Ο Δρ Νικόλαος Παν. Ελευθεριάδης, συνεργάτης ιατρός του Γαστρεντερολογικού Τμήματος της κλινικής Euromedica Kυανούς Σταυρός, Ειδικός Eπεμβατικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Αχαλασίας και άλλων Διαταραχών Kινητικότητας του Oισοφάγου (Ε.Ε.Μ.Α.Α.Δ.Κ.Ο), μας εξηγεί τι είναι η αχαλασία οισοφάγου και αναλύει την σύγχρονη και οριστική θεραπεία της πάθησης.
Τι είναι η αχαλασία οισοφάγου;
Η αχαλασία οισοφάγου είναι μία σπάνια καλοήθης νόσος του οισοφάγου που προκαλεί μακροχρόνια δυσκολία στην κατάποση, τόσο σε υγρά όσο και σε στερεά και επιδεινώνεται σταδιακά με το χρόνο. Ο ασθενής με αχαλασία μπορεί επίσης να εμφανίσει πόνο στο στήθος, στάση τροφών ή και ενσφήνωση βλωμού στον οισοφάγο. Σε πολλούς ασθενείς, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν κατάθλιψη ή ακόμη και να εμφανίσουν πραγματική κατάθλιψη από την συνεχιζόμενη δυσκολία να καταπιούν.
Σε αρχικά στάδια αχαλασίας οι περισσότεροι ασθενείς μετά από κάθε μπουκιά πίνουν νερό «Γιατρέ έχω πάντα λίγο νερό δίπλα μου» και οι τροφές προωθούνται αργά αργά με τη βαρύτητα, δίκην κλεψύδρας, ενώ υπάρχουν υπολείμματα τροφών ή και υγρά ή και σάλιο στον οισοφάγο, ακόμα και αν ο ασθενής είναι νηστικός από μέρες.
Με το χρόνο οι ασθενείς δυσκολεύονται όλο και περισσότερο ακόμη και να πιούν και νερό και το φαγητό γίνεται από απόλαυση, βάσανο. Έτσι αρχίζουν να αποφεύγουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος. Πολλές φορές υπάρχει ανάρροια άπεπτων τροφών και υγρών από τον οισοφάγο λόγω χρόνιας στάσης, που λανθασμένα μπορεί να εκληφθεί ως παλινδρόμηση.
Σε προχωρημένα στάδια οι ασθενείς κινδυνεύουν από εισρόφηση, ιδίως κατά την κατάκλιση, λόγω στάσης υγρών και τροφών στον οισοφάγο, που μπορεί να είναι πολύ διατεταμένος (σιγμοειδής οισοφάγος). Επίσης, πολλοί ασθενείς μπορεί να έχουν βήχα και να εμφανίζουν υποτροπιάζουσες πνευμονίες από εισρόφηση και να χρειαστούν συχνές νοσηλείες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: η ενσφήνωση μεγάλης ποσότητας τροφών στον οισοφάγο και η πνευμονία από εισρόφηση αποτελούν εξαιρετικά επείγουσες και επικίνδυνες καταστάσεις, ιδίως σε παραμελημένες περιπτώσεις, και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Σπανίως, ο μεγαοισοφάγος μπορεί να προκαλέσει σημαντική απόφραξη της τραχείας και να απαιτηθεί διασωλήνωση του ασθενούς.
Τέλος, εφόσον η αχαλασία οισοφάγου αφεθεί και δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί ριζικά σε αρχικό στάδιο, υπάρχει ο κίνδυνος καρκινωματώδους εξαλλαγής.
Η ενδοσκοπική μυοτομή ΠΟΕΜ (POEM)
Η πλέον σύγχρονη, οριστική, θεραπεία για την αχαλασία οισοφάγου, χωρίς τομή, ανώδυνη, αναίμακτη, με βραχύ χρόνο νοσηλείας και ταχεία ανάρρωση, που δίνει μακροχρόνια λύση σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις και σε όλα τα στάδια της αχαλασίας είναι η ενδοσκοπική μυοτομή- μέθοδος ΠΟΕΜ (POEM).
