2310 966100

Ενδαγγειακή αποκατάσταση εκτεταμένης απόφραξης αρτηριών με συνδυασμό stent και μπαλονιού

Ασθενής άρρεν 72 ετών προσήλθε με εικόνα απειλούμενου σκέλους. Διαγνώσθηκε με κρίσιμη ισχαιμία αριστερού σκέλους κατηγορίας 5 GRADE III κατά Rutherford. Eμφάνιζε γάγγραινα δευτέρου δακτύλου, γάγγραινα πέλματος και έλκη σε έξω επιφάνεια κνήμης ενώ αναγκαζόταν να λαμβάνει σε τακτική βάση αναλγητικά λόγω του έντονου πόνου ακόμα και σε ηρεμία. Πρόσφατα είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο ισχίο μετά από κάταγμα λόγω πτώσης.

Σε αξονική αγγειογραφία που υποβλήθηκε στον όμιλό μας βρέθηκαν τα εξής:

απόφραξη επιπολής μηριαίας αρτηρίας και ιγνυακής, επανασχηματισμός κάποιων αγγείων  από παράπλευρο , απόφραξη δυο αρτηριών κάτω από το γόνατο και στένωση του μοναδικού ανοικτού αγγείου. Στο χειρουργείο η αγγειογραφία εμφάνισε ίδια ευρήματα (εικόνα 1,2). Ο ασθενής αντιμετωπίστηκε ενδαγγειακά με χρήση υδρόφιλων συρμάτων 0.035’’ για εισαγωγή υλικών δια των εκτεταμένων βλαβών, αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) στην ιγνυακή αρτηρία και το κνημοπερονιαίο στέλεχος με τη χρήση αεροθάλαμου εμποτισμένου με sirolimus  και αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent στην επιπολής μηριαία αρτηρία σε μήκος 15 εκατοστών (εικόνα 3,4).

Η τελική αγγειογραφία ανέδειξε άριστη ροή στο σκέλος μέσω του ενός αγγείου απορροής (Εικόνα5,6).  Παρέμεινε 2 ημέρες στην Κλινική μας και μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης όπου και συνεχίζει την αποθεραπεία του με τις πληγές να επουλώνονται και ο ασθενής να μην αναφέρει πλέον πόνο.

Ενδαγγειακή αποκατάσταση εκτεταμένης απόφραξης αρτηριών με συνδυασμό stent και μπαλονιού

*Ανδρέας Κουτσουμπέλης, Αγγειοχειρουργός

arrow-icon

Προστασία από τον Καρκίνο του Δέρματος

Οι Real time δυνατότητες του MAKO στην εκτέλεση ιδιαίτερης δυσκολίας αρθροπλαστική ισχίου

arrow-icon