Η 28η Ιουλίου κηρύχτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) Παγκόσμια ημέρα Ηπατίτιδας. Σκοπός η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα της Ιογενούς Ηπατίτιδας, ώστε να γίνει έγκαιρα πρόληψη με τα εμβόλια(ηπατίτιδα Α και Β), να διαγνωστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά (ηπατίτιδα Β), ή να θεραπευτεί οριστικά (ηπατίτιδα C) .
Στη συγκυρία της πανδημίας που διατρέχουμε με την COVID-19, το μήνυμα του ΠΟΥ είναι:“Η Ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει”.
Υπάρχουν πέντε ξεχωριστοί τύποι ιογενούς ηπατίτιδας– A, B, C, D και E. Οι πιο συχνές Χρόνιες Ιογενείς Ηπατίτιδες είναι η Β (περίπου 257 εκατομμύρια παγκοσμίως ) και η C (περίπου 71 εκατομμύρια παγκοσμίως), οι οποίες μαζί προκαλούν ετησίως 3 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις και 1.1 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από Κίρρωση ήπατος,ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος . Ένα άτομο πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα από παθήσεις που σχετίζονται με ιογενή ηπατίτιδα. Αλλά, μόνο το 42% των παιδιών παγκοσμίως έχουν πρόσβαση στο αποτελεσματικό εμβόλιο ηπατίτιδας Β μετά τον τοκετό.
Η Ηπατίτιδα Α είναι η λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδαςΑ(HAV). Ο ιός ευρίσκεται κυρίως στα κόπρανα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Είναι πολύ μεταδοτικός . Μεταδίδεται όταν κάποιος καταναλώσει τρόφιμα ή νερό, που έχουν μολυνθεί από άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Προλαμβάνεται με εμβόλιο και βέβαια με καλό πλυσιμο με άφθονο νερό των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται ωμά.
Τα συμπτώματα της οξείας Ηπατίτιδας Α μπορεί να διαρκέσουν μέχρι 2 μήνες και περιλαμβάνουν εύκολη κόπωση, ναυτία , εμέτους, επιγαστραλγία και ίκτερο. Κατά κανόνα όμως είναι ασυμπτωματική. Δεν μεταπίπτει σε χρονιότητα.
Η Ηπατίτιδα Β είναι η λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της Ηπατίτιδας Β (HBV). Ευρίσκεται στο αίμα, το σπέρμα και σε άλλα σωματικά υγρά. Μεταδίδεται κυρίως με το αίμα(ξυράφια, οδοντόβουρτσες, βελόνες, σύριγγες αιχμηρά εργαλεία μολυσμένα) και τη σεξουαλική επαφή. Μεταδίδεται βεβαίως και από τη μάνα που πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα Β ,στο νεογέννητο την ώρα του τοκετού, όταν το νεογέννητο δεν εμβολιάζεται τις πρώτες 12 ώρες μετά τον τοκετό. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα σε όλα τα νεογέννητα από το 1998 .
Στους πάσχοντες απο οξεία λοίμωξη τα συμπτώματα είναι περίπου τα ίδια με αυτά της ηπατίτιδας Α και είναι βραχείας διάρκειας. Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι με οξεία λοίμωξη HBV δεν έχουν συμπτώματα.
Η εξέλιξη της οξείας ηπατίτιδας σε χρόνια είναι 90% στην περιγεννητική περίοδο, 20-50%σε ηλικίες 2-5 ετών και ~5% στους ενήλικες. Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή/και καρκίνο του ήπατος, αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Σήμερα διαθέτουμε αποτελεσματικά φάρμακα που διακόπτουν τον πολλαπλασιασμό του ιού και εμποδίζουν την εξέλιξη σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Προληπτικά, πρέπει να ελέγχεται το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον κάθε πάσχοντα και να εμβολιάζονται όσοι δεν έχουν αντισώματα.
