2310 966100
Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη

Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ) είναι μια από τις πιο συχνές ουρολογικές παθήσεις στον ανδρικό πληθυσμό. Κάνει συνήθως την εμφάνισή της σε άνδρες άνω των 50 ετών, ενώ η συχνότητά της αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, με συνέπεια 8 στους 10 άνδρες άνω των 65 να πάσχουν από αυτή. Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει καταλυτικά τη ζωή του ασθενή, δυσχεραίνει την επαγγελματική του δραστηριότητα, περιορίζει την κοινωνικότητά του, προκαλεί αισθήματα ντροπής, αλλά και πλήγμα στην αυτοπεποίθησή του.  

Ο προστάτης είναι ένας αδένας με τη μορφή και το μέγεθος κάστανου που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και βασική του λειτουργία είναι η έκκριση προστατικού υγρού, το οποίο από κοινού με τα σπερματοζωάρια και το υγρό των σπερματοδόχων κύστεων συνθέτουν το σπέρμα. Όταν το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται όσο μεγαλώνει ηλικιακά ο άνδρας, τότε κάνουμε λόγο για την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη, η οποία έχει αντίκτυπο στην ούρηση, καθώς η ουροδόχος κύστη πιέζεται και υπερτρέφεται προκειμένου να βοηθήσει τα ούρα να υπερβούν το εμπόδιο του διογκωμένου προστάτη. 

Ερεθιστικά και αποφρακτικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα της εν λόγω πάθησης διακρίνονται σε ερεθιστικά και αποφρακτικά.

Ερεθιστικά είναι:

  • Η συχνουρία
  • Η επιτακτική ούρηση
  • Η νυκτουρία και
  • Η αίσθηση ατελούς κένωσης.

Αποφρακτικά είναι:

  • Η διακοπτόμενη ούρηση
  • Η χαμηλή πίεση ούρων
  • Η αδυναμία έναρξης της πρωινής ούρησης
  • Η επίσχεση ούρων.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που ενδέχεται να συνοδεύουν την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη είναι επίσης η αιματουρία, αλλά και ο πόνος στην κύστη κατά την ούρηση. 

Στις συνέπειες της πάθησης περιλαμβάνονται οι διαταραχές του ύπνου, καθώς η ΚΥΠ αναγκάζει τον πάσχοντα να επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και ο αντίκτυπος στη σεξουαλική του ζωή, με την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. 

Πέραν της ηλικίας, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ΚΥΠ είναι η παχυσαρκία, η κακή φυσική κατάσταση, τα στυτικά προβλήματα, η κληρονομικότητα, αλλά και το μεταβολικό σύνδρομο. 

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη, Διάγνωση και θεραπεία

Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη καλό είναι να αντιμετωπίζεται άμεσα, αφού, αν δεν τύχει θεραπείας, μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, αιματουρίες, δημιουργία λίθων στην ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια και σε ακόμα πιο σοβαρές περιπτώσεις σε πλήρη κατάρρευση της νεφρικής λειτουργίας. Επίσης, επειδή κάποια από τα συμπτώματά της είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του προστάτη, η εξέταση είναι χρήσιμη ώστε να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. 

Γι’ αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι καταλυτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία. Η ουρολογική εξέταση για τη διάγνωση της ΚΥΠ περιλαμβάνει ιστορικό, υπέρηχο νεφρών, ουροδόχου κύστης και προστάτη, ουροροομετρία, δακτυλική εξέταση και μέτρηση του PSA.

Οι εξελίξεις στην ουρολογία τα τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει την αντιμετώπιση της ΚΥΠ, τόσο τη φαρμακευτική όσο και τη χειρουργική, περισσότερο αποτελεσματική. Μάλιστα, στο χειρουργικό πεδίο έχουν αναπτυχθεί νέες, καινοτόμες μέθοδοι, που περιορίζουν το ενδεχόμενο επιπλοκών και είναι σαφώς λιγότερο ατραυματικές. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, ο ουρολόγος θα αποφασίσει αν πρέπει να προσεγγίσει το πρόβλημα συντηρητικά ή αν θα προκρίνει τη χειρουργική οδό.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση συμβάλλει στον περιορισμό των συμπτωμάτων, μπορεί να περιορίσει το μέγεθος του προστάτη και να απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας χειρουργικής επέμβασης, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή, δεν θεραπεύει όμως οριστικά το πρόβλημα.

Όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα επίμονα και έχουν και άλλες, σοβαρότερες συνέπειες, τότε συνιστάται χειρουργική θεραπεία. Η επίσχεση των ούρων, η μεγάλη κατακράτησή τους, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις-προστατίτιδες, η δημιουργία λίθων στην ουροδόχο κύστη και η παλινδρόμηση ούρων-υδρονέφρωση είναι οι ενδείξεις που καθιστούν την χειρουργική οδό μονόδρομο.

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη, Χειρουργικές θεραπείες

Η TURis, διουρηθρική προστατεκτομή σε φυσιολογικό ορό με παράλληλη εξάχνωση σε πλάσμα, είναι μια δημοφιλής και σύγχρονη χειρουργική θεραπεία. Πρόκειται για ενδοσκοπική επέμβαση μέσω της ουρήθρας, κατά την οποία ο προστάτης αφαιρείται με την τεχνολογία πλάσμα. Με την τεχνική αυτή μειώνονται τόσο οι αιμορραγίες όσο και ο χειρουργικός χρόνος, με αποτέλεσμα η ανάρρωση του ασθενή να είναι ταχύτερη. 

Όσο για την ανοιχτή προστατεκτομή, που κυριαρχούσε παλαιότερα, πλέον προτείνεται μόνο όταν το προστατικό αδένωμα είναι τόσο μεγάλο (>150cc) που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά.


Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη είναι μια πάθηση που μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα. Γι’ αυτό και στην εκδήλωση των πρώτων της συμπτωμάτων είναι επιτακτική η επίσκεψη στον ουρολόγο, ώστε να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα και ο ασθενής να ανακτήσει τη λειτουργικότητά του, αλλά και την ποιότητα της ζωής του.

arrow-icon

Συντηρητική αντιμετώπιση χρόνιας οσφυαλγίας-ισχιαλγίας Τοπική διήθηση σπονδυλικής στήλης με ακτινοσκοπικό έλεγχο

Κυφοπλαστική

arrow-icon