Η συγκεκριμένη μέθοδος πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας απλής γαστροσκόπησης, οι ασθενείς κινητοποιούνται και σιτίζονται αυθημερόν και επανέρχονται σε όλες τις δραστηριότητές τους άμεσα, εντός ολίγων ημερών μετά την επέμβαση.
Επιπλέον με την ενδοσκοπική μυοτομή-μέθοδο ΠΟΕΜ επιτυγχάνεται μεγάλου μήκους μυοτομή, ενώ δεν απαιτείται αντιπαλινδρομική επέμβαση. Ανάλογου μήκους μυοτομή είναι αδύνατη με οποιαδήποτε άλλη από τις παλαιότερες μεθόδους.
Πότε μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος ΠΟΕΜ (POEM)
H μέθοδος ΠΟΕΜ μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους αχαλασίας καθώς και σε άλλες διαταραχές κινητικότητας του οισοφάγου π.χ. διάχυτος οισοφαγικός σπασμός, οισοφάγος καρυοθραύστης, αταξινόμητη αχαλασία κλπ. Μπορεί να εφαρμοστεί επίσης και σε περιπτώσεις αποτυχίας προηγούμενων θεραπειών, όπως η παλιά χειρουργική ή λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller (από το 1913) ή η διαστολή με μπαλόνι.
Η πρόγνωση της αχαλασίας είναι πολύ καλύτερη όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση εφαρμογή της ενδοσκοπικής μυοτομής ΠΟΕΜ (POEM) πριν εμφανιστούν επιπλοκές της αχαλασίας, όπως διάταση του οισοφάγου, μεγαοισαφάγος ή σιγμοειδής οισοφάγος.
Η μέθοδος ΠΟΕΜ έχει πλέον καθιερωθεί διεθνώς και είναι ευρέως γνωστή και διαδεδομένη μέθοδος παγκοσμίως, παρά την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που υπέστη παγκοσμίως, κυρίως από τους παρόχους παλαιοτέρων θεραπειών.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, η μέθοδος ΠΟΕΜ δεν είναι αρκετά διαδεδομένη μέθοδος, παρόλο που ο Ιατρός κ. Νίκος Ελευθεριάδης όντας στον πυρήνα της Ιαπωνική ομάδας που εφεύρε τη μέθοδο ΠΟΕΜ, την ξεκίνησε και την εφάρμοσε και στην Ελλάδα από τους πρώτους σε διεθνές επίπεδο.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπική μυοτομή-μέθοδο ΠΟΕΜ από τον κ. Νίκο Ελευθεριάδη, κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά την επέμβαση, ήπιαν υγρά την ίδια ημέρα, έλαβαν εξιτήριο την επομένη, σιτίστηκαν άμεσα αλλά προοδευτικά στη διάρκεια μιας εβδομάδας, αρχικά μαλακά και κατόπιν στερεά και επανήλθαν πλήρως στη φυσιολογική ζωή εντός ημερών μετά την επέμβαση.
Γράφει: δρ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ
Ειδικός Επεμβατικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος
Ειδικός Επεμβατικός στην Ενδοσκοπική Μυοτομή- Μέθοδο ΠΟΕΜ,
(POEM) για την Αχαλασία οισοφάγου
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Αχαλασίας και άλλων Διαταραχών Kινητικότητας του Oισοφάγου (Ε.Ε.Μ.Α.Α.Δ.Κ.Ο),
Επιστημονικός Συνεργάτης Digestive Disease Center,
Showa University, Koto-Toyosu Tokyo, Japan
Ο ιατρός κ. Νίκος Ελευθεριάδης πραγματοποιεί επεμβατικές – θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις στην κλινική Euromedica Kυανούς Σταυρός.