Η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή όλου του θυρεοειδή αδένα ονομάζεται θυρεοειδεκτομή. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό μας.
Πότε χρειάζομαι θυρεοειδεκτομή;
Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει θυρεοειδεκτομή αν πάσχετε από:
- Καρκίνο του θυρεοειδούς
- Πολυοζώδη Βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδή χωρίς παρουσία καρκίνου)
- Υπερθυρεοειδισμό (Μία κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής σας παράγει περισσότερη ορμόνη από όση χρειάζεται ο οργανισμός και δεν μπορείτε να ωφεληθείτε από συντηρητική θεραπεία)
- Ύποπτους θυρεοειδικούς όζους (παρουσία όζων στο θυρεοειδή για τους οποίους δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποκλειστεί η κακοήθεια)
Τι συμβαίνει σε μια θυρεοειδεκτομή;
Πριν την επέμβαση
Ο γιατρός σας θα ζητήσει μια σειρά από εξετάσεις για να βεβαιωθεί για την αναγκαιότητα της θυρεοειδεκτομής και να προσαρμόσει την επέμβαση ώστε να έχετε το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία σας.
- Υπέρηχος, Αξονική τομογραφία
- Εξετάσεις αίματος
- Λαρυγγοσκόπηση, για τον έλεγχο των φωνητικών χορδών
Κατά την επέμβαση
Θα σας χορηγηθεί γενική αναισθησία και τις περισσότερες φορές μία δόση αντιβιοτικού, για να προστατευθείτε από πιθανές λοιμώξεις.
Ο χειρουργός θα κάνει μία μικρή τομή στο μέσο του λαιμού, συχνά πάνω σε μια φυσική πτυχή, ώστε να εξασφαλίσει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ανοίγοντας ένα λεπτό στρώμα μυών, θα φτάσει στο θυρεοειδή αδένα και θα τον αφαιρέσει. Ανάλογα με την πάθηση, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν και κάποιοι λεμφαδένες γύρω από το θυρεοειδή. Με το τέλος της επέμβασης θα επαναφέρει τους μυς στη θέση τους και θα κλείσει την τομή του δέρματος.
Η θυρεοειδεκτομή, όταν γίνεται από μια εξειδικευμένη ομάδα χειρουργών ενδοκρινών αδένων, είναι πολύ ασφαλής. Όμως, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση έχει μια μικρή πιθανότητα επιπλοκών. Πιθανές επιπλοκές μετά από θυρεοειδεκτομή είναι:
- Αιμορραγία
- Λοίμωξη
- Χαμηλά επίπεδα παραθορμόνης και ασβεστίου
- Αλλοίωση ή αδυναμία της φωνής
Μετά την επέμβαση
- Παραμένετε στην κλινική για ένα βράδυ για παρακολούθηση.
- Θα έχετε μια μικρή τομή στο λαιμό.
- Οι περισσότεροι θα χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή.
Τμήμα Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής
Οι χειρουργοί: Παπαβραμίδης Θεοδόσης
Πλιάκος Ιωάννης
Μωυσίδης Μωυσής
Πολυζώνης Μιχάλης
Ο αναισθησιολόγος : Κοτσόβολης Γεώργιος