2310 966100

Ο ρόλος της διατροφής στις νεοπλασματικές ασθένειες

Η διατροφική θεραπεία κατέχει σημαντικό και συμπληρωματικό ρόλο στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών ασθενειών. Παρόλο που οι διάφορες κατηγορίες ασθενών έχουν ανάγκη προσαρμοσμένης αντιμετώπισης, ωστόσο ένα κοινό διατροφικό προφίλ χαρακτηρίζεται από μία διατροφή:

  • Πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
  • Μέτρια σε κρέας και τυροκομικά
  • Φτωχή σε λιπαρά, ζάχαρη, αλκοόλ και αλάτι

Ίσως χρειαστεί αύξηση της θερμιδικής και πρωτεϊνικής πρόσληψης ή τροποποίηση της διατροφής για περιπτώσεις δυσκολίας μάσησης και κατάποσης, ενώ συχνή είναι και η μείωση πρόσληψης φυτικής ίνας. Γίνεται κατανοητό ότι η υποστήριξη του διαιτολόγου για το σχεδιασμό της διατροφής του ασθενούς με βάση το θεραπευτικό πρωτόκολλο είναι σημαντική.

Σε ασθενείς με νεοπλασματικές νόσους συνήθως παρατηρούνται όπως: απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ξηροστομία, δυσανεξία στη λακτόζη, ναυτία, κόπωση, αδυναμία μάσησης ή/και κατάποσης, έμετος , αύξηση ή απώλεια βάρους.

Θεραπευτικές Διατροφικές Συμβουλές

-Αυξήστε την κατανάλωση πρωτεΐνης και θερμίδων για την ενίσχυση του αμυντικού συστήματος (smoothie ή προϊόντα εμπλουτισμένα σε πρωτεΐνη, καρποβούτυρα και ταχίνι)

-Καταναλώστε περισσότερο τις στιγμές που έχετε όρεξη

-Επιλέξτε τις τροφές που νιώθετε πιο οικεία και καλύτερα

-Φροντίστε την κατανάλωση υγρών (νερό, χυμός, γάλα, σούπες)

-Αυξήστε την κατανάλωση σε όσπρια, αρακά, βρώμη, ολικής άλεσης προϊόντα και σε φρούτα-λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και σύνθετους υδατάνθρακες

-Προτιμήστε παστεριωμένους χυμούς και γαλακτοκομικά

-Καταναλώστε ξηρούς καρπούς με κέλυφος ή/και ψημένους

-Ενισχύστε την γεύση στη διατροφή σας με μυρωδικά ή έξυπνες λύσεις (smoothie μπανάνας)

-Μαγειρέψτε καλά το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα αυγά

-Μαγειρέψτε υγιεινά (κατσαρόλα, φούρνος, ατμός, σχάρα όχι στα κάρβουνα)

-Προσέξτε τις συνθήκες συντήρησης και διαχείρισης τροφών για μείωση του κινδύνου μόλυνσης

-Τηρήστε σχολαστικά την απολύμανση των σκευών χρήσης, των χεριών σας και το πλύσιμο των τροφών

Καλύτερα να αποφύγετε

-Ωμά ψάρια και οστρακοειδή, ωμούς ξηρούς καρπούς

-Προϊόντα που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης

-Παρεχόμενο φαγητό σε μπουφέδες

-Προϊόντα που είναι εμφανή ή μούχλα ή αντίστοιχες τροφές (ροκ φορ κλπ)

-Κατανάλωση φαγητού που παραμένει πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου

-Να τρώτε υπολείμματα τροφών που συντηρούνται στο ψυγείο πάνω από 3 μέρες

Dr Αναστάσιος Βαμβάκης Κλινικός – Αθλητικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πιστοποιημένος Ανθρωπομέτρης ISAK 2

Συνεργάτης της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός

Πηγή: NIH-NCI

arrow-icon

15+1 λόγοι που πρέπει να σας οδηγήσουν στα επείγοντα

Έξυπνες λύσεις για ενδιάμεσα μικρογεύματα

arrow-icon