Γενικά
Ο νέος κορωνοϊός Covid-19 είναι η μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον πιο πρόσφατα ανακαλυφθέντα κορονοϊό. Ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο. Οι κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια σε ζώα ή ανθρώπους. Στους ανθρώπους, είναι γνωστό ότι αρκετοί κορονοϊοί προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Ο πιο πρόσφατα ανακαλυφθείς κορωνοϊός προκαλεί τη νόσο του κορονοϊού COVID-19.
Συμπτώματα
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια γριπώδη συμπτωματολογία όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες και καταβολή.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ και θάνατος. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες, ανοσοανεπάρκεια) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
Οδηγίες προφύλαξης για το κοινό
Με σκοπό την πρόληψη και τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα ο ΕΟΔΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνουν ιδιαίτερα αναγκαία τη συστηματική εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων με έμφαση στα ακόλουθα:
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
· Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
· Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
· Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.
· Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.
· Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ
· Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
· Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
· Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
· Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
· Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).
Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπου ανήκουν οι ηλικιωμένοι καθώς και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενο χρόνιο νόσημα όπως καρδιαγγειακό νόσημα, πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοανεπάρκεια καθώς διατρέχουν κίνδυνο για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
· Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
· Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
· Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
· Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
· Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
· Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
· Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο
Διάρκεια
Συμφώνα με τους επιστήμονες της Υγείας δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, για το οποίο η γνώση μας είναι ακόμα περιορισμένη. Για παράδειγμα είναι άγνωστο εάν θα περιοριστεί η μετάδοση στην κοινότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αυτό παρατηρείται στην εποχική γρίπη.
Ωστόσο ο ΠΟΥ χαρακτήρισε το COVID-19 ως πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020
Μιλώντας στην ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης COVID-19, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε:
“Ο ΠΟΥ αξιολογεί αυτή την εκδήλωση όλο το εικοσιτετράωρο και ανησυχούμε βαθύτατα τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και τη σοβαρότητα όσο και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας.
Ως εκ τούτου, εκτιμήσαμε ότι το COVID-19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία.
Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που να χρησιμοποιείται ελαφρώς ή απρόσεκτα. Είναι μια λέξη που, αν γίνει κακή χρήση, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη αποδοχή ότι ο αγώνας έχει τελειώσει, οδηγώντας σε περιττό δειλό πόνο και θάνατο.
Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση της ΠΟΥ για την απειλή που συνιστά ο ιός αυτός. Δεν αλλάζει τι κάνει η ΠΟΥ και δεν αλλάζει τι πρέπει να κάνουν οι χώρες.
Ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία που προκάλεσε ένας κορωνοϊός. Αυτή είναι η πρώτη πανδημία που προκαλείται από έναν κορονοϊό.
Και δεν έχουμε δει ποτέ μια πανδημία που να μπορεί να ελεγχθεί ταυτόχρονα. ”