Η ηπατίτιδα C είναι η λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Μεταδίδεται μετά επαφή με αίμα ατόμων που πάσχουν από ηπατίτιδα C, κυρίως μεταξύ ανθρώπων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών και μοιράζονται κοινές σύρριγγες και βελόνες αλλά και όποιος μοιράζεται ξυράφια, οδοντόβουρτσες, και αιχμηρά εργαλεία μολυσμένα από άτομα που πάσχουν από χρόνια HCV λοίμωξη.
Μετά τη λοίμωξη με τον HCV ένα μικρό ποσοστό κάνει αυτοκάθαρση και αυτόματη ίαση(20-30%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό(70-80%) καταλήγει σε χρόνια λοίμωξη, η οποία είναι ασυμπτωματική στους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον HCV, αλλά σήμερα διαθέτουμε αποτελεσματικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα για 8-12 εβδομάδες και οδηγούν σε οριστική ίαση-θεραπεία.
Η ηπατίτιδα D ( δέλτα) είναι η λοίμωξη του ήπατος με τον ιό της ηπατίτιδας D ( HDV), αλλά προσβάλλει μόνον εκείνους που έχουν ήδη οξεία ή χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β. Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η ηπατίτιδα Β και C. Οδηγεί σε, σχετικά νέα ηλικία (40-50 έτη), σε κίρρωση ή/και καρκίνο του ήπατος. Δεν διαθέτουμε αποτελεσματική θεραπεία για την χρόνια ηπατίτιδα D, παρά μόνο σε μικρό ποσοστό. Τελευταία χρησιμοποιείται συνδυασμός φαρμάκων που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Προληπτικά, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β προστατεύει ταυτόχρονα από την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα D.
Η ηπατίτιδα Ε , είναι η λοίμωξη του ήπατος με τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV). Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως και ο ιός της Ηπατίτιδας Α. Για την πρόληψη λοίμωξης ισχύουν τα ίδια όπως και στην ηπατίτιδα Α. Προκαλεί οξεία λοίμωξη, ενώ στους ανοσοκατασταλμένους μπορεί να προκαλέσει και χρόνια λοίμωξη. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα Ε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμούσε στα 2015, οτι μόνο το 10% των ανθρώπων με ηπατίτιδα Β και 20% των ανθρώπων με ηπατίτιδα C παγκοσμίως εγνώριζαν οτι πάσχουν και λιγότεροι από 10% έλαβαν θεραπεία. Για αυτό το 2016 ο ΠΟΥ έθεσε στόχο την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας το 2030 και ακόμα να μειωθούν κατά 90% νέες λοιμώξεις ηπατίτιδας Β και C, μείωση κατά 65% των θανάτων από ηπατίτιδα Β και C και θεραπεία του 80% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές τις λοιμώξεις.
Στη EUROMEDICA- Κυανούς Σταυρός, προκειμένου να συνταχθούμε με το μήνυμα του ΠΟΥ, “Η Ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει”, έχουμε τη δυνατότητα να διαγνώσουμε με εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις και να θεραπεύσουμε όλες τις μορφές των Ιογενών Ηπατιτίδων.
Βέβαια στο Ηπατολογικό Κέντρο που λειτουργεί στη EUROMEDICA- Κυανούς Σταυρός, έχουμε τη δυνατότητα, εκτός των ιογενών ηπατιτίδων, να διαγνώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή οξείας ή χρόνιας ηπατοπάθειας. Τέτοιες είναι: η Αλκοολική ηπατοπάθεια, η Μεταβολική λιπώδης νόσος του ήπατος( η σχετιζόμενη με παχυσαρκία και Σακχαρώδη Διαβήτη), οι αυτοάνοσες ηπατοπάθεις(αυτοάνοση ηπατίτιδα, πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα, πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα), μεταβολικές διαταραχές του ήπατος όπως η νόσος Wilson, η κίρρωση του ήπατος και οι επιπλοκές της, όπως ο ασκίτης, η ηπατική εγκεφαλοπάθεια, οι αιμορραγίες και ο καρκίνος του ήπατος.
Ραντεβού στο τηλ. 2310 966300
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ηπατολογικού Κέντρου
Θεμιστοκλής Βασιλειάδης
Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας ΑΠΘ