Τα καρδιακά νοσήματα αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στις δυτικές κοινωνίες. Η καρδιά μας, το πλέον πολύτιμο όργανο του οργανισμού μας, πέρα από παράγοντες κινδύνου που την απειλούν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε, όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και την ηλικία, μπορεί να επηρεαστεί και από καθημερινές μας συνήθειες, που επιδέχονται αλλαγής. Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής δίνουμε την ευκαιρία στην καρδιά μας να θωρακιστεί απέναντι στα καρδιακά νοσήματα και να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις.
Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να κρατήσουμε μελλοντικά την καρδιά μας υγιή; Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που θέτουν την καρδιά μας σε κίνδυνο, είναι όμως στο χέρι μας να αλλάξουν, είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Γι’ αυτό:
1.Κόβουμε το κάπνισμα, αν είμαστε καπνιστές ή δεν το ξεκινάμε ποτέ.
Το κάπνισμα αποτελεί νούμερο «ένα» παράγοντα επιβάρυνσης της καρδιάς και ανάπτυξης καρδιακού νοσήματος. Τα βλαβερά συστατικά του καπνού επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση, που είναι το πρώτο στάδιο για την καρδιακή προσβολή. Είναι ενδεικτικό ότι οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων από τους μη καπνιστές. Η επικινδυνότητα του τσιγάρου για την καρδιά είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να την επηρεάσει. Μάλιστα, πέραν της νικοτίνης που επιβαρύνει τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς, το μονοξείδιο του άνθρακα από τον καπνό των τσιγάρων «κλέβει» από το οξυγόνο στο αίμα μας, με συνέπεια να αυξάνεται η πίεσή του και να πρέπει η καρδιά να επιταχύνει τον ρυθμό της για να παράγει περισσότερο οξυγόνο.
Με τη διακοπή του καπνίσματος χρειάζεται περίπου ένας χρόνος, ώστε ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακού νοσήματος να μειωθεί σημαντικά.
2.Τρώμε υγιεινά
Η υγιεινή διατροφή είναι καταλυτικής σημασίας για τη θωράκιση της καρδιάς μας. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια με ωμέγα 3 και φτωχή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αλλά και αλάτι είναι η ιδανική για να προλάβουμε τα καρδιακά νοσήματα. Τα κορεσμένα και τρανς λίπη, που μπορεί να γίνουν το προοίμιο της στεφανιαίας νόσου, αυξάνοντας τη χοληστερόλη στο αίμα, προέρχονται κατά κύριο λόγο από το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανιτά, τα fast food και το βούτυρο. Αντίθετα τα ωμέγα 3 λιπαρά και τα πολυακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακού νοσήματος, ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση. Μεταξύ των κρεάτων προτιμότερο είναι να επιλέγουμε το άπαχο κρέας και τα πουλερικά, ενώ η μείωση του αλατιού είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή.
3.Δεν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ
Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ και δη κρασιού μπορεί να ωφελήσει την καρδιά. Όταν όμως η κατανάλωση είναι υπερβολική, πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο και προστατεύουμε την καρδιά μας.
4.Σηκωνόμαστε από τον καναπέ και ασκούμαστε
Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι μέρος της καθημερινότητας των δυτικών κοινωνιών. Μεγάλο μέρος της ημέρας μας το περνάμε είτε στο γραφείο μπροστά από έναν υπολογιστή είτε στο σπίτι, σε έναν καναπέ μπροστά από την τηλεόραση. Η σωματική άσκηση είναι αναγκαία για να… ξεκουράσουμε την καρδιά μας, αφού μας βοηθά να ελέγξουμε το βάρος μας, αλλά και τα επίπεδα του άγχους μας, που είναι καταλυτικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιά μας. Κι αν η μόνιμη δικαιολογία μας για να αποφύγουμε τη γυμναστική είναι πως δεν έχουμε χρόνο, 30 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να προστατέψουμε την καρδιά μας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει καθημερινά. Ακόμα και απλές, καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως οι δουλειές του σπιτιού ή ένα απλό περπάτημα μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές.
5.Διατηρούμε ένα υγιές βάρος
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι για την καρδιά, αφού είναι προάγγελοι της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη, παραγόντων δηλαδή που προλειαίνουν το έδαφος για τα καρδιακά νοσήματα. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καρδιά μας.
6. Κρατάμε χαμηλά τα επίπεδα άγχους
Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να ελέγξουμε το άγχος μας, με δεδομένη την απαιτητική καθημερινότητα και τις πολλές υποχρεώσεις, η ηρεμία και η εκλογίκευση προβλημάτων που μπορεί να μας φαίνονται βουνό είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να κρατάμε την καρδιά μας γαλήνια.
7.Δεν αμελούμε το check up
Οι τακτικές εξετάσεις ειδικά όσο μεγαλώνουμε είναι απαραίτητες, ώστε να γνωρίζουμε εγκαίρως τυχόν προβλήματα του οργανισμού μας που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων. Έτσι, για παράδειγμα η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη είναι δύο δείκτες καταλυτικοί για την καρδιά μας, που πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε σε ποια επίπεδα βρίσκονται, ώστε σε περίπτωση υπέρβασης να τους ρυθμίσουμε σε συνεργασία με τον γιατρό μας. Οι ενήλικες πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια και τη χοληστερόλη τους κάθε πέντε.
8.Ελέγχουμε τον διαβήτη μας
Αν είμαστε διαβητικοί, είναι απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας, αλλά και της αρτηριακής πίεσης, αφού ο διαβήτης είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακά νοσήματα.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορούμε να συμβάλουμε στην προάσπιση της υγείας της καρδιάς μας, αποφεύγοντας
παθολογίες που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες, παρόλο που θα μπορούσαν να αποτραπούν με μια απλή αλλαγή του τρόπου ζωής μας