2310 966100
Βραχυθεραπεία Προστάτη

Βραχυθεραπεία Προστάτη: οι κόκκοι που σώζουν ζωές

Γνωρίζετε ποιόν αποκαλούμε σιωπηλό δολοφόνο των ανδρών; Τον καρκίνο του προστάτη. Και αυτό γιατί στα αρχικά του στάδια δεν έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα! Είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στους άντρες του δυτικού κόσμου και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εμφανίζονται 300.000 νέα κρούσματα καρκίνου του προστάτη και απο αυτά 5.000 περίπου στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό κάθε άντρας μετά τα 50 πρέπει να εξετάζεται από ουρολόγο μια φορά το χρόνο.

Οι θεραπευτικές επιλογές στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι η ριζική προστατεκτομή, η εξωτερική ακτινοβολία και η βραχυθεραπεία. Η αποτελεσματικότητα των τριών μεθόδων είναι εξίσου υψηλή. Έτσι έχοντας αυτό σαν δεδομένο, οι ασθενείς επιλέγουν τη θεραπεία τους βασιζόμενοι στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και στην επίδραση στην ποιότητα ζωής της κάθε θεραπείας.

Από το 2009 λειτουργεί το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κέντρο Βραχυθεραπείας Προστάτη στην Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός με πάνω από 150 ασθενείς στο ενεργητικό του. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο χειρουργός – ουρολόγος Στέλιος Βούλγαρης που έχει εξειδικευτεί στη μέθοδο και εξακολουθεί να συνεργάζεται με το Αντικαρκινικό Κέντρο St Luke’s στο Guildford της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα κέντρα βραχυθεραπείας παγκοσμίως με πάνω από 3000 ασθενείς μέχρι σήμερα.

Η βραχυθεραπεία αποτελεί μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο κατά την οποία εμφυτεύονται ραδιενεργοί κόκκοι εντός του προστάτη. Έτσι επιτυγχάνεται χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας εντός του προστάτη, προστατεύοντας όμως τα γειτονικά όργανα (ορθό και ουροδόχο κύστη). Είναι μια μέθοδος ιδανική για όλες τις ηλικίες ασθενών.

Ενδείκνυται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που ίσως έχουν άλλα προβλήματα υγείας, που κάνουν μια μεγάλη επέμβαση όπως είναι η ριζική προστατεκτομή επικίνδυνη. Αλλά αποτελεί και μια πολύ καλή επιλογή για κοινωνικά και σεξουαλικά δραστήριους νεότερους ασθενείς οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους το συντομότερο και επίσης επιθυμούν να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο και διαρκεί περίπου μια ώρα. Η εμφύτευση των ραδιενεργών κόκκων γίνεται υπο την καθοδήγηση διορθικού υπερήχου και η σωστή τοποθέτηση τους ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια ειδικού υπολογιστή που βρίσκεται στην αίθουσα του χειρουργείου. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται real-time dynamic dose calculation και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο στη βραχυθεραπεία. Η ομάδα της βραχυθεραπείας αποτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό – ουρολόγο, ακτινοθεραπευτή- ογκολόγο και ακτινοφυσικό.

Ο ασθενής εξέρχεται απο το νοσοκομείο την επόμενη μέρα χωρίς καθετήρα. Μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα και στην εργασία του σε λίγες μέρες αν αυτή δεν είναι ιδιαίτερα βαριά.

Η βραχυθεραπεία προστάτη είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος. Η ειδική της νόσου επιβίωση (Disease Specific Survival) στα 10 χρόνια είναι 100% σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Stock et al απο το Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Όσον αφορά την ποιότητα ζωής μετά την αντιμετώπιση του καρκίνου, η βραχυθεραπεία φαίνεται να πλεονεκτεί έναντι τόσο της ριζικής προστατεκτομής όσο και της εξωτερικής ακτινοβολίας.

Η εμφάνιση ακράτειας ούρων μετά απο βραχυθεραπεία είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο (<1%) σε αντίθεση με τη ριζική προστατεκτομή (10-15%).

Ο «πόλεμος» κατά του καρκίνου του προστάτη δεν έχει πιά την απαραίτητη «παράπλευρη» απώλεια της στύσης, όπως είχαμε μάθει να αναμένουμε μετά από το χειρουργείο. Μέχρι και το 84% των ασθενών διατηρούν τη στυτική τους ικανότητα μετά από βραχυθεραπεία έναντι μόλις 25-35% μετά την προστατεκτομή.

Συμπερασματικά, η βραχυθεραπεία αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική και ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Ασθενείς οι οποίοι έχουν ένδειξη για ριζική προστατεκτομή αλλά τους ενδιαφέρει η σεξουαλική τους ζωή είναι καλύτεροι υποψήφιοι για βραχυθεραπεία. Τα άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα της βραχυθεραπείας από τις ΗΠΑ τα τελευταία 35 χρόνια την έχουν πια καθιερώσει ως μια αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή στη φαρέτρα του θεράποντος ιατρού. «Φυτεύοντας» λοιπόν κόκκους, σώζονται ζωές.

Ιατρός: Στέλιος Βούλγαρης, Χειρουργός-Ουρολόγος με 3ετη μετεκπαίδευση στις παθήσεις του προστάτη και ειδικά στη βραχυθεραπεία προστάτη στο St Luke’s Cancer Centre της Μεγάλης Βρετανίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 στο ένθετο Περί Υγείας της Κυριακάτικης Δημοκρατίας

arrow-icon

Το πρωτάθλημα της Volleyleague έχει την κάλυψη της Euromedica

Η επιδημία του καπνίσματος

arrow-icon