2310 966100
Πόνος χιαστού συνδέσμου του γόνατος

Κέντρο εξατομικευμένης ανατομικής συνδεσμοπλαστικής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος, αποτελεί έναν τραυματισμό που συναντούμε συχνά, ιδιαίτερα σε αθλητικές κακώσεις. Αφορά κατά κανόνα νέους και δραστήριους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι σημαντικό, καθώς είναι πλέον δεδομένη γνώση ότι η απουσία του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου καθιστά αδύνατη  και επικίνδυνη την ενασχόληση με αθλητικές και επίπονες δραστηριότητες. Επιπλέον παρουσιάζονται συμπτώματα επίμονων ενοχλήσεων και πόνου, όπως και αίσθησης αστάθειας, ενώ θεωρείται βέβαιη η ανάπτυξη αρθρίτιδας και νέων τραυματισμών από τους μηνίσκους και τον αρθρικό χόνδρο.

Συνεπώς το πρόβλημα αντιμετωπίζεται τις τελευταίες δεκαετίες με αντικατάσταση (συνδεσμοπλαστική) του πρόσθιου χιαστού. Έχει παρατηρηθεί όμως ότι παρά τα δεδομένα ευεργετικά αποτελέσματα των επεμβάσεων, σε ένα ποσοστό περίπου 40% των ασθενών αναπτύσσεται ελαφρά αρθρίτιδα του γόνατος εντός των επομένων ετών, ενώ ένα ποσοστό περίπου 50% αθλητών υψηλού επιπέδου αναφέρει μειωμένες αθλητικές επιδόσεις.

Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στην προσπάθεια βελτίωσης των χειρουργικών τεχνικών που υπάρχουν, και στο απώγειο αυτής της κατεύθυνσης βρίσκεται  στην πλήρως ανατομική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Οι κλασσικές επεμβάσεις κατασκευάζουν ένα σύνδεσμο με τον ίδιο τρόπο για όλους τους ασθενείς.  Η ανατομική αποκατάσταση κατασκευάζει έναν σύνδεσμο «στα μέτρα»  του κάθε ασθενή, έναν μοναδικό σύνδεσμο προσαρμοσμένο στην μοναδική ανατομία του κάθε ασθενή.

Αποτελείται από τις εξής παραμέτρους:

Διπλή δεσμίδα όπως και είναι η πραγματική σύνθεση του συνδέσμου αντί για την κλασσική μονή δεσμίδα (εικόνα 1). Με τον τρόπο αυτόν προσφέρεται επιπλέον στροφική σταθερότητα. Για πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα από τον Ορθοπαιδικό  Δρ. Αλασεϊρλή Δημοσθένη, ο οποίος διατηρεί και την μοναδική σειρά ασθενών στην χώρα μας.

Κέντρο εξατομικευμένης ανατομικής συνδεσμοπλαστικής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος
Εικόνα 1: Αριστερά: αποκατάσταση μίας δεσμίδας του πρόσθιου χιαστού. Δεξιά: αποκατάσταση δύο δεσμίδων του πρ΄σοθιου χιαστού, όπως προτείνεται από το Κέντρο μας

Εξατομικευμένη τοποθέτηση της περιοχής πρόσφυσης του μοσχεύματος, τόσο στον μηρό όσο και στην κνήμη. Οι περιοχές αυτές πρόσφυσης παρουσιάζουν  ιδιαιτερότητες σε κάθε ασθενή. Η κλασσικές μέθοδοι αναπαράγουν με οδηγούς τις περιοχές αυτές με παρόμοιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς . Η εξατομικευμένη τεχνική προσδίδει την ιδανική ανατομική αποκατάσταση του συνδέσμου και πιθανότατα και καλύτερη  συμπεριφορά του μοσχεύματος (Εικόνα 2).

Κέντρο εξατομικευμένης ανατομικής συνδεσμοπλαστικής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος

Εικόνα 2: Συνδεσμοπλαστική με βάση τις μετρήσεις της μοναδικής ανατομίας του κάθε ασθενή. Το τελικο αποτέλεσμα με τις δύο δεσμίδες του πρόσθιου χιαστού, στην δεξιά εικόνα.
Κέντρο εξατομικευμένης ανατομικής συνδεσμοπλαστικής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος

Εξατομικευμένη γωνία κατασκευής των tunnels του μοσχεύματος, ανάλογα με την μοναδική ανατομική του ασθενούς και όχι με βάση τους οδηγούς τοποθετησης (Εικόνα 3)

Όλα τα ανωτέρω εξασφαλίζουν την πιστή ανατομική αποκατάσταση του μοσχεύματος του πρόσθιου χιαστού και την μέγιστη λειτουργικότητα και αντοχή του. Η επέμβαση γίνεται αποκλειστικά για την Ελλάδα στην Κλινική EuromedicaΚυανούς Σταυρός από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Αλασεϊρλή Δημοσθένη.

Επιπρόσθετα:

  • Εφαρμογη διεθνως πρωτοποριακου ειδικου προγραμματος:
  • Εξατομικευεται σε πλειαδα στοιχειων και  παραμετρων που αφορουν την κακωση του προσθιου χιαστου και προσαρμοζεται σε καθε ασθενη ξεχωριστα, με βαση τα μοναδικα ανατομικα και αλλα χαρακτηριστικα του.
  • Περιλαμβανει προεγχειρητικη – διεγχειρητικη και μετεγχειρητικη εκτιμηση.
  • Προτεινεται συγκεκριμενο εξατομικευμενο ειδος συντηρητικης ή χειρουργικης θεραπειας, τυπος μοσχευματος, καθως και εξατομικευμενο προγραμμα  αποκαταστασης.
  • Μοναδικα και εξειδεικευμενα πρωτοκολα εκτιμησης μετεγχειρητικων δεικτων που βαθμολογουν την πορεια αποκαταστασης και εκτιμουν τον χρονο επιστροφης σε αθλητικες δραστηριοτητες
arrow-icon

Τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων SARS-CoV-2 για την ανδρική ομάδα πετοσφαίρισης του ΗΡΑΚΛΗ.

Χειρουργική αντιμετώπιση παραλυτικών καταστάσεων ποδιού μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

arrow-icon