Τι είναι η αλλεργία;
Αλλεργία είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά σε κάποιο αλλεργιογόνο. Είναι δηλαδή μια αντίδραση υπερευαισθησίας σε κάποια ουσία ή παράγοντα.
Τα αλλεργιογόνα εισέρχονται στον οργανισμό κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος, μέσω του πεπτικού συστήματος ή με επαφή με το δέρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η είσοδος ή η επαφή με τον οργανισμό γίνεται με άλλους τρόπους, όπως πχ. με νυγμό(τσίμπημα εντόμου), τα μάτια ή με ενδομυική/ενδοφλέβια χορήγηση κάποιας ουσίας ή φαρμάκου.
Υπάρχουν διάφορες αλλεργίες μεταξύ αυτών τροφική, αναπνευστική, δερματική, φαρμακευτική όπως επίσης και σε διάφορα υμενόπτερα.
Εποχικές αλλεργίες
Η εποχή της Άνοιξης (Μάρτιος έως Ιούνιος) παρουσιάζει τις περισσότερες αλλεργίες δεδομένου ότι είναι η εποχή που αρχίζουμε να έχουμε περισσότερη επαφή με την φύση και αρκετός κόσμος έχει κάποιου είδους αλλεργία στην γύρη, στα φυτά και στα λουλούδια που ανθίζουν. Παρ’ όλα αυτά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους ερχόμαστε αντιμέτωποι με αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις κάθε τύπου.
Τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι:
- Γύρη
- Οικιακή σκόνη και ακάρεα
- Φάρμακα
- Απορρυπαντικά
- Υφάσματα
- Χημικές ουσίες
- Καλλυντικά
- Τροφές
- Ζώα
- Τσιμπήματα εντόμων (νυγμοί)
Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας μπορεί να είναι:
- Εξάνθημα
- Κνίδωση (φαγούρα)
- Σπυράκια
- Εξάνθημα
- Ρινίτιδα
- Επιπεφυκίτιδα
- Διάρροια και έμετος
- Βήχας
- Βρογχικό άσθμα (χρόνια φλεγμονή των βρόγχων)
- Συνδυασμός των παραπάνω
Σε ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού μπορεί να υπάρξει υπόταση (πτώση της αρτηριακής πίεσης) με συνοδό ζάλη δυσκολία στην αναπνοή και εκπνευστικός συριγμός, δηλ. ‘’σφύριγμα’’ κατά την εκπνοή που οφείλεται σε στένωση των αεροφόρων οδών. Αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση η οποία ονομάζεται αναφυλακτική αντίδραση ή αναφυλακτικό σοκ και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από γιατρό, διότι η έκβαση της μπορεί να είναι ραγδαία και πολύ σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.
Η διάγνωση της αλλεργίας
Το ιστορικό του ασθενούς παίζει τον σημαντικότερο ρόλο ως προς την διάγνωση μιας αλλεργίας. Στην συνέχεια η κλινική εξέταση και εικόνα θα κατευθύνει τον ειδικό προς την σωστή διάγνωση. Για μεγαλύτερη ακρίβεια ίσως χρειαστεί να γίνουν και κάποια δερματικά test (skin prick test) και αιματολογικές εξετάσεις με γενική αίματος και για τον προσδιορισμό των ειδικών αντισωμάτων IgE.
Αντιμετώπιση κα θεραπεία μιας αλλεργίας
Σε χρόνιες και γνωστές αλλεργίες, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τον αλλεργιογόνο παράγοντα, να λαμβάνει σωστά την αγωγή του και να συμβουλεύεται τακτικά τον γιατρό του. Σε οξείες καταστάσεις ή όταν κάποια αλλεργία εμφανίζεται για πρώτη φορά, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα βοήθεια από κάποιον γιατρό, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις.
Ο γιατρός θα κρίνει ποια θα είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση, αναλόγως των συμπτωμάτων. Ίσως χρειαστεί να γίνουν μετρήσεις ζωτικών σημείων (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση κορεσμού οξυγόνου στο αίμα και σφυγμών) και ίσως αιματολογικές εξετάσεις ώστε να κατευθύνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον γιατρό στην καταλληλότερη θεραπεία-αντιμετώπιση. Στις πιο ελαφριές περιπτώσεις κάποιο αντιισταμινικό ή κάποια αλοιφή ίσως να είναι αρκετή. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και φαρμάκων. Δυστυχώς, υπάρχουν και περιπτώσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη πιο δραστικά, με νοσηλεία για χορήγηση αγωγής και παρακολούθηση.
Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει υπόνοια κάποιας αλλεργίας θα πρέπει να συμβουλευτούμε άμεσα τον ειδικό για να έχουμε την καλύτερη δυνατή έκβαση της πάθησής μας.
Γράφει ο κ.Χατζημανώλης Κωνσταντίνου, Παθολόγος και Συνεργάτης της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός