2310 966100
Αιμοκάθαρση, Κυανούς Σταυρός

Αιμοκάθαρση και διακοπές

Κάθε καλοκαίρι αρκετοί ασθενείς προβληματίζονται όσον αφορά την περίοδο των διακοπών, που είναι απαραίτητες για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι με την έναρξη της αιμοκάθαρσης παραμένουν προσκολλημένοι στη Μονάδα τους και αδυνατούν να περάσουν ορισμένες ημέρες κάπου αλλού, είτε για παραθέριση, είτε για να επισκεφθούν οικείους που ζουν μακριά τους.

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που στα περισσότερα μέρη της χώρας μας (ή ακόμα και του εξωτερικού) λειτουργούν Μονάδες Αιμοκάθαρσης, ιδιαίτερα στις πρωτεύουσες και τις μεγαλύτερες πόλεις των νομών, είναι ιδιαίτερα εύκολο να προγραμματίσουν τις διακοπές σε κάποια από αυτές. Προαπαιτούμενο είναι ο σωστός προγραμματισμός, γιατί ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, που υποδέχονται τους περισσότερους επισκέπτες και οι υποδομές είναι πιο περιορισμένες, ο ασθενής θα πρέπει να κλείσει το ραντεβού του το δυνατό πιο έγκαιρα. Η διαδικασία είναι απλή και την αναλαμβάνει πλήρως η γραμματεία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης, κατόπιν συνεννόησης με τις Μονάδες υποδοχής, ενώ το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ασθενής είναι να προνοήσει για τα ναύλα του και τη διαμονή του.

Σε πολλές περιπτώσεις οι διακοπές σε ένα άλλο μέρος, μακριά από την καθημερινότητα του καθενός, βοηθά πολύ στη βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς, αφού του προσφέρει μια ευκαιρία να δραπετεύσει από τη ρουτίνα του, να γνωρίσει άλλους ασθενείς και να ανταλλάξει εμπειρίες ή να γνωρίσει διαφορετικά μέρη, ώστε να φορτίσει τις μπαταρίες του. Η ανταλλαγή αυτή δρα ευνοϊκά στην ψυχολογία και στο αίσθημα ευζωίας του καθενός, προσφέροντας μια ευχάριστη εναλλακτική και προσθέτοντας ένα στόχο, για όσο διάστημα επιθυμεί ο καθένας. Στη Θεσσαλονίκη, λόγω της γειτνίασης με μεγάλα παραθεριστικά κέντρα (Χαλκιδική, Πιερία και Καβάλα) είναι συχνό ορισμένοι ασθενείς να περνούν μεγάλα διαστήματα στις εξοχικές κατοικίες τους, γεγονός που επιδρά θετικά, τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική ευεξία.

Αιμοκάθαρση κατά την περίοδο του COVID-19

Φέτος ειδικά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, απότοκων των ειδικών μέτρων περιορισμού της πανδημίας που προέκυψε από τον COVID-19 είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με τις Μονάδες υποδοχής, ώστε να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός των απαιτούμενων εξετάσεων ή του εμβολιασμού, αφού σε ορισμένες μονάδες είναι απαραίτητη η παρουσίαση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR test), rapidtest ή πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σε ορισμένα κέντρα, ιδιαίτερα του Δημόσιου τομέα, είναι απαραίτητο να έχει περατωθεί ο εμβολιασμός του ασθενούς, γιατί οι Μονάδες λειτουργούν στις εγκαταστάσεις Νοσοκομείων, που πολλές φορές είναι Νοσοκομεία Αναφοράς για COVID-19. Για το λόγο αυτό πρέπει να ενημερώνεται ο Ιατρός της Μονάδας, ώστε να πληροφορείται για τις απαραίτητες προεργασίες εγκαίρως και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του παραθεριστή.

Όπως και οι υπόλοιπες Μονάδες Αιμοκάθαρσης, έτσι και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός υποδέχεται αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη μας, τόσο για διακοπές, όσο και για διάφορους άλλους λόγους, όπως επαγγελματικούς ή λόγους υγείας. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη και ουδόλως ψυχοφθόρα για τους ασθενείς, για αυτό και οι περισσότεροι Νεφρολόγοι την ενθαρρύνουμε για κάθε ένα που έχει τη δυνατότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εμπειρίες που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των διακοπών σε κάποια άλλη μονάδα βοηθούν κι εμάς στο να βελτιωθούμε, εφόσον γίνουμε κοινωνοί κάποιας άλλης πρακτικής, που διευκολύνει και βελτιώνει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών που προσφέρουμε στους ασθενείς μας.

Καλό και ασφαλές καλοκαίρι.

Ηρακλής Ιωαννίδης
Νεφρολόγος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Τεχνητού Νεφρού
Euromedica Κυανούς Σταυρός

arrow-icon

Επιφανειακό μελάνωμα: Συμπτώματα, αίτια, θεραπεία

Τι είναι η Επεμβατική Ακτινολογία;

arrow-icon