Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην ιατρική, καθώς επιτρέπει την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων με λιγότερη βλάβη στους ιστούς και ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούν μικρότερες τομές, ελάχιστο τραύμα στους γύρω ιστούς και προηγμένη τεχνολογία για την ακριβή απεικόνιση της περιοχής της σπονδυλικής στήλης που αντιμετωπίζεται. Σε αυτό το κείμενο θα εξετάσουμε τέσσερις από τις πιο συνηθισμένες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους: τη μικροδισκεκτομή, την ενδοσκοπική δισκεκτομή, την τρηματεκτομή και τη διαδερμική σπονδυλοδεσία.
Μικροδισκεκτομή
Η μικροδισκεκτομή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες και καθιερωμένες μορφές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής για τη θεραπεία δισκοκήλης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου που πιέζει τα νεύρα, προκαλώντας πόνο στη μέση ή και στα πόδια (ισχιαλγία). Για την πραγματοποίηση της μικροδισκεκτομής χρησιμοποιείται ένα ειδικό μικροσκόπιο, το οποίο επιτρέπει στον χειρουργό να δουλέψει με ακρίβεια μέσω μιας μικρής τομής, συνήθως περίπου 2-3 εκατοστά.
Πλεονεκτήματα:
•Μικρή τομή, η οποία ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος και το χειρουργικό τραύμα.
•Ταχύτερη αποκατάσταση σε σχέση με τις ανοικτές επεμβάσεις, με τους ασθενείς συχνά να επιστρέφουν στην καθημερινή τους ζωή μέσα σε λίγες ημέρες.
•Μειωμένος πόνος και μικρότερη ανάγκη για μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή.
Μειονεκτήματα:
•Η τεχνική απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και εμπειρία από τον χειρουργό.
Ενδοσκοπική Δισκεκτομή
Η ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή δισκεκτομής, η οποία χρησιμοποιεί ένα ενδοσκόπιο για την απεικόνιση και την αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που προκαλεί πίεση στο νεύρο. Η κύρια διαφορά σε σχέση με τη μικροδισκεκτομή είναι η χρήση κάμερας, που επιτρέπει ακόμα μικρότερη τομή (περίπου 1 εκατοστό) και καλή οπτική απεικόνιση της περιοχής.
Πλεονεκτήματα:
•Ακόμα μικρότερη τομή από τη μικροδισκεκτομή, που οδηγεί σε ακόμα ταχύτερη επούλωση και μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο.
•Ελαχιστοποίηση της βλάβης στους μυς και στους γύρω ιστούς.
• Καλή οπτική απεικόνιση της περιοχής μέσω της κάμερας.
Μειονεκτήματα:
•Δεν είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις δισκοκήλης. Η επιλογή ασθενών είναι πιο περιορισμένη.
•Απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και άριστη τεχνική κατάρτιση από τον χειρουργό.
•Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μετατροπή της επέμβασης σε πιο παραδοσιακή μέθοδο αν παρουσιαστούν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Τρηματεκτομή
Η τρηματεκτομή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της στένωσης του σπονδυλικού τρήματος, μιας κατάστασης όπου τα ανοίγματα μέσα από τα οποία περνούν τα νεύρα από τη σπονδυλική στήλη στενεύουν, προκαλώντας πίεση στα νεύρα. Η πίεση αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στα άκρα. Κατά την τρηματεκτομή, αφαιρείται οστό ή άλλοι ιστοί που προκαλούν τη στένωση, επιτρέποντας την απελευθέρωση των νεύρων.
Πλεονεκτήματα:
•Ακριβής και στοχευμένη παρέμβαση που επιλύει το πρόβλημα της πίεσης των νεύρων, ανακουφίζοντας από τον πόνο και τα νευρολογικά συμπτώματα.
•Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική μειώνει τη βλάβη στους μυς και στους γύρω ιστούς, επιταχύνοντας την αποκατάσταση.
•Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Μειονεκτήματα:
•Η επέμβαση μπορεί να μην είναι επαρκής σε περιπτώσεις σοβαρής σπονδυλικής στένωσης ή αν υπάρχουν πολλαπλά σημεία πίεσης.
•Υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης υποτροπής της στένωσης σε βάθος χρόνου.
•Χρειάζεται πολύ καλή γνώση της ανατομίας και εμπειρία από τον χειρουργό.
Διαδερμική Σπονδυλοδεσία
Η διαδερμική σπονδυλοδεσία είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, όταν υπάρχουν προβλήματα αστάθειας ή εκφυλιστικής νόσου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μέσω μικρών τομών, εισάγονται βίδες και ράβδοι για να ενώσουν δύο ή περισσότερους σπονδύλους, επιτυγχάνοντας τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Συχνά χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις σπονδυλολίσθησης, εκφυλιστικής δισκοπάθειας ή μετά από δισκεκτομή, όταν υπάρχει ανάγκη για σταθεροποίηση.
Πλεονεκτήματα:
•Μικρότερη τομή και ελάχιστος τραυματισμός των μυών και των γύρω ιστών, σε σύγκριση με την ανοικτή σπονδυλοδεσία.
•Ταχύτερη αποκατάσταση και μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος.
• Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Μειονεκτήματα:
•Η διαδερμική σπονδυλοδεσία μπορεί να είναι τεχνικά πιο απαιτητική και να απαιτεί μεγαλύτερη εμπειρία από τον χειρουργό.
•Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο η ανοικτή σπονδυλοδεσία, ειδικά σε πιο εκτεταμένες παθήσεις.
•Το κόστος της επέμβασης μπορεί να είναι υψηλότερο λόγω της εξειδικευμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται.
Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όπως μικρότερο τραύμα, ταχύτερη αποκατάσταση και μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο. Παρόλα αυτά, η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από την ακριβή φύση της πάθησης του ασθενούς, τις ιδιαιτερότητες της ανατομίας του καθώς και την εμπειρία του χειρουργού. Στην κλινική Κυανούς Σταυρός υπάρχει τόσο η υλικοτεχνική υποδομή όσο και η μεγάλη χειρουργική εμπειρία χιλιάδων περιστατικών στις παραπάνω μεθόδους.
Γράφει ο κ. Ζευγαρίδης Δημήτριος Νευροχειρουργός & Αχουλιάς Ιγνάτιος Νευροχειρουργός, Συνεργάτες της Κλινικής Κυανούς Σταυρός.