Ο κος Νικόλαος Ευγενίδης, Γαστρεντερολόγος, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού τμήματος της Κλινικής «EUROMEDICA-ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» αναλύει όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τη γαστροιοισοφαγική παλινδρόμηση και δίνει χρήσιμές συμβουλές για τις ημέρες των εορτών.
Έρχονται τα Χριστούγεννα. Ημέρες αγάπης, ελπίδας, χαράς, ξεκούρασης, συντροφιάς με αγαπημένους εν μέσω φαγητών, γλυκών και ποτών. Όλα αυτά όμως μαζί, σε μεγαλύτερες ποσότητες, οδηγούν στον γαστρικό φόρτο, τη διάταση του στομάχου, τη χαλάρωση του στομίου που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι, την αύξηση της παραγωγής του υδροχλωρικού οξέως και συνέπεια αυτών είναι η παλινδρόμηση τροφών και οξέως στον οισοφάγο μέχρι και το στόμα.
Αίσθημα καψίματος στο στομάχι ή και το στήθος, με ή χωρίς πόνο που αντανακλά στην πλάτη, τόσο που ορισμένες φορές δίνεται η αίσθηση ότι πονάει η καρδία.
Τα φαγητά και το οξύ στο στόμα μπορεί να φέρουν βήχα, βραχνάδα στη φωνή ακόμη και δύσπνοια επειδή ερεθίζονται οι φωνητικές χορδές ή και οι βρόγχοι. Αυτή είναι η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με επιπλοκές στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (ξερός βήχας: φαρυγγίτιδα, βρόγχος φωνής, :λαρυγγίτιδα, δύσπνοια : άσθμα και σπάνια πνευμονία από παλινδρόμηση τροφών στους πνεύμονες).
Τα αίτια της αύξησης της ΓΟΠ στη σύγχρονη εποχή θεωρούνται κυρίως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως ένταση, κινητικότητα, άγχος, ακαθόριστες ώρες φαγητού, βραδινό αργά τη νύχτα και άμεση κατάκλιση, τροφές λιπαρές με αρκετά χημικά, περισσότερα γλυκά, περισσότερα οινοπνευματώδη και παχυσαρκία. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού δεν αποτελεί αιτία για τη Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση .
Η διάγνωση για τη Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς και η επιβεβαίωση με γαστροσκόπηση και άλλες μεθόδους.
Το πρώτο και κύριο βήμα λοιπόν για την αντιμετώπιση είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πολύτιμες συμβουλές
Οι παρακάτω συμβουλές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των εορτών που πλησιάζουν αλλά και συστηματικά, προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής και να «προλάβει» την όποια επιδείνωση της κατάσταση του.
- Προτιμήστε τρία τουλάχιστον μικρότερα γεύματα την ημέρα και όχι υπερφαγικά επεισόδια στα γιορτινά τραπέζια.
- Περιορίστε τις λιπαρές τροφές και τα γλυκά που θα βρίσκονται σε αφθονία όλες αυτές τις ημέρες.
- Περιορίστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
- Το γεύμα να είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κατάκλιση
- Φροντίστε να χάσετε βάρος σε περίπτωση παχυσαρκίας
- Και τέλος προσανατολιστείτε στην καλύτερη διαχείριση του άγχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% και πλέον των συμπτωμάτων εξαφανίζονται με αυτές τις ρυθμίσεις.
Το δεύτερο βήμα είναι η φαρμακευτική αγωγή, πάντα σε συνεννόηση με το θεράπων ιατρό Γαστρεντερολόγο, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Απλά αντιόξινα στην περίπτωση ήπιων και αραιών συμπτωμάτων ή H2 αναστολείς και ακόμη ισχυρότερα αναστολείς αντλίας πρωτονίων στις περιπτώσεις συχνότερων και ισχυρότερων.