2310 966100

Οστεοπόρωση: μία «βουβή» νόσος που προκαλεί κατάγματα

Η οστεοπόρωση αποτελεί μία ‘βουβή’, όπως συνηθίζουμε να λέμε νόσος ,με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης καθώς περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από αυτήν.

  Είναι μία συστηματική σκελετική νόσος, χαρακτηριζόμενη από ελαττωμένη οστική μάζα, με συνέπεια την αυξημένη ευθραυστότητά των οστών και την πιθανότητα κατάγματος. Καθ ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής, ο οστίτης ιστός βρίσκεται σε μία δυναμική διαδικασία συνεχούς αποδόμησης και αναδόμησης. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν η δημιουργία νέου οστού δεν είναι ανάλογη της απώλειας του.

 Το ανθρώπινο σώμα εμφανίζει την υψηλότερη οστική του πυκνότητα στην τρίτη δεκαετία της ζωής. Από εκεί και έπειτα, η πρόοδος αυτή μειώνεται και η εμφάνιση ή όχι της νόσου, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό, πρόωρη εμμηνόπαυση, υπερθυρεοειδισμός, χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών, χρόνια χρήση αντιπηκτικής αγωγής, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομο Cushing,φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου.

 Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι υπάρχει αντίληψη πως η οστεοπόρωση επηρεάζει τις λεύκες ηλικιωμένες γυναίκες, εντούτοις, έχει αποδειχθεί πως προσβάλλει άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών, με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στις λευκές γυναίκες και τις Ασιάτισσες.

 Η ορμονική ανισορροπία παίζει βασικό ρόλο στην δημιουργία οστεοπόρωσης καθώς, η εμφάνιση της είναι πολύ συχνή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω πτώσης των οιστρογόνων, όπως και σε άντρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

 Συχνότερα σημεία εμφανίσεις καταγμάτων σε ασθενείς με οστεοπόρωση είναι η σπονδυλική στήλη το ισχίο και η πηχεοκαρπική. Σε οστεοπορωτικού w ασθενής λοιπόν, αρκεί ακόμα και μια κάκωση χαμηλής βίας, π.χ μία πτώση εξ ίδιου ύψους, για να προκαλέσει ένα κάταγμα. Κάθε οστεοπορωτικό κάταγμα αυξάνει την πιθανότητα για νέο κάταγμα κατά 86%.

 Αποτελεί δυσάρεστη πραγματικότητα το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων (>80%), που ήδη υπέστησαν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα δεν λαμβάνει κάποια αγωγή πρόληψης νέου κατάγματος.

Η ανάγκη θεραπείας πρόληψης των καταγμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άντρες άνω των 50 ετών, προκύπτει από έναν συνδυασμό πληροφοριών όπως είναι τα στοιχεία ιστορικού, ο δεκαετής κίνδυνος κατάγματος χαμηλής βίας (FRAX score) και η μέτρηση οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA.

 Είναι αναγκαίο να γίνεται σε κάθε ασθενή ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος πριν από την έναρξη μιας θεραπείας για τον αποκλεισμό δευτεροπαθών αιτιών οστεοπόρωσης,ο οποίος είναι:

 • Ασβέστιο ορού(διορθωμένο ως προς την αλβουμίνη ορού)
 • Φώσφορος αίματος
 • Γενική αίματος
 • ΤΚΕ
 • Κρεατινίνη ορού
 • Αλκαλική φωσφατάση
 • Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη
 • 25 (OH) βιταμίνη D ορού
 • Ασβέστιο ούρων 24ώρου

Στις μέρες μας υπάρχει μία σειρά από θεραπευτικές επιλογές αναλόγως της βαρύτητας της κατάστασης του κάθε ασθενούς.

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων :

 1. Φάρμακα που αποτρέπουν την περαιτέρω απορρόφηση του οστού (anti-resorptive therapy), με κύριο εκφραστή τους τα διφωσφονικά (αλενδρονάτη, ρισεδρονάτη, ιμπανδρονάτη, ζολεδρονάτη)
 2. Φάρμακα που επιδρούν στην παραγωγή νέου οστού (anabolic therapy), όπως είναι η denosumab,η τεριπαρατίδη ,η ρομοζοσουμάμπη.

Ανάλογα με το προφίλ των εξετάσεων του κάθε ασθενούς λοιπόν, μπορεί να επιλεγεί η καταλληλότερη θεραπεία για την πρόληψη των καταγμάτων ή την πρόληψη εμφάνισης νέου οστεοπορωτικού κατάγματος.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε πως λόγω της αστικοποίησης και της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, Η εμφάνιση της νόσου καθώς και των καταγμάτων που προκαλεί αυξάνεται. Ως εκ τούτου επειδή πρόκειται για τραυματισμούς, (ιδιαίτερα τα κατάγματα ισχίου) που προκαλούν σε μεγάλο βαθμό ανικανότητα και αναπηρία καθώς και εξάρτηση από άλλα άτομα, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς και σε αυξημένη εγρήγορση για να προλάβουμε την εμφάνιση της νόσου.

Γράφουν οι:

Παπαδάκης Ν.      Ορθοπαδικός Χειρουργός

Μπιτόπουλος Α.   Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Πασχαλιώρης Γ.   Ορθοπαιδικός Χειρουργός

arrow-icon

Ιατρείο Μνήμης και Ανοϊκών Διαταραχών

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη Βιταμίνη D και τις νόσους που συνδέονται με την έλλειψή της.

arrow-icon