2310 966100

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της υγείας το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από λοιμώξεις. Το πλύσιμο των χεριών σας είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων και των ιών. Τα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διάδοση των μικροβίων και των ιών από το ένα άτομο στο άλλο σε ολόκληρη την κοινότητα – από το σπίτι και το χώρο εργασίας σας μέχρι τα σχολεία και τους χώρους παροχής υγείας.

Καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουμε την Υγιεινή των Χεριών πλένοντας τα χέρια μας με νερό και σαπούνι:

1. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού

2. Πριν τη λήψη γεύματος

3. Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό

4. Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος

5. Μετά τη χρήση της τουαλέτας

6. Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα

7. Μετά από φτάρνισμα ή βήχα

8. Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα

9. Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς ή ζώων συντροφιάς

10. Μετά την επαφή με απορρίμματα

11. Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού

12. Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια πιθανώς επιμολυσμένη

ΤΡΟΦΙΜΑ και SARS–CoV-2

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων.

Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

· Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού

· Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού

· Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού

· Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού

· Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα

· Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του

· Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)

· Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Γενικές οδηγίες καθαριότητας στο σπίτι

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι βέβαιο πως ο ιός που προκαλεί το COVID-19 επιβιώνει σε επιφάνειες, αλλά φαίνεται να συμπεριφέρεται όπως και άλλοι κορονοϊοί. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κορονοϊοί (συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών πληροφοριών για τον ιό COVID-19) μπορεί να παραμείνουν σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή μέχρι αρκετές ημέρες. Αυτό μπορεί να ποικίλει υπό διαφορετικές συνθήκες (π.χ. τύπος επιφάνειας, θερμοκρασία ή υγρασία του περιβάλλοντος). Ωστόσο οι ειδικοί προτείνουν εάν πιστεύετε ότι μια επιφάνεια μπορεί να έχει μολυνθεί να την καθαρίσετε με απλή απολυμαντική ουσία για να σκοτώσετε τον ιό και να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους.

Στην εποχή του κορονοϊού θα πρέπει να διενεργείται τακτικός καθαρισμός προσβεβλημένων επιφανειών όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, λαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες και ηλεκτρονικά βάσει οδηγίών καθαρισμού και απολύμανσης με κατάλληλα καθαριστικά , ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ετικέτες περιέχουν οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του προϊόντος καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων των προφυλάξεων που πρέπει να λαμβάνονται

κατά την εφαρμογή του προϊόντος, όπως η χρήση γαντιών και ο καλός εξαερισμός κατά τη χρήση του προϊόντος.

https://www.cdc.gov
https://eody.gov.gr/
https://www.who.int/