2310 966100
Μικροδισκεκτομή Σπονδυλοδεσία

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη μικροδισκεκτομή και τη σπονδυλοδεσία

Για δύο σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις του μυοσκελετικού συστήματος, τη μικροδισκεκτομή, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, και τη σπονδυλοδεσία, μια επέμβαση για την ενοποίηση των σπονδύλων τόσο του αυχένα όσο και της σπονδυλικής στήλης μιλά στο άρθρο που ακολουθεί ο νευροχειρουργός, Ιγνάτιος Αχούλιας, παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά τους και τη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε αυτές.  

Μικροδισκεκτομή

Στην πλειοψηφία των ασθενών τα συμπτώματα της δισκοκήλης αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με συντηρητική θεραπεία, όπως η φαρμακευτική αγωγή και οι φυσιοθεραπείες. Όταν όμως η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν καταφέρει να ελέγξει τα συμπτώματα, τότε μοναδική λύση αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση με μικροδισκεκτομή.

Τι είναι η μικροδισκεκτομή;

Η μικροδισκεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που ενδείκνυται σε ασθενείς με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και συνοδό πόνο. Με την επέμβαση αυτή εξασφαλίζεται η αποσυμπίεση του νεύρου με αποτέλεσμα την ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο, αλλά και τη μείωση των συμπτωμάτων, όπως είναι το μούδιασμα, γ αδυναμία των άκρων ή η παράλυση.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που γίνεται υπό γενική αναισθησία, ο νευροχειρουργός πραγματοποιεί μια πολύ μικρή τομή με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου. Η χρήση του ειδικού μικροσκοπίου δίνει τη δυνατότητα στον νευροχειρουργό να πραγματοποιεί τομές περίπου δύο εκατοστών στην πλάτη, στο ύψος της οσφυϊκής μοίρας. Η επέμβαση διαρκεί μία έως δύο ώρες και ολοκληρώνεται χωρίς καμία βλάβη στις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους μυς.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;

Ο ασθενής αμέσως μετά την επέμβαση αισθάνεται την υποχώρηση των συμπτωμάτων και του πόνου. Μετά την πάροδο δε ελάχιστων ωρών κινητοποιείται υπό την επίβλεψη του νευροχειρουργού και περπατάει. Λαμβάνει το εξιτήριο του λίγες ώρες μετά την κινητοποίηση χωρίς να χρειάζεται να διανυκτερεύσει στην κλινική.

Δύναται να επανέλθει στη καθημερινότητα του ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού σε ένα διάστημα περίπου 2 εβδομάδων. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής επιθυμεί να επανέλθει σε αθλητικές δραστηριότητες το διάστημα διαμορφώνεται περίπου στις 6 εβδομάδες.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης;


Η διενέργεια μικροδισκεκτομής από έμπειρο νευροχειρουργό σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως είναι τα ειδικά μικροσκόπια, έχει ποσοστά επιτυχίας άνω του 95% και καθιστά τη μικροδισκεκτομή μία από τις ασφαλέστερες νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

Σπονδυλοδεσία

Η σπονδυλοδεσία είναι η επέμβαση που διενεργεί ο νευροχειρουργός για την ενοποίηση των σπονδύλων τόσο του αυχένα όσο και της σπονδυλικής στήλης. Με τη σπονδυλοδεσία επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση των σπονδύλων που θέλουμε να «δέσουμε» μέχρι αυτοί, με τη βοήθεια και του οστικού μοσχεύματος, να γίνουν ένα ενιαίο οστικό κατασκεύασμα και να επιτευχθεί η αρθρόδεση.


Πότε κρίνεται αναγκαία η επέμβαση και ποια είναι η διαδικασία;


Εφόσον κριθεί ότι η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βελτιώνει την κατάσταση του ασθενούς, ο νευροχειρουργός συστήνει ως μόνη λύση τη σπονδυλοδεσία. Οι βασικές παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η σπονδυλοδεσία σε συνάρτηση με το ιστορικό του ασθενούς είναι:

  • Κατάγματα και όγκοι της σπονδυλικής στήλης
  • Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης με αυξημένη συμπίεση των νευρικών δομών
  • Σπονδυλόλυση με σπονδυλολίσθηση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης
  • Έπειτα από αποτυχημένες επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη

Η μέθοδος της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας με ειδικό μικροσκόπιο με πλοήγηση αποτελεί σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική (MIS) που δεν έχει καμία σχέση με τις παλιές και επώδυνες τεχνικές. Η επέμβαση υπό γενική νάρκωση διαρκεί 2-3 ώρες και ο ασθενής κινητοποιείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εντός της ίδιας ημέρας.

Με το ειδικό μικροσκόπιο που χρησιμοποιεί ο νευροχειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης επιτυγχάνεται η μειωμένη απώλεια αίματος, οι μικρότερες οπές και η αποφυγή τραυματισμού των παρασπονδυλικών μυών. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ο ασθενής να παραμένει στην κλινική για διάστημα 1-2 ημέρες, γεγονός που μειώνει και τα συνολικά έξοδα για τον ασθενή.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την επέμβαση;


Η μέθοδος της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας όταν διενεργείται από εξειδικευμένο νευροχειρουργό δεν συνάδει με επώδυνη ανάρρωση. Η επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητα γίνεται ομαλά ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού και ο ασθενής δύναται να επανέλθει στην καθημερινότητα του σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός.

arrow-icon

Αρθρίτιδα: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

16/10 - Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας

arrow-icon