2310 966100
Καλοκαίρι και Covid-19

Καλοκαίρι και Covid-19: Πώς θα κάνουμε διακοπές με ασφάλεια

Το φετινό καλοκαίρι, ίσως περισσότερο από πότε, έχουμε ανάγκη από διακοπές. Η ψυχική κούραση από τα αλλεπάλληλα lockdowns εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και ο κίνδυνος που ελλοχεύει όλους αυτούς τους μήνες ακόμα και στην παραμικρή κοινωνική μας επαφή έχουν δημιουργήσει την έντονη επιθυμία, τώρα που η καθημερινότητα επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα και όλο και περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν, να μπούμε σε καλοκαιρινή διάθεση και να σχεδιάσουμε τις διακοπές μας.

Οι διακοπές αυτές φαντάζουν περισσότερο ως μια ανταμοιβή μετά τους δύσκολους μήνες που περάσαμε. Πώς όμως θα ταξιδέψουμε χωρίς να κινδυνέψουμε και τι πρέπει να προσέξουμε, ώστε αυτό το διάστημα να είναι ευχάριστο  και να μας αποζημιώσει για το άγχος και την πίεση του προηγούμενου καιρού;

Εμβολιασμοί και self tests 

Σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, που ήταν και η πρώτη έξοδός μας προς την κανονικότητα μετά την πρώτη καραντίνα, δύο πράγματα έχουν αλλάξει. Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας μια σειρά αξιόπιστων και αποτελεσματικών εμβολίων, με το πρόγραμμα των εμβολιασμών μάλιστα να εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ στη ζωή μας έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα self tests, ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, τα νησιά μας έχουν μπει για τα καλά σε ρυθμούς εμβολιασμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία», ώστε ο τοπικός πληθυσμός να μην αποτελεί απειλή για τους τουρίστες και να μπορεί να τους υποδεχθεί χωρίς φόβο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τον προγραμματισμό των διακοπών μας, μπορούμε να επιλέξουμε προορισμούς που είναι θωρακισμένοι και που ο επιδημιολογικός τους χάρτης είναι πράσινος, ώστε να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς.

Σεβασμός στα μέτρα

Πάντως, παρά τις ευνοϊκότερες συνθήκες σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, η ατομική μας ευθύνη δεν έχει τελειώσει. Ο καθένας από μας οφείλει να εφαρμόζει τα μέτρα του ΕΟΔΥ και του  Υπουργείου Υγείας που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει δεύτερη φύση μας: εξακολουθούμε να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, κρατάμε τις αποστάσεις, αποφεύγουμε αγκαλιές και χειραψίες και φοράμε τη μάσκα μας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ειδικά στο ταξίδι, είτε αυτό γίνεται με πλοίο είτε με αεροπλάνο είτε με τρένο, δεν αποχωριζόμαστε στιγμή τη μάσκα μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας ασφαλείς. Τηρούμε τους κανονισμούς περί διενέργειας διαγνωστικών τεστ ή περί εμβολιασμού, ώστε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια, , ενώ υιοθετούμε μια υπεύθυνη συμπεριφορά και όσο βρισκόμαστε στον τόπο των διακοπών μας.

Έτσι, επιλέγουμε τουριστικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι beach bars, που τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής και εφαρμόζουν όλα τα μέτρα κατά της Covid-19 καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστεί. Προτιμούμε παραλίες που δεν είναι συνωστισμένες και μας δίνουν τη δυνατότητα να κινηθούμε ελεύθερα, ενώ αν επιλέξουμε οργανωμένες παραλίες, εμπιστευόμαστε επαγγελματίες που σέβονται και εφαρμόζουν τα μέτρα της Πολιτείας για τις αποστάσεις.

Τέλος, σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, αντιληφθούμε συμπτώματα που μας θορυβήσουν, δεν αδιαφορούμε, αλλά επικοινωνούμε με τον γιατρό μας και προχωρούμε στη διενέργεια τεστ, ώστε να αποτρέψουμε τυχόν μετάδοση του ιού και σε άλλους.

Όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν και το πολυπόθητο τείχος ανοσίας χτίζεται τόσο θα μπορούμε να χαλαρώνουμε σταδιακά και να επιστρέφουμε βήμα βήμα στην προηγούμενή μας ζωή. Μέχρις ότου συμβεί όμως αυτό, προσέχουμε και εφαρμόζουμε τα μέτρα, γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα.  Ας  προγραμματίσουμε λοιπόν τις διακοπές μας με σύνεση, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε,  για να μπορέσουμε  να τις απολαύσουμε και να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς φόβο.

arrow-icon

H Euromedica θέτει στη διάθεση του ΕΣΥ 117 κλίνες στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη

Covid-19 και καθιστική ζωή αυξάνουν τις μυοσκελετικές παθήσεις

arrow-icon