2310 966100

Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου με σταδιακή αύξηση της εμφάνισης του παγκοσμίως. Οι κύριοι τύποι του καρκίνου του δέρματος είναι οι εξής

1. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: είναι ο πιο κοινός τύπος και συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο. Ως επί το πλείστων εξαπλώνεται τοπικά και πολύ σπάνια μπορεί να δώσει μεταστάσεις.

2. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα : Ο τύπος αυτός του καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο όπως το πρόσωπο τα αυτιά και τα χέρια και είναι πιο επιθετικός από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα καθώς μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματός.

3. Μελάνωμα: Είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα. Συχνά αρχίζει από μια υπάρχουσα ελιά η οποία μπορεί να αλλάξει σχήμα, μέγεθος, χρώμα ή να εμφανιστεί σαν ένα καινούργιο σημάδι στο δέρμα το οποίο δεν υπήρχε παλιότερα.

4. Καρκίνωμα Merkel: Πρόκειται για ένα σπάνιο αλλά εξαιρετικά επιθετικό καρκίνο του δέρματος. Εμφανίζεται συνήθως σαν μια ροζ βλάβη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε περιοχές με έντονη έκθεση στον ήλιο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος;

  1. Η υπεριώδης ακτινοβολία: Η υπέρμετρη έκθεση την ηλιακή ακτινοβολία καθώς και η χρήση τεχνητών τρόπων μαυρίσματος όπως τα γνωστά σολάριουμ αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
  2. Το ανοιχτόχρωμο δέρμα:  Άτομα με φωτότυπο I και II δηλαδή ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου δέρματος
  3. Γενετικοί παράγοντες: οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
  4. Ηλικία: ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος αυξάνεται με την ηλικία λόγω της αθροιστικής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
  5. Ιστορικό πολλαπλών ηλιακών εγκαυμάτων

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και βιοψίας από τον δερματολόγο.

Πρόληψη

Η πρόληψη αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. Στην πρόληψη ανήκουν:

  • Ο τακτικός έλεγχος του δέρματος από τον δερματολόγο μας.
  • Η τακτική αυτοεξέταση
  • Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (50+)
  • Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες αιχμής 11-16:00
  • H αποφυγή τεχνητού μαυρίσματος με UV λάμπες

Θεραπεία

H θεραπεία γίνεται από εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες και εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και το στάδιο του καρκίνου. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν :

Χειρουργική αφαίρεση: Προτείνεται σχεδόν πάντα εφόσον είναι εφικτή και το επιτρέπει η ηλικία και η φυσική κατάσταση του ασθενούς.

Ακτινοθεραπεία: Σε κάποιες μορφές καρκίνου είναι δυνατή η χρήση ακτινοβολίας για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων σαν εναλλακτική μορφή θεραπείας

Ανοσοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία:  Πρόκειται για νεότερες θεραπείες που στοχεύουν συγκεκριμένες μοριακές δομές του καρκίνου και εφαρμόζονται σε προχωρημένα στάδια με πολύ καλά αποτελέσματα

Χημειοθεραπεία: Η κλασική χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο πλέον στους δερματικούς όγκους

Συμπερασματικά, ο καρκίνος του δέρματος είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία όμως μπορεί να προληφθεί έγκαιρα με την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους τακτικούς δερματολγικούς ελέγχους. Με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία η πρόγνωση είναι εξαιρετικά καλή.

Γράφει η κα Μπακιρτζή Μαρία Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος,  Υπεύθυνη του Τμήματος Δερματικών Όγκων και Μελανώματος της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός.

arrow-icon

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER