2310 966100

Η ακτινολογία στην υπηρεσία της εξατομικευμένης διάγνωσης

Η συμβολή της ακτινολογίας στη σύγχρονη Ιατρική είναι ιδιαίτερα σημαντική και αυτή η διάσταση υπογραμμίζεται κάθε χρόνο με τη Διεθνή Ημέρα Ακτινολογίας, που καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 8 Νοεμβρίου ως φόρος τιμής στον Γερμανό φυσικό, Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, ο οποίος ανακάλυψε τις ακτίνες Χ.

Από τη δεκαετία του ‘80 αναπτύχθηκαν ραγδαία οι απεικονιστικές μέθοδοι  μέσω της χρήσης των υπερήχων, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση της μαστογραφίας και ο υπέρηχος μαστού έδωσαν τη δυνατότητα για την έγκυρη διάγνωση παθήσεων όπως ο καρκίνος του μαστού, που ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω αντιμετώπιση με θεραπευτικές μεθόδους.

Εξατομικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις

Η σύγχρονη ακτινολογία, δίνει πλέον δυνατότητα για διενέργεια εξατομικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, για το καλύτερο δυνατό διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό αποτέλεσμα:

  • Προληπτικός έλεγχος μαστού για την έγκαιρη διάγνωση που συνίσταται σε ψηφιακή μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού, ενώ μπορεί να προστεθεί και η εντοπιστική μαστογραφία, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
  • Υπέρηχογραφικός έλεγχος ογκολογικών ασθενών, που μπορεί να επεκταθεί και σε επεμβατική πράξη, πχ εύρεση σημείου παρακέντησης
  • Χαρτογράφηση Θυρεοειδούς, για την πληρέστερη εικόνα του εκάστοτε χειρουργού ενδοκρινών γύρω από τον αδένα.
  • Ακτινοσκοπικός έλεγχος με λήψη σκιαστικού, που δίνει μια πληρέστερη εικόνα στους γαστρεντερολόγους/χειρουργούς.
  • Εξετάσεις με αξονικό τομογράφο ο οποίος πέραν των κλασικών διαγνωστικών εξετάσεων, υπάρχουν και εξειδικευμένες, όπως οι αγγειογραφίες και στις αναίμακτες στεφανιογραφίες.  

Σε όλες τις παραπάνω εξετάσεις, βασικός παράγοντας πέρα από τον σύγχρονο εξοπλισμό, είναι το ανθρώπινο δυναμικό, οι εξειδικευμένοι ιατροί ακτινοδιαγνώστες και το τεχνικό προσωπικό. Το απεικονιστικό  τμήμα  της Euromedica Κυανούς Σταυρός καταφέρνει να συνδυάζει τις δύο αυτές προϋποθέσεις, επιτυγχάνοντας έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση κάλυψη των διαγνωστικών και θεραπευτικών αναγκών των ασθενών.

*  Της Αναστασίας Αυγουστή Ακτινολόγος Επιστημονικά υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υπερήχων της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός

arrow-icon

Κάταγμα Οστού: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή του

Πνευμονία: «Κλειδί» η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της

arrow-icon