2310 966100

Γιορτές και υγιεινή διατροφή: Μπορώ ή όχι;

Η διατροφή μας στην εποχή των εορτών μας βρίσκει με περισσότερα εδέσματα, πιο πλούσια γεύματα και αυξημένη κατανάλωση στην τροφή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και επιβάρυνση της υγείας μας. Ιδιαιτέρως πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες στην υπερκατανάλωση φαγητού και στην αύξηση βάρους, όπως άτομα με καρδιολογικά, καρδιαγγειακά, μεταβολικά νοσήματα ή παθήσεις του γαστρεντερικού. Παρακάτω είναι κάποιες έξυπνες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήστε ανάμεσα στη υγιεινή διατροφή και στα εορταστικά εδέσματα.

1. Υγιεινό πρωινό

Μία έξυπνη λύση είναι η βρώμη με σταφίδες και κανέλα, η οποία θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης. Ενώ η προσθήκη γιαουρτιού θα βοηθήσει το γαστρεντερικό περιβάλλον και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

2. Μείνετε ενυδατωμένοι

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, κόπωση και αδιαθεσία. Ξεκινήστε με δύο ποτήρια νερό την ημέρα και μπορείτε να συμπεριλάβετε αφεψήματα βοτάνων και σούπα στα γεύματα της ημέρα.

3. Υγιεινά ενδιάμεσα σνακ

Έξυπνες λύσεις ή μπάρα δημητριακών, το παστέλι, το κουλούρι, γιαούρτι με φρούτο, βούτυρο ξηρών καρπών, γάλα με δημητριακά, σούπα λαχανικών. Είναι επιλογές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε χορτάτοι και να περιορίσετε τα τσιμπολογήματα.

4. Καλύτερες επιλογές στους μπουφέδες

Γενικά τα εορταστικά τραπέζια μπορεί διατροφικά να είναι μοιραία. Βάλτε στο μισό πιάτο λαχανικά και το υπόλοιπο με επιλογές με βάση την πρωτεΐνη (πχ σολομό και κοτόπουλο). Αφού γεμίστε το πιάτο, απομακρυνθείτε.

5. Προστατευτείτε από την αλκοόλη

Μην μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε γεύματα, ώστε να γλυτώσετε θερμίδες. Πιθανά να φάτε απλά παραπάνω μετά, ενώ χάνετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μη αλκοολούχες επιλογές είναι μία λύση όπως (μπύρα ή κρασί) χωρίς αλκοόλ ή mocktail.

6. Καταναλώστε πλήρες πρωινό μετά το ξενύχτι

Θα βοηθήσει στην επίδραση μετά την κατανάλωση αλκοόλης. Μία ομελέτα με λαχανικά, σπανάκι, δόσεις από κρεμμύδι, πιπέρι και μανιτάρια είναι ιδανικά για υποστήριξη στη λειτουργία του εντέρου, στο συκώτι και στην κυκλοφορία του αίματος.

7. Συνεχίστε τον προγραμματισμό

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, συνεχίστε την επόμενη μέρα την πιο σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής διατροφής. Η συνεχόμενη και χωρίς σκέψη απόκλιση από αυτό δεν βοηθάει σε τίποτα. Απλά τηρήστε τα υγιεινά γεύματα της ημέρας και ενυδατωθείτε.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία.

Dr Αναστάσιος Βαμβάκης Κλινικός – Αθλητικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πιστοποιημένος Ανθρωπομέτρης ISAK 2

arrow-icon

Όμιλος Euromedica: Επίσημος Χορηγός Υγείας σε δύο αθλητικές διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης

Διεθνής Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας

arrow-icon