Ως Διαφραγματοκήλη ορίζεται η πρόπτωση ενδοκοιλιακού σπλάχνου στο θώρακα.
Συνήθως το άνω τμήμα του στομάχου μετακινείται στο θώρακα δια του οισοφαγικού τρήματος του διαφράγματος, το οποίο είναι το άνοιγμα από το οποίο ο οισοφάγος περνάει από το θώρακα στην κοιλιά.
Συνηθέστερες είναι οι λεγόμενες ολισθαίνουσες διαφραγματοκήλες, που προκαλούνται από τη χαλάρωση αυτού του ανοίγματος.
Οι μικρές διαφραγματοκήλες είναι πολύ συχνές και δεν αποτελούν συνύθως ιατρικό πρόβλημα. Ανευρίσκονται τυχαία σε γαστροσκόπηση ή αξονική τομογραφία για άλλο λόγο.
Όταν μια διαφραγματοκήλη, συνήθως μεγαλύτερη, διευκολύνει την παλινδρόμηση όξινου γαστρικού υγρού στον οισοφάγο, η κατάσταση αυτή ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Τα κύρια συμπτώματα της ΓΟΠ είναι οι καούρες, οι ξινίλες, το αίσθημα καύσους στο θώρακα πίσω από το στέρνο, η αναγωγή γαστρικών υγρών και τροφών στο στόμα και σε βαρύτερες περιπτώσεις χρόνιος βήχας, βράγχος φωνής, νυχτερινές πνιγμονές, οπισθοστερνικός πόνος και δυσκαταποσία. Οι περισσότεροι έχουμε βιώσει συμπτώματα ΓΟΠ, κυρίως μετά από βαρύ γεύμα και κατανάλωση αλκοόλ. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Τροφές που προκαλούν ΓΟΠ είναι η σοκολάτα, τα λίπη, ο καφές, οι πίτες, τα εσπεριδοειδή φρούτα και οι χυμοί εσπεριδοειδών τα ανθρακούχα ποτά η μέντα η ντομάτα και ο χυμός ντομάτας το σκόρδο και το κρεμμύδι τα τηγανητά και λιπαρά φαγητά το βούτυρο τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά τα αλλαντικά τα καυτερά φαγητά.
Τα αίτια των διαφραγματοκηλών είναι η χαλάρωση των μυών του διαφράγματος. Δε γνωρίζουμε πάντα γιατί συμβαίνει αυτό. Η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης σε εμετούς, έντονη δυσκοιλιότητα, βήχα και έντονη σωματική δραστηριότητα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Η γήρανση και τραύμα στην περιοχή επίσης. Επίσης γίνεται να γεννηθεί κάποιος με διαφραγματοκήλη (συγγενής διαφραγματοκήλη).
Η ύπαρξη ολισθαίνουσας διαγραγματοκήλης ή ΓΟΠ δεν αποτελεί ένδειξη για επέμβαση. Η τροποποίηση ορισμένων συνηθειών όπως η αποφυγή κατάκλισης μετά το φαγητό, τα μικρά γεύματα, η διακοπή του καπνού, η αποφυγή ορισμένων τροφών, η αποφυγή στενών ρούχων, η απώλεια βάρους συστήνονται. Σήμερα υπάρχουν ισχυρά αντιεκκριτικά φάρμακα (PPIs) που σχεδόν πάντα σταματούν ή βελτιώνουν πολύ τα συμπτώματα. Τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή και η δράση τους είναι τόσο αποτελεσματική ώστε η αποτυχία τους συχνά αμφισβητεί τη διάγνωση της παλινδρόμησης (PPIs test).
Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με ΓΟΠ που πρέπει να χειρουργηθούν. Αυτοί είναι συνήθως νέοι και όχι υπερβολικά παχύσαρκοι ασθενείς, με συχνές υποτροπές της ΓΟΠ με τη διακοπή των φαρμάκων. Επίσης ασθενείς με βαριά φλεγμονή του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα) στη γαστροσκόπηση. Ασθενείς με οισοφάγο Barrett είναι υποψήφιοι για επέμβαση. Πρόκειται για μια προκαρκινική κατάσταση του οισοφάγου που οφείλεται σε μακροχρόνια ΓΟΠ.
Η επέμβαση ονομάζεται λαπαροσκοπική θολοπτύχωση κατά Nissen συνήθως. Διενεργείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή χωρίς τομή, με μικρές τρύπες στο κοιλιακό τοίχωμα. Είναι ασφαλής και η διάρκεια νοσηλεία είναι συνήθως μια ημέρα. Η χειρουργική ομάδα πρέπει να είναι εξειδικευμένη στη λαπαροσκοπική χειρουργική του ανώτερου πεπτικού προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Στην κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός υπάρχουν οι υποδομές και οι κατάλληλες ιατρονοσηλευτικές ομάδες για αυτές τις εξειδικευμένες επεμβάσεις.
Δεληβοριάς Παναγιώτης, Γενικός Χειρουργός, Συνεργάτης της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός.