Με το όρο Σακχαρώδη Διαβήτη εννοούμε την πάθηση στην οποία παρουσιάζεται διαταραχή στο μεταβολισμό των υδατανθράκων (γλυκόζης) που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένας από τους κύριους λόγους πρώιμης νόσησης και θανάτων παγκοσμίως. Αφορά περίπου το 13% του πληθυσμού των Η.Π.Α,ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται σε ποσοστό 9,3% των ενηλίκων που αντιστοιχεί σε 463 εκατομμύρια ανθρώπων-ασθενών. Το εκτιμώμενο κόστος των διαγνωσθέντων Διαβητικών στις Η.Π.Α για το έτος 2017 υπολογίζεται σε 327 δισεκατομμύρια Δολάρια ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του προϋπολογισμού των Η.Π.Α για την υγεία.
Eξετάσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και οι κατηγορίες του
Οι εξετάσεις που διενεργούνται για να διαγνωσθεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι 1)γλυκόζη νηστείας,2)καμπύλη σακχάρου με 75 γρ γλυκόζης, και 3) η HBA1c –γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Οι τιμές που θέτουν τη διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στις παραπάνω εξετάσεις είναι 1)όταν η γλυκόζη νηστείας είναι μεγαλύτερη από 126 mg/dl(διακοπή λήψης τροφής > 8 ώρες,2)τιμή γλυκόζης πλάσματος 2 ώρες κατά τη λήψη 75 γρ γλυκόζης >200 mg/dl kai 3) τιμή HBA1c>6,5 %.
Oι 2 κυριότερες κατηγορίες που χωρίζεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι 1)ο Τύπου 1 που αφορά κυρίως νεαρότερες ηλικίες στον οποίο η χορήγηση ινσουλίνης κρίνεται απαραίτητη,2) ο Τύπου 2 που αφορά περίπου το 90% των Διαβητικών και εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικα παχύσαρκα άτομα ,ο Διαβήτης Κύησης και άλλες λιγότερο συχνές μορφές Διαβήτη.
Ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη
Το πιο σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής. Λέγοντας υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής εννοούμε αυτό που κανονικά θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε άνθρωπος μιας και περιλαμβάνει 1)Υγιεινή Διατροφή,2)Σωματική άσκηση,3)Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους. Στον υγιεινό τρόπο ζωής η Ιατρική επιστήμη έρχεται να βοηθήσει στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη με τη χορήγηση αντιδιαβητικών δισκίων και ινσουλίνης. Σημειωτέων ότι λήψη φαρμάκων για το Σακχαρώδη Διαβήτη συμπληρώνει τον υγιεινό τρόπο ζωής, δεν τον αντικαθιστά!
Η επιτυχημένη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη προϋποθέτει:1)Καθορισμό ατομικών στόχων σακχάρου και τακτικό αυτοέλεγχο,2)Συμμόρφωση στις οδηγίες σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής και την σωστή εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής,3)Τακτικές (ανά 3μηνο)επισκέψεις σε ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ.
Η ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη θεωρείται εξαιρετική όταν 1)το σάκχαρο στο αίμα είναι σε αποδεκτά επίπεδα( τιμή νηστείας<130 mg/dl και 2 ώρες μετά το φαγητό<180 mg/dl,2)η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι κάτω από 7%-6,5%,3)δεν εμφανίζονται υπογλυκαιμίες(<70 mg/dl),4)το βάρος διατηρείται σε κανονικά επίπεδα και 5)δεν εκδηλώνονται επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Τελειώνοντας την συνοπτική αναφορά στο Σακχαρώδη Διαβήτη ,η επιτυχία τόσο του ασθενούς όσο και του Ιατρού στη ρύθμιση του είναι από τη μία η επίτευξη των στόχων που προαναφέρθηκαν και από την άλλη η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών του Διαβήτη (αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσος κτλ.).Αυτό προϋποθέτει την καλή συνεργασία ασθενή-Ιατρού και την τακτική παρακολούθηση του ασθενούς.
Δουλουμπάκας Ιωάννης
Ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος
Συνεργάτης Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός