2310 966100
κεφαλαλγία

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που σχεδόν όλοι εμφανίζουν κάποια στιγμή της ζωής τους. Η πιο κοινή μορφή πονοκέφαλου είναι η κεφαλαλγία τάσης και η ημικρανία. Οι κεφαλαλγίες χωρίζονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.

Πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες

Κεφαλαλγία τάσεως

Είναι η συνηθέστερη μορφή πονοκεφάλου, όπου 8 στα 10 άτομα την έχει κάποια στιγμή της ζωής του. Εμφανίζεται συνήθως αμφοτερόπλευρα στους κροτάφους και στο μέτωπο. Η αίσθηση που έχει ο ασθενής βιώνοντας την κεφαλαλγία τάσεως είναι ότι κάτι πιέζει το κεφάλι του. Δεν είναι τόσο έντονη ώστε να επηρεάσει άμεσα στις δραστηριότητες του. Για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τάσεως συνήθως τα κοινά αναλγητικά είναι αρκετά και σε σπάνιες περιπτώσεις προτείνεται και η προφυλακτική αγωγή. Τα συμπτώματα, τα οποία είναι εμφανή στον πονοκέφαλο τάσης είναι η σταδιακή επιδείνωση μέσα στην ημέρα με διάρκεια περίπου ένα 24ωρο.

Ημικρανία

Η ημικρανία είναι συχνότερη στις γυναίκες και αφορά μία δυνατή έξαρση πονοκέφαλου που εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού και ιδίως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Από ημικρανία σε ημικρανία το σημεία εστίασης μπορεί να αλλάζει. Η διάρκειά της μπορεί να φτάσει και στις 3-5 ημέρες κατά περίπτωση.

Αθροιστική κεφαλαλγία

Χαρακτηρίζεται από οξύ, διαπεραστικό πόνο που εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού και εμφανίζει συμπτωματολογία όπως δάκρυα και συμφόρηση στην μύτη σαν να επρόκειτο για κρύωμα.

Δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες

Οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες έχουν αιτίες σε πολύ σοβαρές διαταραχές που χρειάζονται επείγουσα διερεύνηση από ειδικό γιατρό. Σε αυτές τις κεφαλαλγίες ανήκουν οι όγκοι εγκεφάλου, οι λοιμώξεις, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, ρήξεις ανευρυσμάτων κ.α. Για την αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνει μαγνητική τομογραφία και όποιες άλλες απεικονιστικές εξετάσεις θεωρεί απαραίτητες ο θεράπων ιατρός.

Αιτίες κεφαλαλγίας τάσεως

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την κεφαλαλγία τάσης, είναι δηλαδή ιδιοπαθής. Ωστόσο μπορεί ένα επεισόδιο να πυροδοτηθεί από παράγοντες όπως είναι η κόπωση, η πείνα, η κακή στάση του σώματος. Επιπλέον τα έντονα φώτα και οι δυνατοί ήχοι είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την κεφαλαλγία, η στέρηση ύπνου και οι ορμονικές αλλαγές στην γυναίκα επίσης συναποτελούν αρνητικό αντίκτυπο σε ένα ξέσπασμα πονοκέφαλου. Τέλος, η μειωμένη λήψη νερού μέσα στην ημέρα μπορεί να αποτελεί αιτία. Το στρες είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες ( κεφαλαλγία άγχους) καθώς επηρεάζει τις διακυμάνσεις της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης που προκαλούν εκτός από πόνο και ναυτία.

Θεραπευτική προσέγγιση της κεφαλαλγίας

Οριστική θεραπεία για τις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες δεν υπάρχει. Τα φάρμακα είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης που στοχεύουν αφενός στην μείωση της συχνότητας των διαξιφιστικών πονοκεφάλων και αφετέρου στην ελάττωση της έντασης που εμφανίζονται.

Όταν ο γιατρός έχει διαγνώσει χρόνια κεφαλαλγία τάσης, τότε η λήψη προφυλακτικής θεραπείας προτείνεται για την αντιμετώπιση της. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα λαμβάνει ένα φάρμακο την ημέρα προληπτικά με σκοπό την μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης του πονοκέφαλου.

Σκοπός της επίσκεψης στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας είναι να διερευνηθεί αρχικά αν ο ασθενής πάσχει όντως από πρωτοπαθή κεφαλαλγία και ποια μορφή αυτής. Λαμβάνεται καλό ιατρικό ιστορικό από τον Νευρολόγο, γίνεται πλήρης νευρολογική εξέταση και αν χρειαστεί ζητούνται πιο ειδικές εξετάσεις (εργαστηριακές ή/και απεικονιστικές) και συμπληρώνονται ειδικές κλίμακες πόνου (MIDAS, ΗΙΤ-6).

Υπεύθυνη του Ιατρείου Κεφαλαλγίας της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός  είναι η εξειδικευμένη Νευρολόγος Μπούρα Ευαγγελία και λειτουργεί κάθε Πέμπτη 12.00 – 14:00 κατόπιν ραντεβού.

Μπορείτε να καλέσετε στη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων της Κλινικής μας 2310966300 και να προγραμματίστε το ραντεβού σας.