινική εξέταση της πρωκτικής περιοχής μπορεί να αναδείξει τοπικές παθήσεις ή βλάβες στις οποίες να οφείλονται τα συμπτώματα. Περαιτέρω εξετάσεις συμπεριλαμβάνουν το διορθικό υπερηχογράφημα, την μανομετρία και την δυναμική μαγνητική τομογραφία. Αυτές είναι εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες εκτιμούν τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι μυϊκές ομάδες της περιοχής του πρωκτού κι οι οποίες μπορούν να χαρακτηρίσουν την παθολογία των συμπτωμάτων.

Μετά την λεπτομερή εκτίμηση του ασθενούς, υπάρχει μία αναλυτική εικόνα της βαρύτητας των συμπτωμάτων και της αιτίας αυτών. Θεραπεία των συμπτωμάτων αυτών συμπεριλαμβάνει πιθανές αλλαγές στη δίαιτα, προσθήκη φαρμακευτικής αγωγής, ασκήσεις σύσφιξης των μυών, βιοανάδραση ή και χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης των μυών, αποκατάστασης παθήσεων όπως την ορθοκήλη ή την πρόπτωση ή, σε περιπτώσεις βαρείας ακράτειας, τοποθέτηση τεχνητών συσκευών σφιγκτήρων ή μυϊκής διόγκωσης.

Η διερεύνηση αυτών των συμπτωμάτων, από την κλινική εξέταση στον διαγνωστικό έλεγχο και την αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να διενεργείται από εξειδικευμένες ομάδες ιατρών οι οποίες συμπεριλαμβάνουν διάφορες ιατρικές και νοσηλευτικές ειδικότητες. Η πλήρης εκτίμηση των συμπτωμάτων και η οργάνωση της κατάλληλης θεραπευτικής επιλογής έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Μ.Γ. Πραματευτάκης MD PhD FICS MSCS
Εξειδικευμένος χειρουργός παθήσεων παχέος εντέρου & πρωκτού SRC-certified Master Colorectal Surgeon
Συνεργάτης Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός

arrow-icon

Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ολική αρθροπλαστική ισχίου

arrow-icon